Organizații membre CALC au participat la o discuție cu experți ai Institutului Interregional al Națiunilor Unite pentru Cercetarea în domeniul Criminalității și Justiției (UNICRI)

Experții UNICRI se află în Republica Moldova pentru a se familiariza cu provocările din domeniul electoral, în scopul elaborării unei cercetări pe tema „Procesul Electoral din Republica Moldova: Amenințări și Infracțiuni”. Această cercetare urmărește să ofere o înțelegere cuprinzătoare a peisajului electoral din Moldova, să analizeze influențele externe și utilizarea dezinformării în alegerile din Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor, participanții au scos în evidență posibile provocări, în contextul organizării alegerilor prezidențiale (referendum) și au menționat necesitatea îmbunătățirii capacității de răspuns a autorităților la eventuale riscuri și dificultăți, consolidarea capacităților mass-mediei pentru combaterea dezinformării, dar și crearea campaniilor de informare pentru cetățeni.

Întâlnirea a fost găzduită de Asociația Promo-LEX, iar la discuție au participat reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai Fundației Internaționale pentru Sisteme Electorale (IFES). Din partea CALC a fost prezentă Asociația ADEPT, Asociația Promo-LEX, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Asociația Presei Electronice APEL.

Institutul Interregional al Națiunilor Unite pentru Cercetarea în domeniul Criminalității și Justiției (UNICRI) a fost fondat în 1968 și este dedicat promovării păcii, justiției și statului de drept prin cercetare comprehensive. Începând cu anul 2022, consolidează parteneriatul cu Republica Moldova, printr-o inițiativă multianuală aliniată la strategia MAI a Republicii Moldova pentru 2022-2030, axată pe planificarea strategică, consolidarea capacităților și formarea în domeniul aplicării legii. În martie 2023, directorul UNICRI și Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco, au semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU), subliniind necesitatea unui sprijin tehnic personalizat pentru a aborda problemele unice de securitate ale Republicii Moldova.