Declarație a Reprezentanților Societății Civile

DECLARAȚIE CU PRIVIRE LA ESCALADAREA SITUAȚIEI SOCIAL-POLITICE DIN MOLDOVA DUPĂ ALEGERILE PARLAMENTARE DIN 5 APRILIE 2009

Exprimându-ne îngrijorarea faţă de agravarea situaţiei social-politice în urma scrutinului din 5 aprilie 2009 şi fiind preocupaţi de faptul că interpretările inadecvate ale acestor evenimente servesc drept justificare pentru decizii şi acţiuni de natură să polarizeze şi mai mult societatea, declarăm următoarele:

În ziua de 7 aprilie, în centrul Chişinăului au avut loc manifestări spontane şi paşnice care au fost folosite pentru a provoca acţiuni violente şi criminale, rezultate în distrugerea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Acţiunile întreprinse de către forţele de ordine nu au fost de natură să prevină actele de violenţă şi vandalism.

DECLARAȚIE CU PRIVIRE LA ESCALADAREA SITUAȚIEI SOCIAL-POLITICE DIN MOLDOVA DUPĂ ALEGERILE PARLAMENTARE DIN 5 APRILIE 2009

Exprimându-ne îngrijorarea faţă de agravarea situaţiei social-politice în urma scrutinului din 5 aprilie 2009 şi fiind preocupaţi de faptul că interpretările inadecvate ale acestor evenimente servesc drept justificare pentru decizii şi acţiuni de natură să polarizeze şi mai mult societatea, declarăm următoarele:

În ziua de 7 aprilie, în centrul Chişinăului au avut loc manifestări spontane şi paşnice care au fost folosite pentru a provoca acţiuni violente şi criminale, rezultate în distrugerea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Acţiunile întreprinse de către forţele de ordine nu au fost de natură să prevină actele de violenţă şi vandalism.

Condamnând în mod categoric actele de violenţă şi vandalism, considerăm inadmisibilă prezentarea tuturor acţiunilor de protest doar prin prisma acestor acte criminale. În particular, este complet nejustificat transferul de responsabilitate şi de imagine de pe acţiunile grupului violent pe seama grupului mult mai numeros şi reprezentativ de protestatari paşnici sau pe seama liderilor politici, unii dintre care, de fapt, au încercat să stopeze violenţele. Protestele paşnice nu au avut un mesaj antistatal.

În timp ce actele de violenţă, ce s-au produs, nu pot avea nici o justificare şi trebuie investigate de organele competente, considerăm că protestele paşnice au izbucnit pe fundalul suspiciunilor legate de corectitudinea alegerilor şi neîncrederea în instituţiile publice, inclusiv în cele care au administrat procesul electoral, şi, fiind cauzate, în context mai larg, de nemulţumirea tinerilor faţă de situaţia social-economică şi de incertitudinea faţă de propriul viitor în Republica Moldova.

Declaraţiile post-electorale ale şefului statului doar au contribuit la inflamarea acestor suspiciuni şi au catalizat ieşirea în stradă a cetăţenilor.

În prezent aceste acte de violenţă şi vandalism sunt exploatate din plin de către autorităţi pentru a intimida opoziţia şi societatea civilă, pentru a restricţiona libertăţile şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor, şi aşa firave; autorităţile au continuat restricţionarea accesului la posturile publice de radio şi TV; au restricţionat accesul la Internet, la sursele de informare. Este lansată o campanie masivă de spălare a creierilor, de compromitere a participanţilor la protestele paşnice, a opoziţiei, a purtătorilor de opinii diferite.

Folosirea de către şeful statului a unor acuzaţii extrem de grave la adresa unor lideri politici şi calificarea acţiunilor acestora drept „puci”, „lovitură de stat”, „răsturnare anticonstituţională”, etc., înainte de orice investigaţii şi decizii ale instanţelor de judecată, escaladează şi mai mult situaţia şi polarizează societatea. Prin transferul de responsabilite pentru cele întâmplate asupra opoziţiei politice şi a României se creează un duşman intern şi altul extern care ar putea fi utilizaţi pentru îndreptăţirea eşecurilor guvernării.

Considerăm că în Republica Moldova se creează premisele pentru instaurarea unui regim poliţienesc şi dictatorial.

