Comuniştii pregătesc alegeri fără studenţi

Comuniştii pregătesc alegeri fără studenţi

Una din tehnologiile comuniştilor la alegerile din 29 iulie va consta în tentativa de a-i lipsi pe studenţi de posibilitatea de a-şi exercita dreptul la vot. Acest lucru se face înţeles, după ce CEC a anunţat studenţii cu viză de reşedinţă temporară în cămine că, pentru a vota în localităţile unde îşi au reşedinţă permanentă aceştia trebuiau să depună până ieri, 26 iunie, declaraţii la primăriile respective.

Aflându-se în sesiune, însă, foarte mulţi studenţi n-au reuşit să plece acasă, cu atât mai mult, cu cât universităţilor li s-a adus la cunoştinţă respectiva informaţie cu două zile înainte de termenul-limită.

Declaraţia nu are niciun suport real, se indignează foarte mulţi profesori şi studenţi care se mai află în perioada examenelor. Valeriu Dorogan, prorector la Universitatea Tehnică, consideră că PCRM ar vrea să câştige, împiedicând tineretul studios să voteze, studenţii fiind în mare majoritate ostili comuniştilor. Comisia Electorală Centrală (CEC) informează studenţii despre depunerea declaraţiilor ca şi cum aceasta ar fi singura lor şansă de a participa la alegeri. Solicitat de noi, Vasile Gafton, membru al CEC, a infirmat însă respectiva ipoteză, adăugând că cei care nu vor reuşi să depună declaraţiile respective până azi-seară au posibilitatea să vină la Chişinău după 14 iulie, când se vor forma birourile electorale, şi să-şi ridice certificatele de vot. Oricum, în condiţiile sărăciei de astăzi, studenţii vor fi nevoiţi să facă cheltuieli suplimentare, ceea ce ar putea diminua numărul electoratului necomunist la 29 iulie.

Totodată, studenţii care doresc să voteze la Chişinău, în baza vizei de reşedinţă temporară, nu vor avea unde să înnopteze aici, dacă nu au pe nimeni în capitală, deoarece căminele vor fi închise în acea perioadă. „Cu studenţii vor fi probleme – acest lucru s-a făcut clar imediat după ce a fost anunţată data alegerilor în toiul verii şi în mijlocul săptămânii”, consideră Vasile Gafton.

Sursa: Timpul de dimineață