Observatorii Promo-LEX continuă să raporteze nereguli privind desfășurarea scrutinului
Între orele 11:00 – 17:00, potrivit noilor constatări ale observatorilor Promo-LEX procesul de vot decurge calm, însă continuă să fie înregistrate unele abateri. Astfel nereguli au fost depistate la capitolul respectarea secretului votului, afișajul electoral, dar și erori în buletinele de vot. De asemenea potrivit observatorilor au fost înregistrate cazuri de refuz de eliberare a buletinului de vot și limitarea dreptului la vot.
Majoritatea secţiilor de votare au activat în regim obişnuit, fără careva întreruperi ale procesului, chiar dacă observatorii au sesizat cazuri de examinare a unor contestaţii. Cu toate acestea, o suspendare de circa 10 minute a procesului de votare s-a înregistrat în secţia de votare 236 din mun. Chişinău, unde din cauza sigilării necalitative a urnei la ora 07:00 a fost necesară desigilarea acesteia, numărarea buletinelor din urnă şi sigilarea din nou a urnei de vot.
Observatorii Promo-LEX continuă să înregistreze cazuri analogice celor prezentate în primul comunicat, de scoatere a draperiilor de la intrarea în cabina de vot, SV 117 Chişinău şi SV nr.3 or. Ungheni. De asemenea a au fost stabilite noi cazuri de incompatibilitate cu funcțiile deținute.
Ziua scrutinului a început cu un număr mare de cazuri raportate de observatorii Promo-LEX de agitaţie electorală. Misiunea de observare continuă să înregistreze noi cazuri de agitaţie electorală. La moment s-au raportat cel puţin 10 cazuri de agitaţie electorală în cel puţin 4 circumscripţii electorale (Ungheni, Glodeni, Leova, Soroca). Alte cel puțin zece cazuri au fost raportate cu privire la comercializarea băuturilor alcoolice în raza secție de votare.
În ceea ce privește erorile depistate în buletinele de vot observatorii au înregistrat, încă în cel puţin două secţii de votare unde s-au depistat greşeli în buletinele de vot.
În intervalul de ore menționat, observatorii Promo-LEX, au constatat cazuri în care membrii organelor electorale au dat dovadă de o instruire insuficientă, din care cauză au admis unele abateri de la normele codului electoral sau interpretări diferite ale evenimentelor similare.
Observatorii au raportat un caz, izolat, de utilizare a resurselor administrative în ziua alegerilor. Astfel, preşedintele r-lui Dubăsari, degrevat din funcţie, a utilizat pe parcursul zilei automobilul de serviciu a consiliului raional cu numărul de înmatriculare RM A 300.
Au fost semnalate și multiple cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secţiile de votare. În special astfel de situaţii au fost înregistrate în Comrat, satul Feşteliţa r-ul Ştefan Vodă, satul Fîrlădeni r-ul Căuşeni.
Potrivit primelor rezultate ale operațiunii Qiuck count, procedură de evaluare a calității generale a scrutinului, la întrebarea privind prezența afișajului electoral în raza a 50 de metri de la secția de vot în 86% din cazuri nu au fost înregistrate abateri, iar 14% din cazuri această prevedere a fost încălcată. La întrebarea privind amenajarea cabinelor de vot astfel încât să fie asigurat secretul votului în 96% din cazuri acestea au fost amenajate corespunzător și în doar 4% din cazuri nu.
Varianta extinsă a comunicatului cu constatări este disponibilă mai jos.
Pentru mai multe detalii, contactaţi: Carolina Bondarciuc, Ofiţer de relaţii cu publicul
Tel: (22) 450024, GSM: 069637849, e-mail: pr@promolex.md