Apel la imparțialitate și responsabilitate!

Apel la imparțialitate și responsabilitate!

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte – „Coaliţia 2009” face apel către Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate pentru a nu admite implicarea acestor instituții în lupta politică dintre partide și solicită instituțiilor media din Republica Moldova să dea dovadă de imparțialitate și pluralism în reflectarea evenimentelor din perioada postelectorală.

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte – „Coaliţia 2009” este profund îngrijorată de maniera în care a demarat, neoficial, campania electorală în cadrul alegerilor anticipate din Republica Moldova. Prin aceasta avem în vedere în mod special comportamentul incorect și denigrator al unor surse media care au difuzat recent un film documentar despre evenimentele din 6-8 aprilie 2009, intitulat “Atac asupra Moldovei”.

Regretăm faptul că aceste mass-media nu au înțeles că și lor le revine o parte din vina morală pentru evenimentele din 6 – 8 aprilie 2009, întrucât prin comportamentul lor părtinitor, pe parcursul întregii campanii electorale, au contribuit la aprofundarea tensiunii sociale și politice din societate. Considerăm că utilizarea în continuare de către partidul de guvernământ a resurselor media pentru denigrarea opoziției în contextul evenimentelor din 6 – 8 aprilie 2009 deteriorează grav climatul în care urmează să se desfășoare alegerile anticipate. Aceasta creează condiţii inechitabile pentru concurenţii electorali, fapt ce contravine standardelor privind alegerile libere şi corecte.

Totodată, în contextul declarațiilor Procurorului General și Directorului Serviciului de Informații și Securitate, citate în filmul documentar sus menționat, Coaliţia 2009 solicită acestor instituții să nu se lase utilizate în lupta politica dintre partide. In mod special cerem Procuraturii Generale să respecte principiul prezumţiei nevinovăţiei şi să se abțină de la difuzarea informatiei cu privire la dosarele şi procesele penale initiate. Doar astfel ar putea fi restabilită încrederea cetăţenilor în supremaţia legii şi statul de drept, condiţii esenţiale pentru desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte. Găsiţi anexat textul scrisorii trimise în atenţia Procuraturii Generale a Republicii Moldova. PDF