Cît de motivaţi sunt tinerii să se prezinte la vot în toiul vacanţei?

Cît de motivaţi sunt tinerii să se prezinte la vot în toiul vacanţei?

În Moldova există aproape 800 de mii de tineri cu drept de vot. Partidele politice fac tot posibilul să-i atragă de partea lor
Fixând alegerile anticipate pentru 29 iulie, şeful statului a minimalizat, la părerea mai multor experţi, şansele tinerilor de a participa la scrutin, din motive lesne de înţeles. Cea mai mare parte a studenţilor caută să profite de vacanţă pentru a cîştiga nişte bani ori pur şi simplu pentru a călători. În plus, pe studenţii legea îi obligă să voteze la locul de domiciliu temporar, adică la secţiile de votare cărora le sunt circumscrise căminele. Ca să poată vota în altă parte, de exemplu în satele de baştină, ei vor trebui să facă un drum pînă într-acolo ca să depună cerere de luare în evidenţă la secţiile de votare din acele localităţi. Şi lucrul acesta se poate face pînă pe 26 iunie inclusiv.

Cît de motivaţi sunt în aceste condiţii tinerii?

Datele statistice arată că în Moldova există aproape 800 de mii de tineri, aproape dublu numărului de pensionari. Partidele politice fac tot posibilul ca să atragă de partea lor acest grup social. Sociologul Vasile Cantarji de la compania CBS AXA estimează că în ziua alegerilor, cel puţin 100 de mii de tineri se vor afla peste hotare.

VASILE CANTARJI, CBS-AXA: În primul rand este vorba de Rusia, unde sunt plecati 57 procente din numărul total de tineri plecati sau 65 de mii de tineri. Urmeaza Italia cu 16 procente. În România, de exemplu, sunt plecaţi 3,9 procente, în SUA 3,5 si in alte ţări sub 2 procente.

Preşedintele Ligii pentru apararea drepturilor omului din Moldova, Paul Struţescu, are şi el rezerve faţă de rata de participare a tinerilor.

PAUL STRUTESCU: Cred ca vor pariticipa mai putini tineri, tinand cont de premisele pe care le impun problemele sociale cu care se confruntă această categorie de tineri, care de fapt este o categorie defavorizata a societatii moldovenesti. Si tinerii se vor ocupa de treburile care le vor asigura un viitor chiar si pe un termen foarte scurt decat sa mearga sa-si piardă timpul la o sectie de votare.

Oleg Cristal, expert al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă consideră că totuşi mai e timp pentru a-i determina pe tineri să îşi ia în serios misiunea de a participa la anticipate.

OLEG CRISTAL: Trebuie de stimulată motivarea acestei categorii de alegatori sa participe la alegeri. E foarte important de adus la cunostinta acestora modul in care pot sa-si exercite votul in cazul in care sunt studenti. Daca e sa judecam dupa structura votantilor din RM observam ca anume partidele de opozitie sunt interesate de o prezenţă mai mare la scrutin a tinerilor

Cum se pliază partide de opoziţie la condiţiile impuse de anticipate?

CORINA FUSU, Vicepreşedintele Pardidului Liberal: In primul rand o sa informam foarte bine unde e corect sa votezi si sa mobilizam in primul rand tineretul, oamenii constienti sa iasa la vot. Presupun, comunistii mizează pe faptul ca pensionarii ies la vot oricand, in orice zi. Constiinta civica s-a trezit deja. Asta am simtit-o dupa alegerile din 5 aprilie, dupa felul cat de mult s-a insistat sa nu dăm votul de aur.

Vicepresedinta organizatiei de tineret a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Nighina Azizov, consideră că experienţa scrutinului din 5 aprilie este cea mai bună platformă de discuţii cu tinerii.

NIGHINA AZIZOV: Orice cetatean care a facut o alegere la data de 5 aprilie, va fi constient si pe 29 iulie va vota PLDM. Desigur ca vom vorbi cu oamenii la intalnirile noastre cu alegatorii. Avem careva idei, careva planuri cu care vom merge in campanie, dar nu putem sa le divulgam.

Victor Osipiov, purtătorul de cuvânt al AMN se declară convins că formaţiunea sa va reuşi să convingă tinerii alegători să participe la scrutin.

VICTOR OSIPOV: Acum la randul nostru noi contam evident pe constiinta electoratului si in primul rand pe cea a tinerilor care de obicei sunt mai inactivi politic si ei trebuie sa inteleaga faptul ca sansa viitorului lor se va juca in aceste alegeri si ca ei trebuie sa decida, cu votul, care va fi acest viitor.

Care e miza comuniştilor? Lideri ai Uniunii tineretului comunist din Moldova mi-au spus că ziua de miercuri este destul de convenabilă pentru a se conta pe votul tinerilor. Ina Şupac, presedinta UTC-ului.

INA ŞUPAC: In cazul in care alegerile ar fi duminica, tinerii vor avea o alegere: sa plec sa ma odihnesc dupa bacalaureat sau sesiune, sau să vin la alegeri. Ei vor avea posibilitatea sa se odihnească in weekend, dar si să vina la alegeri – miercuri. (Europa Liberă)