(Română) 4 februarie 2021 este marcată Ziua Internațională a Alegerilor
Ziua internațională a alegerilor este sărbătorită în prima zi de joi a lunii februarie, după ce a fost instituită la Conferința Globală a Oficialilor Electorali, desfășurată în perioada 14-17 septembrie 2005 în Ungaria.
Prin decretarea acestei zile, experții electorali au transmis un mesaj puternic cu privire la necesitatea consolidării procesului de dezvoltare democratică la nivel global, alegerile libere și corecte fiind pilonul principal al democrației.
În același an, în Republica Moldova a fost constituită Coaliția Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte (CALC), la inițiativa a 12 organizații neguvernamentale și cu scopul de a contribui la asigurarea unor alegeri democratice ale Parlamentului Republicii Moldova. Coaliția a fost relansată în toate ciclurile electorale ulterioare, inclusiv la alegerile prezidențiale din toamna 2020.
Timp de 16 ani, Coaliția a promovat în permanență standardele și principiile unor alegeri libere, corecte, transparente și incluzive, printr-o gamă largă de activități care cuprind: observarea și monitorizarea proceselor electorale și a modului cum sunt reflectate alegerile în mass-media, informarea obiectivă a publicului larg despre alegeri, desfășurarea campaniilor de informare și educație civică și electorală, promovarea alegerilor incluzive și acordare de asistență juridică jurnaliștilor și alegătorilor în exercitarea drepturilor sale electorale.
Pe parcursul anului 2020, Coaliția și membrii acesteia:
– a lansat 11 apeluri publice și demersuri în adresa instituțiilor statului și a publicat 2 constatări și poziții cu privirea la corectitudinea și caracterul liber al alegerilor prezidențiale www.alegeliber.md;
– au publicat numeroase rapoarte de monitorizare ale alegerilor prezidențiale, de monitorizare a mass-media televizate și a presei on-line în perioada electorală și campania electorală, studii analitice privind modul de constituire a secțiilor de votare peste hotarele țării, rapoarte de audit al accesibilității secțiilor de votare etc.
– au desfășurat campanii de informare și de educație electorală și civică pe rețelele de socializare;
– au publicat un ghid al alegătorului pentru alegerile prezidențiale 2020 în format accesibil și ușor de înțeles pentru persoanele cu dizabilități senzoriale;
– au organizat dezbateri privind metodele alternative de vot etc.
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte este constituită din 34 organizații neguvernamentale din Republica Moldova care au subscris principiilor stipulate de Carta pentru Alegeri Libere și Corecte.