Pentru a evita aprofundarea crizei politice şi economice, a preveni izolarea internaţională a ţării, similară celei în care se află astăzi Belarus, şi a nu compromite viitorul european al Republicii Moldova, tendinţele actuale trebuie inversate. Ieşirea din criză este imposibilă fără antrenarea unui cerc larg de actori politici, a societăţii civile şi a organizaţiilor internaţionale.

Un rol aparte pentru depăşirea crizei le revine autorităţilor cărora le cerem:

 • Să se abţină de la orice acţiuni şi declaraţii care vor avea drept efect deteriorarea situaţiei;
 • Să renunţe la mesaje virulente în scopul creării unui cadru de dialog politic pentru depăşirea conflictului apărut.
 • Să acţioneze strict în limitele legii pentru ca să nu admită noi violenţe;
 • Să facă publice listele celor arestaţi şi să asigure accesul avocaţilor şi a organizaţiilor de protecţie a drepturilor omului către aceştia;
 • Să evite persecuţiile pe motive politice;
 • Să pornească o investigaţie plenară, transparentă, cu participare internaţională a cauzelor care au condus la declanşarea actelor de vandalism: identificarea persoanelor care au deturnat o parte din masa de protestatari paşnici spre Preşedinţie şi Parlament; identificarea persoanelor care au provocat acţiunile violente si criminale; stabilirea măsurii în care acţiunile forţelor de ordine au fost adecvate situaţiei şi conforme misiunii acestora.
 • Să asigure dreptul cetăţenilor la libera circulaţie.
 • Să asigure libertatea opiniei şi a exprimării, inviolabilitatea libertăţii individuale şi a siguranţei cetăţenilor.
 • Să contribuie activ la eliminarea tuturor suspiciunilor cu privire la corectitudinea rezultatelor alegerilor parlamentare.

Ne adresăm tuturor instituţiilor de presă, dar în mod special Companiei „Teleradio-Moldova”, să reflecte corect şi imparţial evoluţiile social-politice după alegerile din 5 aprilie cu participarea egală şi nediscriminatorie a părţilor implicate.

Chişinău, 9 aprilie 2009

Semnatari:

Arcadie Barbăroşie, Director, Institutul de Politici Publice (IPP)
Igor Boţan, Director, Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT)
Viorel Cibotaru, Director, Institutul European de Studii Politice (IESP)
Nadine Gogu, Director interimar, Centrul Independent de Jurnalism (CIJ)
Vlad Lupan, expert independent
Ion Manole, Director, Promo-Lex
Igor Munteanu, Director, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS-„Viitorul”)
Sergiu Ostaf, expert, CREDO
Andrei Popov, Director executiv, Asociaţia pentru Politică Externă (APE)
Valeriu Prohniţchi, expert economic
Victor Ursu, Director executiv, Fundaţia Soros Moldova
Alexandru Canţîr, Director, Comitetul pentru Libertatea Presei
Vitali Catană, expert Institutul de Politici Publice (IPP)
Victor Chirilă, Director programe, Asociaţia pentru Politică Externă (APE)
Antoniţa Fonari, Director, „ Tineri şi Liberi”
Mircea Eşanu, Alianţa Anticorupţie
Veaceslav Ioniţă, expert, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS-„Viitorul”)
Vlad Gribincea, avocat
Iurie Pintea, Director programe, Institutul de Politici Publice (IPP)
Eugen Revenco, Director programe, Asociaţia pentru Politică Externă (APE)
Alexei Tulbure, Director, Asambleea „Helsinki”

 

*Persoanele care doresc să subscrie la această declaraţie sunt rugate să trimită un mesaj la adresa: declaratie@alegeliber.md , indicînd numele complet şi datele de contact.

Au subscris:

