Regruparea figuranţilor de centru-stânga

Regruparea figuranţilor de centru-stânga

Petru Culeac, Cercetător, Vienna School of Governance, Austria

În aşteptarea alegerilor anticipate unii actori politici de pe segmentul de centru-stânga al eşichierului politic moldovenesc au început deja a căuta formula prin care să-şi asigure accederea în viitorul parlament. (Unimedia.md)

Una din variabilele centrale al respectivei formule este „partidul căruia îi va reveni întâietatea” într-o eventuală listă comună a partidelor social-democrate. Partidul Dezvoltării Spirituale „Moldova Unită” a anunţat deja că va participa la alegerile anticipate pe lista Partidului Social Democrat. Argumentul PDS-MU a fost faptul că la 5 aprilie PSD-ul a acumulat cel mai mare procentaj dintre partidele care n-au trecut pragul electoral de şase procente. Deocamdată însă consolidarea de mai departe a outsaiderilor de centru-stânga în baza listei PSD se ciocneşte de ambiţia Partidului Democrat de a servi drept punct de cristalizare a partidelor de pe acest segment.

Posibilitatea constituirii unei alianţe a social-democraţilor depinde nu doar de ambiţiile partidelor de centru-stânga ci şi de oferta pe care această alianţă o va face electoratului. Acest lucru pare să fie conștientizat de figuranţii proiectului social-democrat, de aici rezultînd şi tentaţia de a-l include pe Marian Lupu în fruntea eventualei liste comune a social-democraţilor.

Situaţia partidelor de centru-stânga însă este destul de incertă. Pentru a fi perceput de electorat drept un actor serios şi a avea şanse reale de trecere a barierei electorale, partidele social-democrate au nevoie de un produs atractiv care pentru moment le lipseşte, lucru confirmat şi de rezultatele obţinute de aceste partide în alegerile precedente. Chiar dacă anterior PSD-ului a dat asigurări de a nu coopera cu PCRM, tentaţia de a accede în următorul parlament cu ajutorul unei locomotive de origine comunistă, le poate da mai multă flexibilitate în alegerea acţiunilor de mai departe. Perioada de reflecţie în care a intrat Marian Lupu, indică asupra existenţei unor scenarii potrivit cărora el urmează să animeze proiectul social-democraţilor compensînd handicapul de imagine şi credibilitate al acestora.

Fezabilitatea acestui proiect este determinată în parte nu doar de un eventual transfer a lui Marian Lupu ci şi de măsura în care acesta va reuşi să combată riscul asocierii imaginii sale cu cea a unor partide politice marginale. Mai mult ca atât, popularitatea sateliţilor lui Voronin poate fi destul de şubredă fiind condiţionată pe de o parte de proximitatea lor de figura centrală a preşedintelui partidului, pe de altă parte de prezenţa lor la posturile de televiziune afiliate regimului. În cazul detaşării de PCRM popularitatea lui Lupu riscă să scadă vertiginos aşa cum s-a întâmplat şi cu Vasile Tarlev după dispariţia acestuia de pe ecranele TV.

Realizarea în practică a noului proiect social-democrat comun depinde în cea mai mare măsură de autorii iniţiative date. În cazul în care aceasta aparţine cercurilor afiliate Partidului Comuniştilor, există o probabilitate înaltă că Marian Lupu va pleca din PCRM, popularitatea sa urmînd să fie asigurată şi în continuare de media-holdingul comunist. Dacă totuşi iniţiativa creării polului comun al social-democraţilor aparţine partidelor de stânga ce n-au trecut pragul electoral, atunci acest proiect are mai puţine şanse de reuşită, iar plecarea din PCRM a lui Marian Lupu se amână pentru altă dată.

Fără Marian Lupu o eventuală alianţă a partidelor de centru-stânga va reprezenta doar un instrument în plus pentru deturnarea voturilor în folosul partidului de guvernământ. În situaţia în care alianţa respectivă va merge în alegeri în frunte cu Lupu, misiunea sa va fi de a aduce în parlament un detaşament de politicieni de stânga care să completeze eventualele breşe din rândurile PCRM şi să furnizeze voturile de aur în caz de necesitate.

Chiar dacă pentru moment alianţa social-democrată nu pare a fi un proiect serios, astfel de mişcări semnalizează deja o posibilă regrupare a forţelor de stânga. Acest lucru impune şi mai stringent necesitatea consolidării partidelor de dreapta pentru prevenirea aprofundării dezechilibrului de forţe în campania electorală pentru alegerile anticipate.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *