Declarație a Reprezentanților Societății Civile

DECLARAȚIE CU PRIVIRE LA ESCALADAREA SITUAȚIEI SOCIAL-POLITICE DIN MOLDOVA DUPĂ ALEGERILE PARLAMENTARE DIN 5 APRILIE 2009

Exprimându-ne îngrijorarea faţă de agravarea situaţiei social-politice în urma scrutinului din 5 aprilie 2009 şi fiind preocupaţi de faptul că interpretările inadecvate ale acestor evenimente servesc drept justificare pentru decizii şi acţiuni de natură să polarizeze şi mai mult societatea, declarăm următoarele:

În ziua de 7 aprilie, în centrul Chişinăului au avut loc manifestări spontane şi paşnice care au fost folosite pentru a provoca acţiuni violente şi criminale, rezultate în distrugerea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Acţiunile întreprinse de către forţele de ordine nu au fost de natură să prevină actele de violenţă şi vandalism.

DECLARAȚIE CU PRIVIRE LA ESCALADAREA SITUAȚIEI SOCIAL-POLITICE DIN MOLDOVA DUPĂ ALEGERILE PARLAMENTARE DIN 5 APRILIE 2009

Exprimându-ne îngrijorarea faţă de agravarea situaţiei social-politice în urma scrutinului din 5 aprilie 2009 şi fiind preocupaţi de faptul că interpretările inadecvate ale acestor evenimente servesc drept justificare pentru decizii şi acţiuni de natură să polarizeze şi mai mult societatea, declarăm următoarele:

În ziua de 7 aprilie, în centrul Chişinăului au avut loc manifestări spontane şi paşnice care au fost folosite pentru a provoca acţiuni violente şi criminale, rezultate în distrugerea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei. Acţiunile întreprinse de către forţele de ordine nu au fost de natură să prevină actele de violenţă şi vandalism.

Condamnând în mod categoric actele de violenţă şi vandalism, considerăm inadmisibilă prezentarea tuturor acţiunilor de protest doar prin prisma acestor acte criminale. În particular, este complet nejustificat transferul de responsabilitate şi de imagine de pe acţiunile grupului violent pe seama grupului mult mai numeros şi reprezentativ de protestatari paşnici sau pe seama liderilor politici, unii dintre care, de fapt, au încercat să stopeze violenţele. Protestele paşnice nu au avut un mesaj antistatal.

În timp ce actele de violenţă, ce s-au produs, nu pot avea nici o justificare şi trebuie investigate de organele competente, considerăm că protestele paşnice au izbucnit pe fundalul suspiciunilor legate de corectitudinea alegerilor şi neîncrederea în instituţiile publice, inclusiv în cele care au administrat procesul electoral, şi, fiind cauzate, în context mai larg, de nemulţumirea tinerilor faţă de situaţia social-economică şi de incertitudinea faţă de propriul viitor în Republica Moldova.

Declaraţiile post-electorale ale şefului statului doar au contribuit la inflamarea acestor suspiciuni şi au catalizat ieşirea în stradă a cetăţenilor.

În prezent aceste acte de violenţă şi vandalism sunt exploatate din plin de către autorităţi pentru a intimida opoziţia şi societatea civilă, pentru a restricţiona libertăţile şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor, şi aşa firave; autorităţile au continuat restricţionarea accesului la posturile publice de radio şi TV; au restricţionat accesul la Internet, la sursele de informare. Este lansată o campanie masivă de spălare a creierilor, de compromitere a participanţilor la protestele paşnice, a opoziţiei, a purtătorilor de opinii diferite.

Folosirea de către şeful statului a unor acuzaţii extrem de grave la adresa unor lideri politici şi calificarea acţiunilor acestora drept „puci”, „lovitură de stat”, „răsturnare anticonstituţională”, etc., înainte de orice investigaţii şi decizii ale instanţelor de judecată, escaladează şi mai mult situaţia şi polarizează societatea. Prin transferul de responsabilite pentru cele întâmplate asupra opoziţiei politice şi a României se creează un duşman intern şi altul extern care ar putea fi utilizaţi pentru îndreptăţirea eşecurilor guvernării.

Considerăm că în Republica Moldova se creează premisele pentru instaurarea unui regim poliţienesc şi dictatorial.