 1. Petru Macovei, Director Executiv API
 2. Nicolae Panfil, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere și Corecte – „Coaliţia 2009”
 3. Georgeta Adam, presedinte al Asociatiei Jurnalistelor din Romania „Ariadna”
 4. Daniela Terzi-Barbarosie, directoare execuitva, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”
 5. Artur Gurău, directorul ATAC – Asociaţia Tinerilor cu Atitudine
 6. Valeriu PANTEA, MD, Associate Professor, Head of Science Department, National Center for Preventive Medicine, Ministry of Helath
 7. Iulia Malcoci, Dr., Consultant la Consiliul Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica al Academiei de Stiinte a Moldovei
 8. Cuciureanu Gheorghe – postdoctorand, Academia de Stiinte a Moldovei
 9. Alexandru Dorogan, Presedinte APEL
 10. Daniela Mamaliga, Director Programe EveryChild Moldova
 11. Veaceslav Girlovan
 12. Vladimir Cotruta
 13. Alexandru Solcan, politolog, dr., conf. univ.
 14. Veaceslav Musteata
 15. Alexandru Leanca – actor
 16. Eduard Maican, Presedintele UNVRI (Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţă), magistru în drept, colonel în rezervă
 17. Ion Jigau, director executiv, CBS AXA
 18. Arina Kraijdan, coordonator AIIE
 19. Silviu Miloiu, Conferentiar universitar doctor, Prodecan, Facultatea de Stiinte Umaniste, Universitatea Valahia din Targoviste
 20. Veaceslav Botezatu
 21. Vasile Cantarji, Manager de proiecte, Centrul de Investigatii Sociologice si Marketing „CBS-AXA”
 22. Dumitru Minzarari, expert asociat IDIS „Viitorul”
 23. Natalia Rusu (Ms), NATO Division, Department of European Integration and International Cooperation; Academy of Sciences of Moldova
 24. Ruslan Sintov, Executive director, Centre of Sociological, Politological and Psychological Analysis and Investigations CIVIS
 25. Vladicescu Natalia, sociolog Centrul de Investigatii Sociologice si Marketing „CBS AXA”
 26. Alexandra Tarasenco, MBA, MSc
 27. Carpov Sergiu, Doctorant
 28. Marin Carabet, Marketing Manager RENAULT&DACIA, DAAC- Autosport SRL ( DAAC Hermes )
 29. Armand GOSU, redactor sef adjunct revista 22, Grupul pentru Dialog Social, Bucuresti
 30. Nicolae RADITA, Centrul National al Romilor
 31. Veaceslav Vladicescu
 32. Vlad Ghitu, director Centrul CONTACT-Balti
 33. Stefan Prisacaru
 34. Luchian Andrei, manager proiect CBS AXA
 35. Angela Sirbu, Centrul Independent de Jurnalism
 36. Eugenia Duta
 37. Gheorghe Cirlan, doctor in drept,avocat, fost deputat in Parlamentul 1990-1994
 38. Aliona Mihaila-Brinza
 39. Rodica Comendant, Reproductive Health Training Center
 40. Ludmila Tulus, Reproductive Health Training Center
 41. Steliana Turcanu, Reproductive Health Training Center
 42. Stelian Hodorogea, Reproductive Health Training Center
 43. Andonic Marin
 44. Alexandra Palii, Presedinte, Asociatia de Instruire si Informare Europeana
 45. Nicu Popescu
 46. Romeo V. Turcan, Director Executiv, IABP-Moldova
 47. Vasile Spinei, presedintele Centrului Acces-info
 48. Carabut Nicolae Stefan
 49. Handrabura Loretta, Consiliera municipala independenta
 50. Vitalie Ponomariov, Lector, Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul
 51. Valeriu Popovici, Bruxelles, Belgia
 52. Consiliul National al Tineretului din Moldova, CNTM
 53. Galina Bostan, Director al Centrului de Analiza si Prevenire a Coruptiei
 54. Vitalie Tataru, CIO (Chief Information Officer), Cetelem, BNP Paribas Group, Moscow, Russian Federation
 55. Vanu Jereghi, Director executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova
 56. Liliana Nicolaescu-Onofrei, Director executiv, Centrul Educational Pro Didactica
