Promovare, informare și advocacy pentru implementarea votului prin internet: lecții pentru Republica Moldova din experiența Estoniei

În perioada 27 – 30 iunie, Mihai Mogîldea, membru delegat al Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) în cadrul Grupului de lucru pentru elaborarea conceptului de digitalizare a procesului electoral și bursier al programului Eastern Partnership Civil Society Fellowship 2021, alături de Victor Guzun, expert e-guvernare și membru al Grupului de lucru pentru elaborarea conceptului de digitalizare a procesului electoral, au organizat o vizită de studiu în Tallinn, Estonia.

În cadrul vizitei, experții din Republica Moldova au avut o serie de întrevederi cu reprezentanți ai autorităților electorale, societății civile și mediului academic din Estonia. Colegii noștri au discutat cu Kulli Kapper, Vicepreședintă a Comisiei Electorale Centrale și Tõnis Lepik, Expert în cadrul Autorității de Sisteme Informaționale. De asemenea, a fost efectuat un schimb de opinii cu privire la aspectele de ordin legal, tehnic și de securitate ale votului prin internet cu Kevin Tammearu, Șeful departamentului de dezvoltare al Bercman Technologies, Jan Willemson, Cercetător senior, Cybernetica, Kristjan Vassil, Vice-rector pentru cercetare, Universitatea din Tartu și Katri Jaanimagi, Judecătoare, Curtea Supremă de Justiție din Estonia.

În următoarea perioadă, pe platforma Coaliției, urmează a fi dezvoltate o serie de materiale informative și explicative, menite să crească nivelul de înțelegere în rândul publicului larg a oportunităților și riscurilor aferente votului prin internet.

Vizita de studiu în Estonia a fost organizată ca parte a proiectului „Facilitatea pentru societatea civilă din Parteneriatul Estic: Actori regionali”, implementat de GDSI Limited, cu suportul Uniunii Europene.