Pentru a evita aprofundarea crizei politice şi economice, a preveni izolarea internaţională a ţării, similară celei în care se află astăzi Belarus, şi a nu compromite viitorul european al Republicii Moldova, tendinţele actuale trebuie inversate. Ieşirea din criză este imposibilă fără antrenarea unui cerc larg de actori politici, a societăţii civile şi a organizaţiilor internaţionale.

Un rol aparte pentru depăşirea crizei le revine autorităţilor cărora le cerem:

  • Să se abţină de la orice acţiuni şi declaraţii care vor avea drept efect deteriorarea situaţiei;
  • Să renunţe la mesaje virulente în scopul creării unui cadru de dialog politic pentru depăşirea conflictului apărut.
  • Să acţioneze strict în limitele legii pentru ca să nu admită noi violenţe;
  • Să facă publice listele celor arestaţi şi să asigure accesul avocaţilor şi a organizaţiilor de protecţie a drepturilor omului către aceştia;
  • Să evite persecuţiile pe motive politice;
  • Să pornească o investigaţie plenară, transparentă, cu participare internaţională a cauzelor care au condus la declanşarea actelor de vandalism: identificarea persoanelor care au deturnat o parte din masa de protestatari paşnici spre Preşedinţie şi Parlament; identificarea persoanelor care au provocat acţiunile violente si criminale; stabilirea măsurii în care acţiunile forţelor de ordine au fost adecvate situaţiei şi conforme misiunii acestora.
  • Să asigure dreptul cetăţenilor la libera circulaţie.
  • Să asigure libertatea opiniei şi a exprimării, inviolabilitatea libertăţii individuale şi a siguranţei cetăţenilor.
  • Să contribuie activ la eliminarea tuturor suspiciunilor cu privire la corectitudinea rezultatelor alegerilor parlamentare.

Ne adresăm tuturor instituţiilor de presă, dar în mod special Companiei „Teleradio-Moldova”, să reflecte corect şi imparţial evoluţiile social-politice după alegerile din 5 aprilie cu participarea egală şi nediscriminatorie a părţilor implicate.

Chişinău, 9 aprilie 2009

Semnatari:

Arcadie Barbăroşie, Director, Institutul de Politici Publice (IPP)
Igor Boţan, Director, Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT)
Viorel Cibotaru, Director, Institutul European de Studii Politice (IESP)
Nadine Gogu, Director interimar, Centrul Independent de Jurnalism (CIJ)
Vlad Lupan, expert independent
Ion Manole, Director, Promo-Lex
Igor Munteanu, Director, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS-„Viitorul”)
Sergiu Ostaf, expert, CREDO
Andrei Popov, Director executiv, Asociaţia pentru Politică Externă (APE)
Valeriu Prohniţchi, expert economic
Victor Ursu, Director executiv, Fundaţia Soros Moldova
Alexandru Canţîr, Director, Comitetul pentru Libertatea Presei
Vitali Catană, expert Institutul de Politici Publice (IPP)
Victor Chirilă, Director programe, Asociaţia pentru Politică Externă (APE)
Antoniţa Fonari, Director, „ Tineri şi Liberi”
Mircea Eşanu, Alianţa Anticorupţie
Veaceslav Ioniţă, expert, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS-„Viitorul”)
Vlad Gribincea, avocat
Iurie Pintea, Director programe, Institutul de Politici Publice (IPP)
Eugen Revenco, Director programe, Asociaţia pentru Politică Externă (APE)
Alexei Tulbure, Director, Asambleea „Helsinki”

 

*Persoanele care doresc să subscrie la această declaraţie sunt rugate să trimită un mesaj la adresa: declaratie@alegeliber.md , indicînd numele complet şi datele de contact.

Au subscris:

