Platforma alegeri.md este o „enciclopedie electorală” în contextul alegerilor din 5 noiembrie

Cetățenii Republicii Moldova pot accesa platforma alegeri.md pentru a avea o imagine clară și extinsă privind candidații și oferta acestora în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Declarații în acest sens au fost făcute de directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”, pe 2 noiembrie 2023, într-o conferință de presă la IPN.

Igor Boțan a îndemnat oamenii să consulte pagina web alegeri.md care este dedicată alegerilor din Moldova. Potrivit lui, este vorba despre o platformă care e dezvoltată ca o „enciclopedie electorală” pentru Moldova, unde sunt reflectate platformele electorale ale candidaților, în special pentru municipiul Chișinău. „Scopul nostru este ca această informație să vă ajute în zilele care au rămas până la alegeri, consultându-l să faceți o alegere foarte bine chibzuită”, a declarat Igor Boțan.

Inna Vrînceanu, expertă în buna guvernare, a menționat că pentru a oferi oamenilor informații documentate, echipa ADEPT a colectat informații despre concurenții electorali din municipiul Chișinău, situația pe circumscripțiile electorale și concurenții care au fost înregistrați, candidații în suburbii, sondajele de opinie care reflectă preferințele cetățenilor și rapoartele privind monitorizarea alegerilor.

Astfel, pe pagina dedicată alegerilor din municipiul Chișinău poate fi găsit compartimentul despre alegerile primarului general și concurenții înregistrați în cursă. Acolo pot fi găsite informații despre concurentul electoral, partidul care l-a desemnat, sloganele candidaților, sunt prezentate simbolurile electorale cum vor fi prezentate în buletinele de vot.

Tot aici sunt prezentate sondajele de opinie și profilurile candidaților. Potrivit Innei Vrînceanu, ADEPT a comunicat practic cu fiecare candidat în parte pentru a documenta informații despre ei. Acolo sunt prezentate date biografice, dar și platforma lor electorală. Sunt prezentate și activitățile partenerilor pe diferite proiecte, interviuri oferite de candidați. Sunt indicate și veniturile, care au la bază date colectate de la CEC și verificate cu alte surse disponibile.

ADEPT a analizat platformele electorale ale candidaților preferați în sondajele de opinie. Respectiv, au fost analizate și promisiunile electorale ale primilor doi candidați din topul preferințelor: Ion Ceban de la MAN și Lilian Carp de la PAS. De asemenea, sunt prezentate alegerile în suburbii și candidații înregistrați acolo.

Inna Vrînceanu consideră că o astfel de modalitate de prezentare a informațiilor pe pagina web alegeri.md este una prietenoasă publicului.