(Română) 1 FEBRUARIE 2024 ESTE MARCATĂ ZIUA INTERNAȚIONALĂ A ALEGERILOR

This content is available only in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ziua internațională a alegerilor este sărbătorită în prima zi de joi a lunii februarie, după ce a fost instituită la Conferința Globală a Oficialilor Electorali, desfășurată în perioada 14-17 septembrie 2005 în Ungaria.

Prin decretarea acestei zile, experții electorali au transmis un mesaj puternic cu privire la necesitatea consolidării procesului de dezvoltare democratică la nivel global, alegerile libere și corecte fiind pilonul principal al democrației.

În același an, în Republica Moldova a fost constituită Coaliția Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte (CALC), la inițiativa a 12 organizații neguvernamentale și cu scopul de a contribui la asigurarea unor alegeri democratice ale Parlamentului Republicii Moldova. Coaliția a fost relansată în toate ciclurile electorale ulterioare, inclusiv la alegerile locale generale din toamna 2023.

Timp de 19 ani, Coaliția a promovat în permanență standardele și principiile unor alegeri libere, corecte, transparente și incluzive, printr-o gamă largă de activități care cuprind: observarea și monitorizarea proceselor electorale și a modului cum sunt reflectate alegerile în mass-media, informarea obiectivă a publicului larg despre alegeri, desfășurarea campaniilor de informare și educație civică și electorală, promovarea alegerilor incluzive și acordare de asistență juridică jurnaliștilor și alegătorilor în exercitarea drepturilor sale electorale.

Pe parcursul anului 2023, Coaliția și membrii acesteia:
– a lansat 2 apeluri publice în adresa instituțiilor statului cu privirea la corectitudinea și caracterul liber al alegerilor din UTA Găgăuzia și alegerile locale generale www.alegeliber.md;
– au publicat rapoarte de monitorizare ale alegerilor locale generale și de monitorizare a mass-media televizate;
– au desfășurat campanii de informare și de educație electorală și civică pe rețelele de socializare;
– au participat la consultările publice organizate cu prilejul ajustării legislației electorale conexe la rigorile noului Cod electoral.

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte este constituită din 39 organizații neguvernamentale din Republica Moldova care au subscris principiilor stipulate de Carta pentru Alegeri Libere și Corecte.