  1. Petru Macovei, Director Executiv API
  2. Nicolae Panfil, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere și Corecte – „Coaliţia 2009”
  3. Georgeta Adam, presedinte al Asociatiei Jurnalistelor din Romania “Ariadna”
  4. Daniela Terzi-Barbarosie, directoare execuitva, Centrul “Parteneriat pentru Dezvoltare”
  5. Artur Gurău, directorul ATAC – Asociaţia Tinerilor cu Atitudine
  6. Valeriu PANTEA, MD, Associate Professor, Head of Science Department, National Center for Preventive Medicine, Ministry of Helath
  7. Iulia Malcoci, Dr., Consultant la Consiliul Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica al Academiei de Stiinte a Moldovei
  8. Cuciureanu Gheorghe – postdoctorand, Academia de Stiinte a Moldovei
  9. Alexandru Dorogan, Presedinte APEL
  10. Daniela Mamaliga, Director Programe EveryChild Moldova
  11. Veaceslav Girlovan
  12. Vladimir Cotruta
  13. Alexandru Solcan, politolog, dr., conf. univ.
  14. Veaceslav Musteata
  15. Alexandru Leanca – actor
  16. Eduard Maican, Presedintele UNVRI (Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţă), magistru în drept, colonel în rezervă
  17. Ion Jigau, director executiv, CBS AXA
  18. Arina Kraijdan, coordonator AIIE
  19. Silviu Miloiu, Conferentiar universitar doctor, Prodecan, Facultatea de Stiinte Umaniste, Universitatea Valahia din Targoviste
  20. Veaceslav Botezatu
  21. Vasile Cantarji, Manager de proiecte, Centrul de Investigatii Sociologice si Marketing “CBS-AXA”
  22. Dumitru Minzarari, expert asociat IDIS “Viitorul”
  23. Natalia Rusu (Ms), NATO Division, Department of European Integration and International Cooperation; Academy of Sciences of Moldova
  24. Ruslan Sintov, Executive director, Centre of Sociological, Politological and Psychological Analysis and Investigations CIVIS
  25. Vladicescu Natalia, sociolog Centrul de Investigatii Sociologice si Marketing “CBS AXA”
  26. Alexandra Tarasenco, MBA, MSc
  27. Carpov Sergiu, Doctorant
  28. Marin Carabet, Marketing Manager RENAULT&DACIA, DAAC- Autosport SRL ( DAAC Hermes )
  29. Armand GOSU, redactor sef adjunct revista 22, Grupul pentru Dialog Social, Bucuresti
  30. Nicolae RADITA, Centrul National al Romilor
  31. Veaceslav Vladicescu
  32. Vlad Ghitu, director Centrul CONTACT-Balti
  33. Stefan Prisacaru
  34. Luchian Andrei, manager proiect CBS AXA
  35. Angela Sirbu, Centrul Independent de Jurnalism
  36. Eugenia Duta
  37. Gheorghe Cirlan, doctor in drept,avocat, fost deputat in Parlamentul 1990-1994
  38. Aliona Mihaila-Brinza
  39. Rodica Comendant, Reproductive Health Training Center
  40. Ludmila Tulus, Reproductive Health Training Center
  41. Steliana Turcanu, Reproductive Health Training Center
  42. Stelian Hodorogea, Reproductive Health Training Center
  43. Andonic Marin
  44. Alexandra Palii, Presedinte, Asociatia de Instruire si Informare Europeana
  45. Nicu Popescu
  46. Romeo V. Turcan, Director Executiv, IABP-Moldova
  47. Vasile Spinei, presedintele Centrului Acces-info
  48. Carabut Nicolae Stefan
  49. Handrabura Loretta, Consiliera municipala independenta
  50. Vitalie Ponomariov, Lector, Universitatea de Stat “B.P. Hasdeu” din Cahul
  51. Valeriu Popovici, Bruxelles, Belgia
  52. Consiliul National al Tineretului din Moldova, CNTM
  53. Galina Bostan, Director al Centrului de Analiza si Prevenire a Coruptiei
  54. Vitalie Tataru, CIO (Chief Information Officer), Cetelem, BNP Paribas Group, Moscow, Russian Federation
  55. Vanu Jereghi, Director executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova
  56. Liliana Nicolaescu-Onofrei, Director executiv, Centrul Educational Pro Didactica