 57. Nadejda Hriptievschi, consultant juridic
 58. Trubca Tatiana, Geneva, Elvetia
 59. Cezar Gavriliuc, presedinte Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC)
 60. Cojocaru Virginia
 61. Valentin Ciubotaru, Director executiv, ONG BIOS
 62. Sali Nicolae, Preşedinte al Alianţei grupurilor profesionale din domeniul social
 63. Stanislav Secrieru, cercetator CSEEA, Bucuresti, Romania
 64. Galina Charveix, Mont Saint Aignan, Franta
 65. Stefanita Ion , Cercetator Stiintific, Muzeul national de Etnografie si Istorie Naturala
 66. Dan Chili
 67. Ambrosi Dumitru
 68. Mihai Gribincea, doctor in stiinte istorice
 69. Maria Vranceanu-Hadnevici, Presedinte, Centrul National pentru Educatie Timpurie si Informare a Familiei
 70. Nicolae Dandiş
 71. Olga CIUBOTARU, Manager Marketing IT, PEOPLE CENTRIC
 72. Rusu Cristina, membru PDM
 73. Mirzenco Vasile, presedintele Federatiei Nationale a Fermierilor din Moldova
 74. Elena Gouin, Consultant HR
 75. Angela Soltan, Director executiv, CIMETTIL, Universitatea de Stat din Moldova
 76. Tatiana Dragutan
 77. Viorel Soltan, Director, Centrul Pentru Politici si Analize in Sanatate
 78. Andrei Rotaru, CBS – AXA
 79. Dr. Octavian Ticu, Seful Catedrei Relatii Internationale, ULIM
 80. Aurelia Bondari, Federatia Nationala a Agricultorilor AGROinform
 81. Federatia Nationala a Agricultorilor AGROinform
 82. Copelet Veronica Vladimir
 83. Andrei Boboc, Financial Analyst, IFES
 84. Stela Bucur, A.O. „Always together”
 85. Corina Tetelea
 86. Ludmila Popovici, Director executiv, RCTV Memoria
 87. Lilia Carasciuc, Director Transparency International – Moldova
 88. Ianina Spinei, Expert Transparency International – Moldova
 89. Efim Obreja, Expert Transparency International – Moldova
 90. Constantin Lazari, Expert Transparency International – Moldova
 91. Ilona Mihaies, Executive President, Centrul Euroregional pentru Democratie, ROMANIA
 92. Gabriel Petrescu, Director Executiv, Fundatia Soros Romania
 93. Vitalii Palade
 94. Levinte Nadejda, Bucuresti
 95. Angela Arama, jurnalist, deputat in Parlamentul RM legislatura a 16-a
 96. Tatiana Busuncian, Directorul Centrul Pro Marshall din Republica Moldova
 97. Verjil Bulican
 98. Semionov Marin
 99. Lilian Galer, sef sectie Cercetari prin Sondaj, Biroul National de Statistica
 100. Cezara Nanu, consultant/cercetator, Marea Britanie
 101. Mihail Cucereanu, coordonator programe, Centrul CONTACT-Cahul
 102. Bindiu Ion, Chishinau
 103. Olga Pascaru, Manager turism, TORI-LEX
 104. Liliana Samcov, director executiv A.O. „Demos”
 105. Valeriu Rusu Director executiv Ao Agentia pentru Dezvoltare Regionala „Habitat”
 106. Mircea Brenici
 107. Constantin Enciu, Consultant
 108. Liliana Vieru
 109. Constantin Chirilă – pensionar, Iaşi
 110. Victor Koroli, Director Executiv, Alianta CCAII
 111. Dr. Elena Savin
 112. Asociatia Obsteasca Speranta orasul Cahul
 113. Angela Munteanu – Pojoga
 114. Ludmila Zbant
 115. Nicolae Leahu, scriitor
 116. Olaru Valentina
 117. Olaru Nicolae
 118. Olaru Cristina
 119. Ilie Tipa
 120. Iuliana Gorea Costin, Presedinte al Asociatiei Europene de Strategii Politice
 121. Ghenadie Slobodeniuc
 122. Lilia Galatonov, programator
 123. Serban F. Cioculescu, Lector univ dr., Facultatea de Stiinte Politice, Univ. Bucuresti
 124. Mihai Coretchi, London, UK
 125. Gheorghe Zugravu
 126. Dinu Adam, scriitor
 127. Tatiana Lariushin, Senior Economist, IDIS Viitorul
 128. Ala Sainenco, Universitatea de Stat „Alecu Russo”, Balti
 129. Liviu Bratescu, cercetator Dr, Institutul de Istorie A.D.Xenopol din Iasi
