Astăzi s-a desfășurat Adunarea membrilor Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC)
Astăzi, 11 februarie 2021, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) a desfășurat în format online Adunarea membrilor săi. La eveniment au participat 18 organizații necomerciale din cele 34 care au subscris principiilor stipulate de Carta pentru Alegeri Libere și Corecte.
În cadrul evenimentului, secretarul Coaliției, Elena Prohnițchi a prezentat Raportul de activitate al Coaliției pentru anul 2020, accentuând realizările obținute și aspectele problematice întâmpinate pe parcursul anului. În afară de efortul de monitorizare a procesului electoral și de realizare a campaniilor de informare și educație civică și electorală desfășurate pe durata campaniei electorale pentru alegeri prezidențiale, Coaliția a realizat mai multe activități de advocacy la nivel național și internațional pentru îmbunătățirea cadrului legal electoral și a procesului de organizare a votării, pentru promovarea principiilor transparenței decizionale de către Comisia Electorală Centrală și Parlament. O opinie consolidată a CALC privind proiectul de lege No.263 a fost expediată în atenția Comisiei parlamentare juridice numiri și imunități, dar și în atenția Comisei de la Veneția.
Modificarea Regulamentului de funcționare a Coaliției, a fost un alt subiect pe agenda Adunării. Regulamentul în versiunea actuală conține mai multe lacune și prevederi irelevante ce urmează a fi înlăturate. Regulamentul a fost supus consultărilor în cadrul Coaliției, iar Sorina Macrinici, reprezentanta Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), a făcut un rezumat al Regulamentul de funcționare în redacția nouă și modificările propuse. Regulamentul a fost aprobat în unanimitate de membrii Consiliului Coaliției.
Membrii Coaliției au făcut și un schimb de opinii despre obiectivele pe care ar trebui să se concentreze Coaliția în viitorul imediat, după ce secretariatul CALC a totalizat rezultatele chestionarului de evaluare a activității Coaliției și de identificare a necesităților membrilor CALC. Discuțiile au fost moderate de Andrei Brighidin, reprezentantul Fundației Est-Europene, membru observator al Coaliției. Participanții/-tele la evenimentul online au venit cu mai multe propuneri privind activitatea viitoare a Coaliției: continuarea eforturilor de advocacy privind îmbunătățirea cadrului legal și normativ electoral și de reacționare la inițiativele legislative periculoase pe domeniul electoral și conex, crearea unui grup de lucru tematic dedicat mecanismelor alternative de vot, lansarea campaniilor de dezvoltare a gândirii critice, intensificarea vizibilității și activității Coaliției în UTA Găgăuzia etc.
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte este o entitate permanentă, benevolă, constituită din organizații necomerciale din Republica Moldova. Misiunea Coaliţiei este de a contribui la dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova prin promovarea și desfăşurarea alegerilor libere şi corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei și a instituțiilor specializate afiliate acestuia. Coaliţia este condusă de către un Consiliu asistat de Secretariatul Coaliției, care împreună facilitează participarea cât mai largă în realizarea misiunii Coaliţiei, a ONG-urilor din Republica Moldova, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local.