Atenţie la liste!
Atenţie la liste!
Valentina Baciu (www.timpul.md)
Problema listelor electorale revine în actualitate după ce ieri CEC a chemat autorităţile locale să înceapă întocmirea lor pentru viitoarele anticipate. Comisia a stabilit că primarii vor organiza această procedură până la 3 iulie şi vor transmite listele în format electronic până la 6 iulie. Chiar dacă membrii CEC au spus că nu anticipează anumite lucruri şi că nu cunosc pentru când va fi anunţat scrutinul, putem deduce că, cel mai probabil, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la 26 iulie. Conform legii, listele trebuie să fie gata cu 20 de zile înainte de alegeri, atunci când se va începe procedura de verificare.
Suspiciunea că şi anticipatele ar putea fi fraudate prin intermediul listelor de alegători continuă să persiste. Potrivit celor trei partide de opoziţie parlamentare, şi la alegerile precedente autorităţile locale aveau liste proprii, numai că în ajun Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI) a remis secţiilor de votare listele sale, după care au şi votat atât cei vii, cât şi cei morţi. Unii membri CEC, printre care secretarul Iurie Ciocan şi preşedintele Eugen Ştirbu, au dat vina pentru acest fapt pe „primarii incompetenţi”. Ei au argumentat că în CD-urile de la MDI se conţinea informaţie suplimentară, şi nu de bază. Mai mult, Ciocan a sugerat că ar fi bine ca în municipiile Bălţi şi Chişinău să fie folosite datele MDI, deoarece este dificil să fie verificate listele la domiciliu. Potrivit lui, preturile ar fi solicitat deja acest lucru. Propunerea lui Ciocan a fost însă dur criticată de membrul CEC Vasile Gafton. „Trebuie să spunem clar în hotărâre că este exclus de a utiliza datele MDI. Am prieteni care au găsit în apartamentul lor încă cinci-şase persoane puse la evidenţă. Preturile pot găsi şi alte pârghii de a verifica listele, există asociaţiile municipale de gestiune a fondului locativ ş.a.”, a menţionat Gafton. În acelaşi timp, Nicolae Gârbu a propus ca o mai mare atenţie şi perioadă să fie acordată verificării listelor.
Membrii CEC au recunoscut că o problemă ar putea să apară în privinţa participării la vot a studenţilor. În timpul vacanţei, aceştia se vor afla pe adresa domiciliului permanent, adică la părinţi, iar ei, conform legii, trebuie să voteze la adresa unde au viză de reşedinţă în centrele universitare. În acelaşi timp, ei nu vor reuşi să depună cereri de schimbare a reşedinţei cu 45 de zile înainte de alegeri, pentru că toată perioada campaniei va fi de doar 45 de zile.Conform Codului Electoral, listele electorale se întocmesc de către primării, se verifică de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, împreună cu autorităţile administraţiei publice locale, la domiciliul alegătorilor înscrişi în ele, se semnează de către primarul localităţii şi se aduc la cunoştinţă publică (se afişează) în localurile secţiilor de votare cu 20 de zile înainte de ziua alegerilor. „Alegătorii au dreptul să facă contestaţii împotriva neincluderii lor în listă sau excluderii din ea, precum şi împotriva altor erori comise la înscrierea datelor despre sine”, se mai spune în lege.
Cele trei partide care au contestat rezultatul alegerilor – PL, PLDM şi AMN – afirmă că de data aceasta vor fi mult mai vigilenţi, având deja o experienţă în acest sens. „Spre deosebire de campania precedentă, nu vom lăsa listele electorale la discreţia MDI. Vom avea observatori în toate localităţile care vor monitoriza mai minuţios derularea procesului electoral”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat. Politicianul a spus că formaţiunea sa va solicita baza de date cu toţi cei decedaţi în ultimii ani şi cu toţi cei care au atins majoratul. Un demers similar a depus şi PL la autorităţile guvernamentale.