Asociaţia Promo-LEX a lansat cel de-al doilea Raport de monitorizare a campaniei electorale pentru referendumul constituţional republican din 5 septembrie 2010

Azi 3 Septembrie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă, Asociaţia Promo-LEX a lansat al doilea raport de monitorizare a campaniei electorale pentru referendumul constituţional republican din 5 septembrie 2010. Perioada de monitorizare: 7 iulie 2010 – 13 august 2010

Efortul de monitorizare Promo-LEX a constatat în perioada de monitorizare 14 august – 2 septembrie prestaţie în mare parte echidistantă din partea administraţiei electorale şi publice, dar şi unele nereguli atît în procesul de organizare a scrutinului cît şi din partea participanţilor electorali.

În perioada monitorizată efortul Promo-LEX nu a constatat tratare discriminatorie a participanţilor electorali de către administraţia publică. Printre tendinţele pozitive se numără şi faptul că misiunile diplomatice ale Republicii Moldova au publicat pe paginile web ale sale informaţie despre Referendum şi procesul de votare.

Totuşi, efortul Promo-LEX a constat o serie de nereguli în pregătirea scrutinului. Aproape jumătate din listele electorale au fost întocmite şi prezentate CEC de către administraţia publică locală cu o întârziere considerabilă. CEC, la rândul său, nu a plasat listele pe pagina sa web, precum se planifica anterior, iar birourile electorale au afişat cu întârziere listele electorale pentru verificare de către alegători.

Birourile secţiilor de votare au fost constituite cu întârziere în multe localităţi din ţară. În cazul a două localităţi secţiile nu au fost constituite până în momentul publicării raportului.

O serie de partide şi organizaţii social-politice înregistrate oficial de CEC în calitate de participanţi la referendum au prezentat administraţiei electorale rapoarte financiare incomplete şi cu întârziere.

Aproape jumătate din participanţi au eşuat să prezinte CEC rapoartele financiare cerute. La rîndul său CEC a întreprins puţine măsuri de verificare a datelor prezentate de către participanţi în rapoartele financiare.

Promo-LEX a constatat câteva cazuri separate dar îngrijorătoare de influenţă abuziva asupra alegatorilor. Observatorii au semnalat exercitare de influenţă asupra alegătorilor din partea reprezentanţilor unor instituţii publice, inclusiv universităţi. Efortul a constatat câteva cazuri cînd participanţii au oferit donaţii materiale alegătorilor sau instituţiilor, în context electoral.

Efortul de monitorizare Promo-LEX se bazează pe observare directă efectuată de către o reţea de 42 de observatori pe termen lung situaţi în toate raioanele ţării. Constatările şi recomandările efortului sunt formulate cu bună credinţă şi urmăresc scopul îmbunătăţirii procesului electoral. Efortul Promo-LEX conştientizează că un astfel de scrutin se desfăşoară pentru prima data în Republica Moldova şi îşi propune să contribuie constructiv la stabilirea şi îmbunătăţirea practicilor democratice în Moldova.

Promo-LEX va monitoriza desfăşurarea scrutinului în ziua de 5 septembrie prin amplasarea a 300 de observatori pe termen scurt în secţiile de votare dintr-un eşantion reprezentativ la nivel naţional. Efortul Promo-LEX va publica rapoarte intermediare în ziua scrutinului şi un raport de totalizare a constatărilor din 5 septembrie imediat după scrutin. Metodologia de observare nu permite efortului Promo-LEX să evalueze independent rata de participare la scrutin.

Efortul Promo-LEX va desfăşura o Numărătoare Rapidă a rezultatelor votării (Quick Count) şi va anunţa rezultatele acesteia îndată ce vor fi disponibile.

Acest proiect este susţinut financiar şi tehnic de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare din Europa (OSCE), Ambasada Statelor Unite ale Americii, Fundaţia Est-Europeană din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei, Fondului Naţional pentru Democraţie (NED), Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Eurasia. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

Varianta integrală a raportului în limba română, este disponibilă mai jos.

Nota: pentru informaţii suplimentare contactaţi Departamentul Juridic Promo-LEX, Pavel Postica, tel. 211622.