Masa rotundă „Rezultatele monitorizării mass-media în alegerea deputaţilor în Adunarea Populară a Găgăuziei”

This content is available only in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

La 3 octombrie 2012, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte a organizat la Comrat, o masa rotundă cu genericul „Rezultatele monitorizării mass-media în alegerea deputaţilor în Adunarea Populară a Găgăuziei”,  în cadrul proiectului „Monitorizarea alegerilor şi educaţia alegătorilor din Republica Moldova – consolidarea capacităţilor şi dezvoltarea reţelelor internaţionale”, implementat de Centrul CONTACT.

Evenimentul s-a desfășurat în contextul atenției sporite față de rolul mass-media în perioada electorală din UTA Gagauzia și angajamentului ferm al autorităților centrale și locale de a se ralia practicilor și standardelor în acest sens, având drept scop îmbunătățirea activităților de informare a populației și realizarea unei cooperări transparente între alegători  și partide politice.

Masa rotundă a întrunit reprezentanții mass-media locală, ONG –urilor implicate în proiecte de monitorizare a mass-media şi  reprezentanții  candidaților la alegerile deputaţilor în Adunarea Populară a Găgăuziei.

În cadrul mesei rotunde au fost discutate diferite aspecte ale activităţii mass-media regionale în procesul de educaţie electorală a cetăţenilor din Gagauzia, de asigurare a accesului echilibrat al concurenţilor electorali la sursele de informare în masă, interacţiune  dintre mass-media şi formaţiunile politice implicate în alegeri etc.  S-a menţionat că dacă la capitolului dezbateri publice electorale mai mulți reprezentanți mass-media din regiune au fost destul de activi, atunci educaţia civică şi electorală a cetăţenilor a  fost mai puţin prezentă în emisiunile şi publicaţiile din mass-media regională.

În cadrul mesei rotunde au fost expuse şi unele propuneri privind perfecţionarea cadrului legislativ care reglementează reflectarea campaniilor electorale în mass-media regională.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Monitorizarea alegerilor şi educaţia alegătorilor din Republica Moldova – consolidarea capacităţilor şi dezvoltarea reţelelor internaţionale” implementat în perioada 12 aprilie 2011 – 12 octombrie 2012 de Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a Organizaţiilor Nonguvernamentale din Moldova CONTACT în parteneriat cu Asociaţia European Exchange (Germania). Proiectul este realizat în cadrul Coaliției Civice pentru Alegeri libere și Corecte cu susținerea financiară a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.