De Ziua Internaţională a Alegerilor, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte reaminteşte problemele stringente din domeniul electoral

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Alegerilor, marcată anual în prima zi de joi a lunii februarie, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte îndeamnă cetăţenii Republicii Moldova să manifeste spirit civic şi responsabilitate în exercitarea drepturilor electorale. Totodată, având în vedere aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, contextul electoral al anului 2014, dar şi perpetuarea unor lacune în ceea ce priveşte organizarea campaniilor electorale şi asigurarea unui cadru legal incluziv şi transparent, Coaliţia solicită Parlamentului, Guvernului, Comisiei Electorale Centrale şi altor instituţii cu atribuţii în acest domeniu să depună eforturi maxime pentru garantarea drepturilor electorale ale tuturor alegătorilor.

În mod special, Coaliţia atrage atenţia asupra următoarelor probleme:

  • Este inadmisibilă utilizarea sistemului electoral în calitate de monedă de schimb politic. Coaliţia face apel către Parlament să garanteze respectarea Codului Bunelor Practici în Materie Electorală a Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la modificarea sistemului electoral în anul electoral 2014;
  • Coaliţia solicită Parlamentului să nu tergiverseze adoptarea proiectului Legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, elaborat de grupul de lucru sub egida CEC. În contrast cu iniţiativele de modificare a sistemului electoral, acest proiect de lege a parcurs multiple consultări publice la nivel naţional, are avizul Comisiei de la Veneţia, ţine cont de recomandările Grupului de State contra Corupţiei (GRECO) şi oferă soluţii concrete pentru problemele existente în acest domeniu. Lipsa voinţei politice pentru asigurarea transparenţei resurselor financiare în cadrul viitoarei campanii electorale va afecta imaginea clasei politice şi va diminua din credibilitatea procesului electoral;
  • Coaliţia consideră drept nejustificată tergiversarea adoptării unor măsuri legale pentru asigurarea participării şi a prezenţei echilibrate a femeilor şi bărbaţilor în procesul politic şi decizional. O analiză simplă a listelor de candidaţi la funcţia de deputat din cadrul ultimelor scrutine parlamentare relevă faptul că problema reprezentării reduse a femeilor nu a fost rezolvată ci, dimpotrivă, s-a acutizat (în alegerile parlamentare din 2005 proporţia femeilor candidate a fost de 29% iar în 2010 de 28,1%). Membrii Coaliţiei aşteaptă de la clasa politică din Republica Moldova să manifeste voinţă politică pentru a-şi asuma măsuri, inclusiv de natură legislativă, în vederea sporirii şanselor de promovare şi afirmare a femeilor în politică;
  • Coaliţia solicită tuturor instituţiilor abilitate (Parlament, Guvern, CEC) să întreprindă măsuri active în vederea eliminării barierelor de participare în viaţa politică a persoanelor cu dizabilităţi fizice şi intelectuale şi recomandă partidelor politice să ţină cont de specificul acestor persoane atunci când îşi vor elabora platformele electorale sau vor planifica activităţile electorale. Deşi reprezintă aproximativ 5% din populaţia ţării, aceste persoane se confruntă cu o multitudine de probleme în ceea ce priveşte imposibilitatea de a citi buletinele de vot (persoanele cu dizabilităţi de vedere), accesul în secţiile de votare (utilizatorii de scaune mobile), imposibilitatea de a citi/înţelege buletine de vot (persoanele cu dizabilităţi de intelect) etc.
  • Coaliţia solicită Parlamentului adoptarea în procedură de urgenţă a proiectului de lege pentru modificarea Codului Audiovizualului în scopul asigurării transparenţei proprietăţii radiodifuzorilor şi investirea Consiliului Coordonator al Audiovizualului cu atribuţii de control real privind declararea proprietăţii în mass-media şi cu responsabilităţi pentru limitarea concentrării proprietăţii în acest domeniu. Totodată, Coaliţia face apel către organizaţiile mass-media, indiferent de tipul şi de forma de proprietate a acestora, să conştientizeze rolul important pe care îl au în formarea opiniei publice şi să asigure o reflectare echitabilă, echilibrată şi imparţială a evenimentelor politice/electorale (în perioada campaniei electorale) în corespundere cu bunele practici şi standardele internaţionale ale profesiei.

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte cheamă cetăţenii să conştientizeze puterea votului pe care îl deţin şi să depună eforturi în vederea realizării de o manieră activă a drepturilor sale electorale. Totodată, Coaliţia îşi reafirmă intenţia şi disponibilitatea de a participa la monitorizarea proceselor electorale din Republica Moldova în cadrul viitorului scrutin parlamentar, exprimându-şi convingerea că eforturile conjugate ale autorităţilor, societăţii civile, mass-media şi ale cetăţenilor vor contribui esenţial la edificarea unei democraţii autentice în ţara noastră.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Nicolae Panfil, Secretar al Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte. Tel: (22) 310945, GSM: 079381842, e-mail: info@alegeliber.md.

Acest comunicat de presă este realizat de Asociația Promo-LEX în cadrul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte cu suportul Fundaţiei Est-Europeane, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.
Apel_Ziua_Internationala_a_Alegerilor_RUS
Filename : apel_ziua_internationala_a_alegerilor_rus.pdf (169 Ko)
Legendă :