  57. Nadejda Hriptievschi, consultant juridic
  58. Trubca Tatiana, Geneva, Elvetia
  59. Cezar Gavriliuc, presedinte Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC)
  60. Cojocaru Virginia
  61. Valentin Ciubotaru, Director executiv, ONG BIOS
  62. Sali Nicolae, Preşedinte al Alianţei grupurilor profesionale din domeniul social
  63. Stanislav Secrieru, cercetator CSEEA, Bucuresti, Romania
  64. Galina Charveix, Mont Saint Aignan, Franta
  65. Stefanita Ion , Cercetator Stiintific, Muzeul national de Etnografie si Istorie Naturala
  66. Dan Chili
  67. Ambrosi Dumitru
  68. Mihai Gribincea, doctor in stiinte istorice
  69. Maria Vranceanu-Hadnevici, Presedinte, Centrul National pentru Educatie Timpurie si Informare a Familiei
  70. Nicolae Dandiş
  71. Olga CIUBOTARU, Manager Marketing IT, PEOPLE CENTRIC
  72. Rusu Cristina, membru PDM
  73. Mirzenco Vasile, presedintele Federatiei Nationale a Fermierilor din Moldova
  74. Elena Gouin, Consultant HR
  75. Angela Soltan, Director executiv, CIMETTIL, Universitatea de Stat din Moldova
  76. Tatiana Dragutan
  77. Viorel Soltan, Director, Centrul Pentru Politici si Analize in Sanatate
  78. Andrei Rotaru, CBS – AXA
  79. Dr. Octavian Ticu, Seful Catedrei Relatii Internationale, ULIM
  80. Aurelia Bondari, Federatia Nationala a Agricultorilor AGROinform
  81. Federatia Nationala a Agricultorilor AGROinform
  82. Copelet Veronica Vladimir
  83. Andrei Boboc, Financial Analyst, IFES
  84. Stela Bucur, A.O. “Always together”
  85. Corina Tetelea
  86. Ludmila Popovici, Director executiv, RCTV Memoria
  87. Lilia Carasciuc, Director Transparency International – Moldova
  88. Ianina Spinei, Expert Transparency International – Moldova
  89. Efim Obreja, Expert Transparency International – Moldova
  90. Constantin Lazari, Expert Transparency International – Moldova
  91. Ilona Mihaies, Executive President, Centrul Euroregional pentru Democratie, ROMANIA
  92. Gabriel Petrescu, Director Executiv, Fundatia Soros Romania
  93. Vitalii Palade
  94. Levinte Nadejda, Bucuresti
  95. Angela Arama, jurnalist, deputat in Parlamentul RM legislatura a 16-a
  96. Tatiana Busuncian, Directorul Centrul Pro Marshall din Republica Moldova
  97. Verjil Bulican
  98. Semionov Marin
  99. Lilian Galer, sef sectie Cercetari prin Sondaj, Biroul National de Statistica
  100. Cezara Nanu, consultant/cercetator, Marea Britanie
  101. Mihail Cucereanu, coordonator programe, Centrul CONTACT-Cahul
  102. Bindiu Ion, Chishinau
  103. Olga Pascaru, Manager turism, TORI-LEX
  104. Liliana Samcov, director executiv A.O. “Demos”
  105. Valeriu Rusu Director executiv Ao Agentia pentru Dezvoltare Regionala “Habitat”
  106. Mircea Brenici
  107. Constantin Enciu, Consultant
  108. Liliana Vieru
  109. Constantin Chirilă – pensionar, Iaşi
  110. Victor Koroli, Director Executiv, Alianta CCAII
  111. Dr. Elena Savin
  112. Asociatia Obsteasca Speranta orasul Cahul
  113. Angela Munteanu – Pojoga
  114. Ludmila Zbant
  115. Nicolae Leahu, scriitor
  116. Olaru Valentina
  117. Olaru Nicolae
  118. Olaru Cristina
  119. Ilie Tipa
  120. Iuliana Gorea Costin, Presedinte al Asociatiei Europene de Strategii Politice
  121. Ghenadie Slobodeniuc
  122. Lilia Galatonov, programator
  123. Serban F. Cioculescu, Lector univ dr., Facultatea de Stiinte Politice, Univ. Bucuresti
  124. Mihai Coretchi, London, UK
  125. Gheorghe Zugravu
  126. Dinu Adam, scriitor
  127. Tatiana Lariushin, Senior Economist, IDIS Viitorul
  128. Ala Sainenco, Universitatea de Stat “Alecu Russo”, Balti
  129. Liviu Bratescu, cercetator Dr, Institutul de Istorie A.D.Xenopol din Iasi
