DEMERS prin care Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte solicită Comisiei Electorale Centrale să asigure funcționalitatea sistemului de înregistrare video pe tot parcursul zilei votării

Comisiei Electorale Centrale

Organizațiile semnatare, membre ale Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC),

Fac apel către Comisia Electorală Centrală:

  • să modifice în regim de urgență pct. 11 din Regulamentul privind funcționarea Sistemului de înregistrare video în secțiile de votare;
  • să asigure funcționalitatea camerelor video în ziua votării, de la demararea operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare și până la finalizarea procesului de totalizare a rezultatelor votării de către membrii biroului electoral al secției de votare.

La 1 noiembrie 2020, în Republica Moldova urmează să fie organizate alegeri prezidențiale. Scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020 va fi organizat în contextul situației specifice legate atât de aplicarea națională și/sau regională, cât și internațională (organizarea alegerilor peste hotare) a restricțiilor sanitar-epidemiologice impuse de pandemia COVID-19.

La nivel național, constatăm că la 13 octombrie 2020, cu puțin peste două săptămâni până la alegeri, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a instituit stare de urgență în sănătate publică cu gradul de alertă „Cod Roșu” în majoritatea unităților administrativ-teritoriale (cu excepția raioanelor Hîncești, Leova și Soroca).[1] La nivel internațional, potrivit datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății,[2] infectarea populației cu noul coronavirus COVID-19 a intrat într-o nouă fază, numărul de infectați crescând zilnic, în mod special în Europa și America.[3]

Prin urmare, constatăm că alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 vor fi desfășurate la nivel național și cel internațional într-un context al condițiilor limitate de observare atât de către misiuni naționale și internaționale, cât și de către observatorii concurenților electorali. În acest sens, menționăm că  numărul de observatori naționali și internaționali care vor observa în ziua alegerilor este net inferior în comparație cu alegerile naționale anterioare.

Astfel, la alegerile prezidențiale din 2016, alegerile au fost observate de 3,096 observatori naționali și, respectiv, 562 observatori internaționali acreditați de CEC. Alegerile parlamentare din 2019 au fost observate de 3,389 observatori naționali și, respectiv, 776 observatori internaționali. În același timp, , pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, până în la data de 15 octombrie 2020, au fost acreditați de către CEC doar 1,070 observatori naționali din partea asociațiilor obștești (32% din numărul total din 2019) și doar 139 observatori internaționali (17% din numărul total din 2019).

În plus, amintim și de decizia Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului a Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa (OSCE/BIDDO) despre modificarea formatului activității de observare desfășurată în Republica Moldova din misiune de observare a alegerilor (MOA) în misiune limitată de observare a alegerilor.[4] Acest lucru presupune că MOA nu va avea observatori pe termen scurt care reprezintă cel mai mare număr dintre observatorii internaționali care monitorizează, nemijlocit, ziua alegerilor.

Concluzionând, considerăm că în circumstanțele specifice acestui scrutin, lipsa observatorilor în mai multe secții de votare, monitorizarea video a operațiunilor electorale pe tot parcursul zilei votării (de la demararea operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare și până la finalizarea procesului de totalizare a rezultatelor votării de către membrii BESV) poate spori gradul de transparență a procedurilor electorale din ziua alegerilor și poate contribui la prevenirea sau, la probarea eventualelor încălcări. În consecință, monitorizarea video a operațiunilor electorale poate contribui la creșterea încrederii publicului față de rezultatul final atestat de organele electorale. 

În contextul celor expuse, solicităm Comisiei Electorale Centrale să efectueze în regim de urgență modificările necesare la Regulamentul privind funcționarea sistemului de înregistrare video în secțiile de votare, aprobat prin Hotărârea CEC nr. 2265 din 8 februarie 2019, care să permită perioada de înregistrare video a operațiunilor electorale nu doar până la deschiderea secției de votare și numărarea voturilor, ci pe tot parcursul zilei votării (cel puțin[5] astfel cum a fost declarat inițial atunci când a fost adoptată decizia de procurare a echipamentului video și corespunzător pus în aplicare la alegerile parlamentare din 2019).

În opinia semnatarilor, monitorizarea video a operațiunilor electorale pe tot parcursul zilei votării, este motivată de următoarele considerente:

  • Sporirea încrederii alegătorilor în corectitudinea operațiunilor electorale desfășurate;
  • Sporirea responsabilității membrilor organelor electorale în procesul executării operațiunilor electorale;
  • Diminuarea potențialelor încălcări, fraude electorale în incinta secției de votare, precum și asigurarea respectării normelor epidemiologice impuse de pandemia Covid-19;
  • Existența probelor video înregistrate în caz de altercații, încălcări sau în cazul depunerii contestațiilor.

 

[1] Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică,  Hotărârea nr. 34 din 13.10.2020

[2] WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard

[3] Comunicatul de presă al OMS din 12 octombrie 2020

[4] Misiunea de observare a alegerilor OSCE/BIDDO a informat Comisia Electorală Centrală despre modificarea formatului activității de observare desfășurată în Republica Moldova.

[5] O modalitate alternativă suplimentară ar fi transmisiunea live a procesului electoral din fiecare secție de votare pe platformele web gestionate de CEC.