Organizațiile membre CALC participă la ateliere de discuții privind modificarea legislației electorale și conexe

Pe parcursul lunilor martie-aprilie 2022,  Comisia Electorală Centrală (CEC) în parteneriat cu Asociația Promo-LEX și Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) organizează un ciclu de ateliere de discuții, în format on-line, pe marginea propunerilor de modificare și îmbunătățire a legislației electorale și conexe. Unul din cele două ateliere de discuții organizate pe 23 martie 2022 a fost dedicat rolului mass-mediei în reflectarea campaniei electorale și al observatorilor în procesul de monitorizare a alegerilor.

La eveniment au participat reprezentanții organizațiilor CALC, care activează în domeniul media. Ion Bunduchi, reprezentantul Asociației Presei Electronice (APEL), a vorbit despre provocările cu privire la reflectarea alegerilor în mass-media și a formulat mai multe propuneri. Printre acestea se regăsesc:  redenumirea art. 69 al Codului Electoral, astfel încât să fie expres prevăzut în legislația electorală că instituțiile mass-media nu pot face agitație electorală vădită sau ascunsă; elaborarea unor reguli clare pentru mass-media online; plasarea tuturor referințelor la alegeri în programe audiovizuale cu caracter electoral; interzicerea publicității politice etc. Consiliul Audiovizualului (CA) a susținut propunerile de modificare a capitolului privind reflectarea alegerilor de mass-media, expediate anterior de CALC.

Scopul atelierelor de discuții constă în elaborarea unui proiect de hotărâre pentru îmbunătățirea procedurilor electorale, care să răspundă și recomandărilor formulate anterior de observatorii naționali și internaționali. La ședință au participat membrii CEC, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, reprezentați ai partidelor politice, societății civile, organizațiilor internaționale de specialitate și ai partenerilor de dezvoltare, experți electorali și ex-funcționari electorali.