Adunarea Generală Anuală a CALC face totalurile pentru anul 2024 și stabilește prioritățile pentru anul electoral 2025
Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) a desfășurat în format online Adunarea Generală Anuală a membrilor săi. Evenimentul online a reunit reprezentanți ai 25 de organizații membre din cele 31 care au subscris principiilor stipulate de Carta pentru Alegeri Libere și Corecte.
În cadrul evenimentului, secretarul CALC, Polina Panainte, a prezentat Raportul de activitate al Secretariatului Coaliției pentru anul 2024, accentuând activitățile desfășurate, realizările obținute și aspectele problematice întâmpinate pe parcursul anului trecut.
„În 2024, Coaliția a contribuit semnificativ la desfășurarea unor procese electorale democratice și incluzive. Am demonstrat că vocea societății civile poate influența pozitiv integritatea electorală, prin monitorizare, analiză obiectivă și dialog strategic cu autoritățile și partenerii internaționali,” a declarat Polina Panainte, Secretara CALC.
Raportul de activitate al secretariatului CALC pentru 2024 a fost aprobat în unanimitate de către toți membrii prezenți la eveniment.
Un alt subiect al evenimentului a constat în prezentarea de către organizațiile Consiliului CALC a activităților desfășurate pe grupuri de lucru în 2024, ansamblul complet al aspectelor implicate în organizarea și desfășurarea scrutinului electoral, provocările întâmpinate pe segmentul monitorizarea proceselor electorale și a comportamentului mass-media, dar și lecțiile învățate.
Prezent la Adunare, Andrei Brighidin, Director Evaluare și Dezvoltare în cadrul Fundației Est-Europene (FEE), a subliniat: „FEE manifestă interesa față de alegeri, informațiile acumulate în cadrul acestui eveniment vor contribui la modelarea termenilor de referință și sprijinul pentru alegerile din 2025. Vom continua să sprijinim Coaliția în inițiativele sale, consolidând capacitatea organizațiilor membre și promovând integritatea proceselor democratice”.
Un punct esențial pe ordinea de zi a fost prezentarea de către organizațiile membre a inițiativelor planificate pentru anul electoral 2025, care includ activități de monitorizare, campanii de informare, educație civică, instruiri, cercetări și parteneriate cu instituții publice. “Trebuie să ne adaptăm nu doar pe partea de monitorizare, dar și pe partea de educație civică/electorală. Avem dreptul moral să vorbim mai mult despre corupție electorală și să fim activi în capacitarea instituțiilor responsabile de ordinea publică, dar și campanii de informare și lucru cu cetățenii”, a menționat Nicolae Panfil, Director de program Asociația Promo-LEX”.
Concluziile Adunării generale CALC au evidențiat necesitatea de a explica mai bine procesele electorale alegătorilor, dezmințirea știrilor false la nivel local, conținut mai vast în limba rusă, consolidarea colaborării cu autoritățile publice, colaborarea organizațiilor societății civile din CALC cu organele electorale permanentizate la nivel local, monitorizarea comportamentului partidelor politice la nivel local, campanii de încurajare a votanților să meargă la vot, crearea de punți între partide politice și societate, etc .
Agenda evenimentului:Agenda Adunarea Generala CALC 18 decembrie 2024
Prezentarea totalurilor CALC pentru 2024:Raport CALC 2024
Despre CALC: Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte este o platformă de 31 de organizații ale societății civile, dedicată promovării unui proces electoral transparent, corect și incluziv în Republica Moldova. Misiunea Coaliţiei este de a contribui la dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova prin promovarea și desfăşurarea alegerilor libere şi corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei și a instituțiilor specializate afiliate acestuia. Pe parcursul anului 2024, Secretariatul CALC a fost gestionat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT.