APEL a lansat primul raport de monitorizare a pluralismului politic în programele de știri și actualități ale IPNA „Teleradio-Moldova” și IPRA „Teleradio-Găgăuzia” în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010
Asociația Presei Electronice a prezentat astăzi, 26 octombrie 2010 rezultatele monitorizării pluralismului politic în programele de știri și actualități ale IPNA „Teleradio-Moldova” și IPRA „Teleradio-Găgăuzia”. Acest raport de monitorizare a cuprins perioada 7 septembrie – 15 octombrie 2010 fiind primul raport de monitorizare al APEL în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010. Proiectul este realizat în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere şi Corecte cu suportul Programului Mass-Media al Fundaţiei Soros-Moldova.
Principalele constatări și concluzii:
Radiodifuzorul public naţional Compania „Teleradio-Moldova”, în programelede ştiri şi actualităţi, asigură pluralismul politic în măsură mai mare decât radiodifuzorul public regional Compania „Teleradio-Găgăuzia”. Știrile de la Tv Moldova 1 au vizat 20 de formaţiuni politice, iar cele de la Tv Găgăuzia – 7. Radio Moldova s-a referit în ediţiile de actualităţi la 24 de formaţiuni politice, în timp ce Radio Găgăuzia – la 6.
Ca frecvenţă şi ca durată în știrile politice de la Teleradio-Moldova şi Radio Găgăuzia pe primele poziții se situează cele 5 partide parlamentare. La Tv Găgăuzia două partide parlamentare – PL şi PLDM ocupă ultimele poziţii. Televiziunea publică regională a acordat principalului partid de opoziţie – PCRM – un volum de timp mai mare decât celorlaltor partide luate împreună.
În top 10 al politicienilor cu cea mai mare vizibilitate în ediţiile informative ale radiodifuzorului public naţional se regăsesc reprezentanţi ai 8-9 partide. În majoritatea covârşitoare a cazurilor actorii politici au fost plasaţi în ştiri în context neutru.
Rezultatele monitorizării APEL arată că radiodifuzorii publici au realizat ştirile conflictuale, în temei, conform rigorilor profesionale, dar au abordat disproporţionat categoriile de protagonişti, dând prioritate politicienilor şi funcţionarilor de stat. Categoriile experţi şi cetăţeni, la fel şi categoria femei, deţin o cotă insignifiantă în cadrul ştirilor politice.
Raportul integral al APEL poate fi găsit anexat mai jos.