 130. CAPATICI Rodica, SNSPA Bucuresti
 131. Ion Negura, doctor in psihologie, conferentiar universitar, fost deputat in primul parlament liber ales
 132. Nelea Creciun, Iasi, Romania
 133. Mihai Roscovan, Director Business Consulting Institute, BUSINESS CONSULTING INSTITUTE
 134. Dionisie Buburuz, Dr, Vice-Presedintele AO Academia de Stiinte a Mediului
 135. Aurel Buzgău
 136. Tatiana Buianina, lector USM
 137. Boris NEDELCIUC, doctor, conferentiar, Chisinau
 138. Emilia CUJBA, Jurist Relatii Internationale, Grupul Veolia Environnement, Franta
 139. Nadia Nazarchevici, Bucuresti, Romania
 140. Dumitrescu Bogdan Mihai, Doctorand in Istorie si licentiat in Istorie si in Geografie, Romania
 141. Ion Longhin Popescu, Publicist, Bucuresti
 142. Sanziana Dobrivicescu
 143. Maria Dobrovicescu
 144. Dan Perjovschi, artist, membru GDS
 145. Lucia Argint, profesor de istorie, Liceul Teoretic Gh. Asachi, Chisinau
 146. Sergiu Brinza
 147. Romeo-Valentin Musca, Teolog, Odobesti-Vrancea, Romania
 148. Radu Drobot, prof. univ., Bucuresti – Romania
 149. Andriana Mereuta, SUA
 150. Valentina Panu – asistent social, Balti
 151. Iurie Renita
 152. Constantin TOPALA, Presedinte, Ordinul Cavalerilor Echitatii, Romania
 153. Ing.dr. Steliana Toma
 154. Jurist Laurenţiu-Liviu Barbu
 155. Prof. Lăcrămioara Bălăşcău
 156. Prof. Sofia Vitan
 157. Înv. Valeria Condrea
 158. Dr. Iacov Stroescu
 159. Ec. Vladimir Sandu
 160. Prof. Mihai Grati
 161. Viorel Popescu
 162. Ing. Mihai Pârjoi
 163. Ec. Sofia Pîrjoi
 164. Prof. Maria Apetroaiei
 165. Înv. Viorica Burciu
 166. Dr. Angelina Crainic
 167. Prof. Iolanda Vasiliu, director al Cursurilor de la Centrul Cultural Francez, Iaşi
 168. Loredana Crainic
 169. Ing. Petru Apetroaiei
 170. Prof.dr. Mihai Toma
 171. Rodica-Maria Gaiţă
 172. Zinaida Baltaru
 173. Dr. Mihail Baltaru
 174. Prof. Iulita Chetrariu
 175. Prof. Iustin Chetrari
 176. Constantin Chirilă, Pensionar
 177. Prof. Lidia Ciubotaru
 178. Lucian Vasiliu, Scriitor
 179. Dan Caranfil, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni, Iaşi
 180. Zina Cenuşă, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România
 181. Mihai Păstrăguş, Prof. dr., scriitor, critic de artă
 182. Dumitru Merticariu, Preot, parohul Bisericii „Banu” din Iaşi
 183. Prof. dr. Ion Berghia – preşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala „Constantin Stere” din Iaşi
 184. Romanita Berghia-Revenko, consultant OECD
 185. Mihaela Miroiu, Prof. univ. dr., Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA, Bucuresti, Romania
 186. Braniste Ludmila
 187. Braniste Tudor
 188. Braniste Andrei
 189. Mitracov Tatiana
 190. Ioncioaia Florea
 191. Viorel Achim, cercetator, Institutul de Istorie ”Nicolae Iorga”, Bucuresti
 192. Corina Tursie, preparator universitar, doctorand stiinte politice, Catedra de Politologie, Universitatea de Vest din Timisoara
 193. Simion Danila, scriitor, membru USR Filiala Timisoara, Romania
 194. Dragos Marcu, Istoric, Avocat, Bucuresti, Romania
 195. Maia Morel, Doctor Conferentiar universitar, Montreal, Canada
 196. Ana Otilia Nutu, Doctorand Stiinte Politice
 197. Alexandra Martin, Delegat de Tineret al Romaniei la Natiunile Unite
 198. Marcel Macarie, Presedinte ARBS „Basarabia”, Spania
 199. Mihail Prusov, Vicepresedinte ARBS „Basarabia”, Spania
 200. Olga Macarie, Vicepresedinta ARPS „Protect”, Spania
 201. Viorica Codita
 202. Stoian Emanuela
 203. Tariceanu Alina, doctoranda SNSPA, Bucuresti
 204. Argentina Gribincea
 205. Dumitru Stavarache, Presedinte de onoare a Asociatiei culturale „Visarion Puiu”