  130. CAPATICI Rodica, SNSPA Bucuresti
  131. Ion Negura, doctor in psihologie, conferentiar universitar, fost deputat in primul parlament liber ales
  132. Nelea Creciun, Iasi, Romania
  133. Mihai Roscovan, Director Business Consulting Institute, BUSINESS CONSULTING INSTITUTE
  134. Dionisie Buburuz, Dr, Vice-Presedintele AO Academia de Stiinte a Mediului
  135. Aurel Buzgău
  136. Tatiana Buianina, lector USM
  137. Boris NEDELCIUC, doctor, conferentiar, Chisinau
  138. Emilia CUJBA, Jurist Relatii Internationale, Grupul Veolia Environnement, Franta
  139. Nadia Nazarchevici, Bucuresti, Romania
  140. Dumitrescu Bogdan Mihai, Doctorand in Istorie si licentiat in Istorie si in Geografie, Romania
  141. Ion Longhin Popescu, Publicist, Bucuresti
  142. Sanziana Dobrivicescu
  143. Maria Dobrovicescu
  144. Dan Perjovschi, artist, membru GDS
  145. Lucia Argint, profesor de istorie, Liceul Teoretic Gh. Asachi, Chisinau
  146. Sergiu Brinza
  147. Romeo-Valentin Musca, Teolog, Odobesti-Vrancea, Romania
  148. Radu Drobot, prof. univ., Bucuresti – Romania
  149. Andriana Mereuta, SUA
  150. Valentina Panu – asistent social, Balti
  151. Iurie Renita
  152. Constantin TOPALA, Presedinte, Ordinul Cavalerilor Echitatii, Romania
  153. Ing.dr. Steliana Toma
  154. Jurist Laurenţiu-Liviu Barbu
  155. Prof. Lăcrămioara Bălăşcău
  156. Prof. Sofia Vitan
  157. Înv. Valeria Condrea
  158. Dr. Iacov Stroescu
  159. Ec. Vladimir Sandu
  160. Prof. Mihai Grati
  161. Viorel Popescu
  162. Ing. Mihai Pârjoi
  163. Ec. Sofia Pîrjoi
  164. Prof. Maria Apetroaiei
  165. Înv. Viorica Burciu
  166. Dr. Angelina Crainic
  167. Prof. Iolanda Vasiliu, director al Cursurilor de la Centrul Cultural Francez, Iaşi
  168. Loredana Crainic
  169. Ing. Petru Apetroaiei
  170. Prof.dr. Mihai Toma
  171. Rodica-Maria Gaiţă
  172. Zinaida Baltaru
  173. Dr. Mihail Baltaru
  174. Prof. Iulita Chetrariu
  175. Prof. Iustin Chetrari
  176. Constantin Chirilă, Pensionar
  177. Prof. Lidia Ciubotaru
  178. Lucian Vasiliu, Scriitor
  179. Dan Caranfil, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni, Iaşi
  180. Zina Cenuşă, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România
  181. Mihai Păstrăguş, Prof. dr., scriitor, critic de artă
  182. Dumitru Merticariu, Preot, parohul Bisericii „Banu” din Iaşi
  183. Prof. dr. Ion Berghia – preşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala „Constantin Stere” din Iaşi
  184. Romanita Berghia-Revenko, consultant OECD
  185. Mihaela Miroiu, Prof. univ. dr., Facultatea de Stiinte Politice, SNSPA, Bucuresti, Romania
  186. Braniste Ludmila
  187. Braniste Tudor
  188. Braniste Andrei
  189. Mitracov Tatiana
  190. Ioncioaia Florea
  191. Viorel Achim, cercetator, Institutul de Istorie ”Nicolae Iorga”, Bucuresti
  192. Corina Tursie, preparator universitar, doctorand stiinte politice, Catedra de Politologie, Universitatea de Vest din Timisoara
  193. Simion Danila, scriitor, membru USR Filiala Timisoara, Romania
  194. Dragos Marcu, Istoric, Avocat, Bucuresti, Romania
  195. Maia Morel, Doctor Conferentiar universitar, Montreal, Canada
  196. Ana Otilia Nutu, Doctorand Stiinte Politice
  197. Alexandra Martin, Delegat de Tineret al Romaniei la Natiunile Unite
  198. Marcel Macarie, Presedinte ARBS “Basarabia”, Spania
  199. Mihail Prusov, Vicepresedinte ARBS “Basarabia”, Spania
  200. Olga Macarie, Vicepresedinta ARPS “Protect”, Spania
  201. Viorica Codita
  202. Stoian Emanuela
  203. Tariceanu Alina, doctoranda SNSPA, Bucuresti
  204. Argentina Gribincea
  205. Dumitru Stavarache, Presedinte de onoare a Asociatiei culturale “Visarion Puiu”
