ADEPT și Promo-Lex au prezentat recomandări la proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea proiectului Legii pentru modificarea unor acte normative (corupția electorală și politică)

La 29 octombrie 2021, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a publicat pentru consultări publice Proiectul Legii pentru modificarea unor acte normative cu scopul de a revizui legislația penală și contravențională, în vederea eficientizării mecanismelor de prevenire, investigare și sancționare a corupției politice și electorale.

Inițiativa vizează aspecte precum utilizarea abuzivă a resurselor administrative în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor spre secțiile de vot, finanțarea ilegală a partidelor politice și implicarea organizațiilor necomerciale în campania electorală.

În procesul de consultare publică, organizațiile membre ale Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” și Asociația Promo-Lex, au expediat Ministerului Justiției o serie de constatări și recomandări vizavi de proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea proiectului Legii pentru modificarea unor acte normative (corupția electorală și politică).

Sinteza obiecțiilor și propunerilor, o puteți consulta aici:347.2021.sinteza_recomndarilor

Ulterior, la 3 decembrie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima lectură proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (corupția electorală și politică). Proiectul de lege urmează să fie examinat în lectura a doua și va intra în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Inițiativa legislativă interzice candidaților să utilizeze resursele administrative, cum ar fi echipamente, mijloace și bunuri publice în campania electorală. În caz contrar, Comisia Electorală Centrală poate adopta o hotărâre privind lipsirea partidului respectiv de dreptul la alocațiile de la bugetul de stat pentru o anumită perioadă.

Codul penal al Republicii Moldova se va completa cu un articol care vizează finanțarea ilegală a partidelor politice, a concurenților electorali, a grupurilor de inițiativă sau a campaniilor electorale. Printre alte modificările operate la Codul penal se regăsește majorarea sancțiunilor pentru împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral.

Proiectul de lege mai prevede modificarea Codului contravențional. Printre aceastea, sancționarea transportării alegătorilor spre secția de vot și utilizarea discursului de ură și instigarea la discriminare.