 206. Teodor Candu, cercetator stiintific, IISD, ASM; lector superiopr FIRI, ULIM
 207. Arsenie Coseac
 208. Arina Cretu, masterand, Universitatea din Bologna, Italia
 209. Vitalie Sorocan – preşedinte AO „Demos”
 210. Serghei Neicovcen, Centrul Contact
 211. Nicolae Moscalu, presedinte ONG „Mostenitorii”, Balti
 212. Liliana Georghita, director AO „Reabilitare si prosperare Sociala”, lector la Universitatea de Stat ‘Alecu Russo”
 213. Andra Ioana Milcu
 214. Levitchi Alexandru, A.O. „Civic ECO”
 215. Natalia Cojohari, Consiliul National al Tineretului din Moldova
 216. Cătălin Croitoru, Vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport – Camera Deputatilor, Președinte fondator – Federația Educației Naționale (FEN), Romania
 217. Victoria Valuta, SC Technosteel LBR s.r.l. Iasi, Romania
 218. Mihail Medrea, Sibiu, Romania
 219. Dumitru Constantinescu, Cercetator Asistent, Institutul de Studii Europene, Universitatea British Columbia – Vancouver, BC, Canada
 220. Andrei Russu
 221. Luminita Smarandache, Bucuresti
 222. Horia Avramut, prof.dr.
 223. Gina Nimigean, UNIVERSITATEA „AL.I.CUZA”, IASI, ROMANIA
 224. Daniela Obreja Raducanescu
 225. Magda Mircea, Lect.dr. Univ.Al.I.Cuza, Iasi, Romania
 226. Natalia Cojocaru, Universitatea de Stat din Moldova
 227. Cristiana Filip
 228. Victoria Darie
 229. Galina Rusu, Universitatea de Stat din Moldova
 230. Elena Dragomir, Romania
 231. Asociatia Moldo-Italiana pentru Colaborare si Integrare Interculturala „A.M.I.C.I.I.”, Italia
 232. Viorel Chivriga, expert, IDIS „Viitorul”
 233. Gabriela Iliuta, Bucuresti, Romania
 234. Leonid Rosca, Director, Centrul Outdoor de Liderism
 235. Veronika Pöhnl, Konstanz, Germania
 236. Viorica Caraus, Kiel, Germania
 237. Ruslan Caraus, Kiel, Germania
 238. Iurie Bojonca, Mogliano Veneto, Italia
 239. Elena Bojonca, Mogliano Veneto, Italia
 240. Liviu Bojonca, Mogliano Veneto, Italia
 241. Felicia Bojonca, Mogliano Veneto, Italia
 242. Ionel Iacob-Bencei, Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova
 243. Ludmila Branişte, Prof. dr.
 244. Valeriu Ostas, Profesor
 245. Domniţa Radulovici, Biolog
 246. Eugen Munteanu, Prof. dr.
 247. Simion Dănilă, Scriitor
 248. Antoine Kouakou, Doctor, Canada
 249. Jurist Emil Ţepeluş – preşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala „Dimitrie Gusti” din Ruşeţu, (Buzău)
 250. Bibliotecar Iulian Moldovanu – preşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala din Botoşani
 251. Prof. Ioan Dan – – preşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala din Satu Mare
 252. Ec. Cezar Pânzaru – preşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala din Constanţa
 253. Ing. Constantin Rusanovschi – preşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala din Oneşti (Bacău)
 254. Larissa Bellina, Christchurch, Noua Zealandă
 255. Parvu Viorel, inginer profesor
 256. Parvu Marcela, inginer profesor
 257. Parvu Adrian, student
 258. Parvu Radu, student
 259. Borcan Sava, pensionar
 260. Borcan Anisoara, educatoare
 261. Nicolae Bacaintan, Brasov, Romania
 262. Rosca Anastasia Gheorghe
 263. Martin Svozil, Konstanz, Germania
 264. Oleg Cristal, jurnalist, doctorand in stiinte politice, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT
 265. Bobu Ana
 266. Silvia Paginu, Corporatia Financiara Internationala, Washington, SUA
 267. Ion Marta, Dr. in stiinte fizico-matematice, Philadelphia, SUA
 268. Sorin Dragan, Alexandria VA, SUA
 269. Ana Eugenia Ceapa
 270. Irinela Nina Ceapa
 271. Natalia Gudima