  206. Teodor Candu, cercetator stiintific, IISD, ASM; lector superiopr FIRI, ULIM
  207. Arsenie Coseac
  208. Arina Cretu, masterand, Universitatea din Bologna, Italia
  209. Vitalie Sorocan – preşedinte AO “Demos”
  210. Serghei Neicovcen, Centrul Contact
  211. Nicolae Moscalu, presedinte ONG “Mostenitorii”, Balti
  212. Liliana Georghita, director AO “Reabilitare si prosperare Sociala”, lector la Universitatea de Stat ‘Alecu Russo”
  213. Andra Ioana Milcu
  214. Levitchi Alexandru, A.O. “Civic ECO”
  215. Natalia Cojohari, Consiliul National al Tineretului din Moldova
  216. Cătălin Croitoru, Vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport – Camera Deputatilor, Președinte fondator – Federația Educației Naționale (FEN), Romania
  217. Victoria Valuta, SC Technosteel LBR s.r.l. Iasi, Romania
  218. Mihail Medrea, Sibiu, Romania
  219. Dumitru Constantinescu, Cercetator Asistent, Institutul de Studii Europene, Universitatea British Columbia – Vancouver, BC, Canada
  220. Andrei Russu
  221. Luminita Smarandache, Bucuresti
  222. Horia Avramut, prof.dr.
  223. Gina Nimigean, UNIVERSITATEA “AL.I.CUZA”, IASI, ROMANIA
  224. Daniela Obreja Raducanescu
  225. Magda Mircea, Lect.dr. Univ.Al.I.Cuza, Iasi, Romania
  226. Natalia Cojocaru, Universitatea de Stat din Moldova
  227. Cristiana Filip
  228. Victoria Darie
  229. Galina Rusu, Universitatea de Stat din Moldova
  230. Elena Dragomir, Romania
  231. Asociatia Moldo-Italiana pentru Colaborare si Integrare Interculturala “A.M.I.C.I.I.”, Italia
  232. Viorel Chivriga, expert, IDIS “Viitorul”
  233. Gabriela Iliuta, Bucuresti, Romania
  234. Leonid Rosca, Director, Centrul Outdoor de Liderism
  235. Veronika Pöhnl, Konstanz, Germania
  236. Viorica Caraus, Kiel, Germania
  237. Ruslan Caraus, Kiel, Germania
  238. Iurie Bojonca, Mogliano Veneto, Italia
  239. Elena Bojonca, Mogliano Veneto, Italia
  240. Liviu Bojonca, Mogliano Veneto, Italia
  241. Felicia Bojonca, Mogliano Veneto, Italia
  242. Ionel Iacob-Bencei, Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova
  243. Ludmila Branişte, Prof. dr.
  244. Valeriu Ostas, Profesor
  245. Domniţa Radulovici, Biolog
  246. Eugen Munteanu, Prof. dr.
  247. Simion Dănilă, Scriitor
  248. Antoine Kouakou, Doctor, Canada
  249. Jurist Emil Ţepeluş – preşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala „Dimitrie Gusti” din Ruşeţu, (Buzău)
  250. Bibliotecar Iulian Moldovanu – preşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala din Botoşani
  251. Prof. Ioan Dan – – preşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala din Satu Mare
  252. Ec. Cezar Pânzaru – preşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala din Constanţa
  253. Ing. Constantin Rusanovschi – preşedintele Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, Filiala din Oneşti (Bacău)
  254. Larissa Bellina, Christchurch, Noua Zealandă
  255. Parvu Viorel, inginer profesor
  256. Parvu Marcela, inginer profesor
  257. Parvu Adrian, student
  258. Parvu Radu, student
  259. Borcan Sava, pensionar
  260. Borcan Anisoara, educatoare
  261. Nicolae Bacaintan, Brasov, Romania
  262. Rosca Anastasia Gheorghe
  263. Martin Svozil, Konstanz, Germania
  264. Oleg Cristal, jurnalist, doctorand in stiinte politice, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT
  265. Bobu Ana
  266. Silvia Paginu, Corporatia Financiara Internationala, Washington, SUA
  267. Ion Marta, Dr. in stiinte fizico-matematice, Philadelphia, SUA
  268. Sorin Dragan, Alexandria VA, SUA
  269. Ana Eugenia Ceapa
  270. Irinela Nina Ceapa
  271. Natalia Gudima