Apel la transparență financiară și comportament corect în campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu cazurile tot mai frecvente de utilizare a cadourilor electorale și a altor practici de corupere a alegătorilor în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011.

Coaliția solicită concurenților electorali să înceteze practicile de cumpărare a voturilor alegătorilor și să dea dovadă de un comportament corect în cadrul campaniei electorale. Cerem Comisiei Electorale Centrale să verifice cu mai multă rigurozitate rapoartele financiare ale concurenților electorali, precum și să ia măsurile legale de avertizare și penalizare a celor care încalcă legea. De asemenea, solicităm instituțiilor abilitate (Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Generală) să investigheze multiplele tentative de corupere a electoratului, inclusiv cazurile prezentate recent în mass-media.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte amintește tuturor concurenților electorali și autorităților responsabile de buna desfășurarea a campaniei electorale că astfel de practici vin în contradicție cu standardele internaționale în materie de alegeri. Coaliția va reflecta aceste cazuri în rapoartele sale de monitorizare și va ține cont de acestea în aprecierea pe care o va da la final campaniei electorale.

Consiliul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte