Promo-LEX prezintă rezultatele numărării în paralel a voturilor

În cadrul efortului de monitorizare a alegerilor locale generale, Asociația Promo-LEX a realizat operațiunile speciale Numărarea Rapidă Calitativă (Quick Count) și numărarea în Paralel a Voturilor (PVT) în municipiile Chișinău, Bălți și Comrat.

În procesul de numărarea calitativă observatorii Promo-LEX au răspuns la întrebări privind calitatea generală a procesului electoral. Procedura a fost realizată în 190 de secții de vot din cele 1,945 pe țară, reprezentând cca. 10%. Marja de eroare este de 0,5%.

Astfel la întrebarea dacă au existat violențe și intimidări asupra alegătorilor sau altor persoane în 87% răspunsul a fost negativ, situații se violență și intimidare fiind înregistrate în 13% din cazuri.

La întrebarea dacă au fost înregistrate cazuri de influență asupra alegătorilor pentru a determina alegerea acestuia în 76% din cazuri astfel de situații nu au fost înregistrate, respectiv astfel de situații au fost înregistrate în celelalte 24% din cazuri.

De asemenea observatorii au comunicat că în 93% din secții le votare momentul deschiderii urnelor pentru numărarea voturilor sigiliile erau intacte, iar în 3% din secții au fost sesizate unele nereguli la acest capitol.

O altă întrebare la care au răspuns observatorii ține de condițiile de păstrare a buletinelor de vot, întrebați dacă buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV au fost păstrate în siguranță în 96% răspunsul a fost pozitiv, iar în 4% au fost constatate unele abateri.

Potrivit numărării în paralel a voturilor rezultatele sunt:

Chișinău
Dodon I. (PCRM ) – 48,35%
Chirtoacă D. (PL) – 46,76%
Buliga V. (PDM) – 2,54%

Trebui menționat faptul că în mun. Chișinău din cele 300 de secții de vot, au fost raportate și prelucrate 298 procese verbale. La 27 din cele 298 procese verbale au fost constatate mici erori, tehnice care însă nu influențează semnificativ rezultatele votării.

Bălți
Panciuc V. (PCRM) – 70,68%
Tonciuc V.(PLDM) – 15,90%
Vacarciuc V.(PL) – 7,63%
Harcenco A. (PDM) – 5,45%
Ciuru I. (PPCD) – 1,46%
Topolniţki O. (PSD) – 1,31%
Mazur S. (РАВНОПРАВИЕ) – 0,56%
Dorojco V. (PS) – 0,30%
Postolachi V. (PNL) – 0,18%

Comrat
Dudoglo N. – 57,52%
Sibov C. 20,78%
Vlah P. (PLDM) 8,24%
Croitor V. 6,45%
Mavrodi P. (PDM) 6,44%
Devrov L. («Alianţa Verde») 0,57%

Asociaţia Promo-LEX este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, axată pe promovarea în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, a valorilor democratice şi a standardelor internaţionale în domeniul drepturilor omului.

Acest proiect este susţinut financiar şi tehnic de National Democratic Institute for International Affairs (NDI). Efortul este co-finanțat de Fundaţia Est-Europeană din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Carolina Bondarciuc, Ofiţer de relaţii cu publicul
Tel: (22) 450024, GSM: 069637849, e-mail: pr@promolex.md