12:33 // Modificarea legii electorale înainte de anticipate trădează deruta comuniştilor, spune un analist
15.06.2009
Modificarea legii electorale înainte de anticipate trădează deruta comuniştilor, spune un analist
Iniţiativa de modificare a Codului Electoral cu câteva zile înaintea de dizolvarea Parlamentului este contrară legislaţiei şi demostrează încă o dată lipsa de respect a comuniştilor faţă de statul de drept, declară expertul independent de la Chişinău, Vlad Lupan.
În plus, gestul trădează deruta şi îngrijorarea Partidului Comuniştilor faţă de perspectiva unui scrutin repetat în toamnă, după aprofundarea crizei economice, în condiţiile căreia popularitatea partidului de guvernământ nu poate să crească.
Vlad Lupan subliniază faptul că legislaţia moldoveană interzice operarea a orice fel de modificări la Codul Electoral cu şase luni înaintea scrutinului. Partidul Comuniştilor nu a ţinut cont de acest lucru şi a iniţiat, vineri, reducerea pragului electoral de la şase la cinci la sută şi scăderea numărului de participanţi la votare necesar validării alegerilor, de la jumătate la o treime. O altă modificare este că dacă prezenţa la vot este sub o treime, alegerile repetate sunt validare indiferent de numărul de cetăţeni prezentaţi la urne.
Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul comunist Vladimir Ţurcan, a declarat că modificarea a fost propusă “pentru a se ralia la practica unor state europene, inclusiv după aflarea rezultatelor prezenţei la urne în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European”. “Pragul de validare de 50 la sută plus unu nu este argumentat în condiţiile în care votul nu este obligatoriu şi am decis să liberalizăm procesul”, a spus Ţurcan.
Vlad Lupan spune că argumentaţia comuniştilor, care declară că reduc pragul de prezenţă la urne necesar validării alegerilor după modelul european şi după ce au constatat prezenţa scăzută la alegerile pentru Parlamentul European este una “fariseică”, la fel ca şi argumentul amânării, la sfârşitul lunii mai, a alegerilor şefului statului din cauza că Republica Moldova ar sărbători Înălţarea. “Atunci, motivul real era faptul că PCRM nu avea numărul de voturi necesar alegerii şefului statului şi spera, prin tergiversarea votării, să câştige timp pentru a-l obţine de la opoziţie. Acum, comuniştii sunt motivaţi, la fel, de eventualele avantaje pe care le-ar obţine plan extern şi intern”, este de părere Vlad Lupan.
Majoritatea comunistă a refuzat în repetate rânduri, în lunile care au precedat alegerile din aprilie, să dea curs recomandărilor Comisiei de la Veneţia, a Curţii Europene a Drepturilor Omului şi ale mai multor oficiali europeni de modificare a Codului Electoral în sensul scăderii pragului de 6 la sută, eliminării interdicţiei pentru blocuri electorale de a participa la scrutin şi a unor prevederi care interzic accesul la funcţii eligibile pentru deţinătorii dublei cetăţenii.
În opinia lui Vlad Lupan, comuniştii speră că prin adoptarea uneia dintre modificările Comisiei de la Veneţia să încerce să demonstreze caracterul “democratic şi european al comuniştilor moldoveni care se conformează recomandărilor europene”. “Conformarea” însă nu este decat una “de spoială”, probabil pentru a evita sau a diminua criticile dure ale europenilor la adresa guvernării comuniste, spune Lupan, şi asta, pentru că PCRM a avut o abordare selectivă faţă de recomandările instituţiilor europene. “Dacă s-au decis să facă modificările la Codul Electoral, ar fi fost logic să fie adoptate toate recomandările Comisiei de la Veneţia, şi nu doar unele, în mod selectiv, care favorizează direct sau indirect Partidul Comuniştilor”, spune expertul.
“Dar cred că principalul argument a fost totuşi unul de ordin intern – acela de a favoriza PCRM indirect, printr-un viitor partener al comuniştilor în viitorul Parlament”, spune Lupan. E greu de spus, în acest moment, care va fi principalul actor politic favorizat direct de reducerea pragului electoral. Eventualele replieri pe scena politică moldoveană sunt greu de prognozat, dar acestea vor începe să se întrevadă imediat după lansarea campaniei electorale, când vor fi clari actorii electorali şi mesajele acestora – atât cele publice, cât şi cele discrete, transmise unul altuia. “Vom vedea atunci dacă principalul beneficiar va fi ex-speakerul Lupu plecat la democraţi, sau Partidul Popular Creştin Democrat (aliat al comuniştilor în legislativa predecentă, care nu a trecut pragul electoral la alegerile din aprilie – n.red.) – şi atunci vom înţelege mai bine care au fost considerentele Partidului Comuniştilor”, spune Vlad Lupan.
Iar scăderea pragului de prezenţă la urne este clar dictată de deruta şi îngrijorarea PCRM legată de faptul că popularitatea partidului nu poate să crească, în situaţia în care adevărul despre cauzele violenţelor şi represiunilor post electorale din 7 aprilie încep să fie tot mai bine înţelese de populaţie care îşi schimbă rapid punctul de vedere în ceea ce priveşte responsabilitatea pentru aceste evenimente, în ciuda propagandei comuniste care spune că opoziţia a fost cea care le-a instrumentat. “Având în vedere şi efectele crizei economice, desigur că popularitatea Partidului Comuniştilor va scădea, motiv pentru care PCRM încearcă să facă în aşa mod încât alegerile să fie validate din prima”, spune Lupan.
Dincolo de aceste acţiuni care denotă o oarecare disperate, derapajele antidemocratice din campania electorală din primăvară şi evenimentele postelectorale au fost prea grave pentru a permite redresarea imaginii comuniştilor, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Aceasta, chiar în pofida faptului că mai există pericolul major al utilizării frauduloase de către partidul de guvernământ a mass-media şi a resursei administrative. “Cred că sunt nişte mişcări mai mult disperate decât adecvate, dar nu trebuie să uităm că PCRM rămâne totuşi o forţă importantă în Republica Moldova şi atâta timp cât este la guvernare, are destule pârghii de influenţă în societate şi trebuie monitorizat cu atenţie”, a mai declarat Vlad Lupan. (NewsIn)