Comunicat de presă nr.1 – Monitorizarea alegerilor locale noi din 19 mai 2013

COMUNICAT de PRESĂ nr.1

Monitorizarea alegerilor locale generale din 19 mai 2013

Perioada de monitorizare: Orele 07.00 – 12.30

Deschiderea secţiilor de votare

Majoritatea secţiilor de votare s-au deschis la ora 7.00 conform procedurilor stabilite şi activează în regim obişnuit. Excepție reprezintă doar SV nr.13, circumscripția electorală nr. 5 Chetrosu care a fost deschisă la 7:15 din cauza că BESV a numărat buletinele de vot abia dimineața precum și din cauza unor neajunsuri tehnice (BESV avea nevoie de un prelungitor pentru laptopurile operatorilor care testează registrul electronic ale alegătorilor care a fost adus către ora 7:10).

În secția de votare nr. 12 din comuna Chetrosu, la numărarea buletinelor de vot înainte de completarea procesului verbal s-a constatat că, BESV  a primit cu două buletine mai puțin decât numărul de alegători înscriși în lista electorală de bază.

Agitație electorală cu o zi înainte de votare

Efortul de monitorizare a constatat două cazuri de agitație electorală în ziua anterioară zilei alegerilor. În comuna Mincenii de Jos, raionul Rezina mai mulți cetățeni au găsit în dimineața zilei de 18 mai 2013 în cutiile poștale sau în poartă afișe anonime (format A4) cu conținut denigrator (caricaturi și poezii) în adresa a doi concurenți electorali.

Un alt caz similar a fost constatat în comuna Manta, raionul Cahul unde în seara zilei de 17 spre 18 mai 2013 au fost răspândite afișe anonime. Potrivit acestora, un concurent electoral la funcția de primar regretă faptul că a acceptat să candideze declarând a fost de fapt impus. Candidatul vizat în acele afișe infirmă diseminarea unor asemenea materiale. Reprezentantul partidului care l-a înaintat pe acest concurent electoral la funcția de primar a depus o contestație la consiliul electoral de circumscripție la 18 mai 2013 iar în urma examinării a fost emisă hotărârea consiliului de a remite materialele spre procuratura raionului Cahul.

Agitație electorală în ziua alegerilor și influențarea alegătorilor

În satul Olișcani, raionul Șoldănești observatorii au constatat cazuri în care candidați la funcția de primar, aflându-se în preajma secției de votare discutau cu alegătorii care se îndreptau să voteze. O situație similară a fost constatată și în comuna Mincenii de Jos unde un candidat la funcția de consilier local a discutat cu alegătorii chiar lângă secția de votare nr. 25.

Lângă Centrul de Sănătate din satul Olișcani, raionul Șoldănești, la o distanță de aprox. 100 m de la secția de votare a fost observat un automobil cu sigla unui partid politic. Angajați ai Centrului de Sănătate au fost observați discutând cu alegători care se îndreptau spre secția de votare. Anterior, aceleași persoane au participat în calitate de susținători la întâlnirile electorale ale concurentului electoral.

BESV din Visoca, raionul Soroca a înregistrat 2 contestații din partea reprezentanților a două partide. Potrivit acestora, la liceul din localitate, unde se afirmă că ar fi realizată agitație electorală în favoarea unui concurent electoral sunt transportați alegători. O a doua contestație a fost înregistrată de aceeași concurenți electorali în raport cu același oponent politic pentru faptul că, în fața secției de votare se afla un grup de persoane care făceau agitație electorală în favoarea unui concurent electoral și totodată intervievau alegătorii despre cum au votat.

Listele electorale și testarea Registrului Electronic al Alegătorilor

În secția de votare nr. 50 din comuna Manta un alegător nu s-a regăsit în lista electorală și a votat fiind înscris în lista suplimentară.

În mai multe secții de votare alegători care erau incluși în listele electorale de bază nu se regăseau și în Registrul electronic al alegătorilor testat de CEC în alegerile locale noi din 19 mai 2013: SV25 și SV26 din Mincenii de Jos – 11 persoane și respectiv 2, SV50 din comuna Manta – 5 persoane.

Obstacole create alegătorilor

În circumscripția electorală nr.15, SV nr.26 Mincenii de Sus, președinta BESV a permis accesul mai multor tineri în cabina de vot doar după ce aceștia au lăsat telefoanele mobile pe o masă.

Respectarea secretului votării

În satul Olișcani, raionul Șoldănești doi alegători au arătat opțiunea lor de vot celor prezenți în secția de votare. Observatorul de la un partid politic a notat imediat ceva într-un registru. Ulterior, unul dintre acești doi alegători a fost observat ieșind din barul aflat în vecinătatea secției de votare.

În aceeași localitate a fost constatat un caz în care în cabina de vot au votat doi alegători concomitent (tatăl și fiul său care avea un grad de disabilitate).

Alte patru cazuri de încălcare a secretului votului prin prezența mai multor alegători în cabina de vot au fost observate în SV nr. 71 din satul Visoca.

Tentativă de a scoate buletine de vot din secția de votare

În satul Olișcani, raionul Șoldănești în jurul orei 9:00 o persoană cu un comportament inadecvat (conform observatorilor, aceasta avea semne ale stării de ebrietate) a încercat să scoată un buletin de vot din secția de votare.