(Română) API a prezentat Raportul nr. 6 și rezultatele monitorizării portalurilor online în alegeri: distorsionarea realității, insinuări bazate pe falsuri și incitare la discriminare

This content is available only in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Asociația Presei Independente (API) a prezentat Raportul nr. 6 de monitorizare a presei online în campania electorală pentru alegerile prezidențiale 2020. Una din constatările generale ale raportului este că, după primul tur al alegerilor, calitatea jurnalismului promovat de unele portaluri s-a înrăutățit foarte mult, iar caracterul partizan al surselor media controlate politic s-a accentuat și mai mult. Raportul se referă la perioada 1 – 7 noiembrie și conține analiza datelor cantitative și calitative referitoare la comportamentul editorial a 12 portaluri informaționale[1] de limbă română și limbă rusă. Monitorizarea are loc în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte.

Experta media Aneta Gonța a prezentat raportul de monitorizare, menționând că în prima săptămâna de noiembrie, a crescut simțitor numărul jurnalistice care au vizat direct sau indirect campania electorală și candidații la funcția de președinte. Știrile relevante s-au referit la concurenții și concurentele electorale, ziua primului tur al alegerilor și încălcările înregistrate, formaţiunile politice pe care le reprezintă candidații/candidatele, activitatea Comisie Electorale Centrale, votul în țară și în diasporă, votul cetățenilor din stânga Nistrului etc. În această perioadă, candidata Maia Sandu și candidatul Igor Dodon, care au acces în turul II al alegerilor prezidențiale, au fost mediatizați în contexte diferite, însă în ansamblu pe cele 12 portaluri monitorizate Igor Dodon a avut mult mai multe apariții în context pozitiv, care l-au favorizat, decât apariții în context negativ, iar Maia Sandu, dimpotrivă, a avut parte de un tratament mediatic care a devaforizat-o. Afilierea editorială a unor portaluri în raport cu Partidul socialiștilor este evidentă, acestea pornind o adevărată campanie de discreditare a candidatei Maia Sandu, cu atacuri la persoană, denigrare prin informații false, insinuări, titluri și formulări sexiste, exprimări care îndeamnă la ură și discriminare.

Pentru perioada 1 – 7 noiembrie 2020, autorii raportului au constatat următoarele tendințe generale:

  • Actualitati.mdAif.md și Kp.md au avut și în această perioadă de raport un comportament editorial similar, cu elemente accentuate de părtinire și tendențiozitate. Cele trei publicații l-au favorizat și l-au promovat în mod clar pe candidatul independent susținut de PSRM Igor Dodon, și au defavorizat-o masiv pe candidata PAS Maia Sandu.
  • Noi.md, Vedomosti.md și Sputnik.md l-au favorizat în continuare pe Igor Dodon prin tonalitatea reflectării și prezentarea în context pozitiv a candidatului. Sputnik.md a reflectat cel mai echilibrat, din punct de vedere cantitativ, candidații și canidatele la funcția de președinte/președintă. Maia Sandu a fost defavorizată de cele trei publicații.
  • Gagauzinfo.md a acordat atenție în special zilei alegerilor, numărul materialelor scăzând considerabil în celelalte zile ale perioadei monitorizate. Publicația a asigurat cel mai bun echilibru de gen al surselor citate în materialele electorale.
  • Unimedia.info a mediatizat procesul electoral și ziua primului tur al alegerilor, prezentând toți candidații și pe cele două candidate. Un spațiu mai mare i-a fost acordat lui Igor Dodon, care a apărut și de mai multe ori în context pozitiv, care l-a favorizat.
  • md și Newsmaker.md au avut o politică editorială relativ echilibrată, materialele fiind, în general, nepărtinitoare, iar candidații și candidatele la funcția de președinte/președintă au fost prezentați/prezentate de cele mai multe ori în context neutru, dar și pozitiv sau negativ, însă fără o tendință clară de favorizare sau defavorizare.
  • Realitatea.md a mediatizat campania electorală și ziua alegerilor, prezentând toți candidații și pe cele două candidate la funcția de președinte/președintă. Candidatul Igor Dodon a apărut de cele mai multe ori în context defavorizant.
  • Timpul.md a acordat cea mai mică atenție subiectelor electorale în perioada monitorizată, mediatizând în special ziua alegerilor. Igor Dodon a fost plasat mai des în contexte defavorizante, iar Maia Sandu – mai des în contexte favorabile.

Mai multe detalii puteți găsi în Raportul de monitorizare nr. 6, publicat pe paginile web www.api.md și www.alegeliber.mdConcluziile generale ale raportului vor fi disponibile în curând și în limbile engleză și rusă.

Raportul este realizat de Asociația Presei Independente (API) în cadrul unui proiect de monitorizare a mass-media implementat cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy (SUA). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanţatorilor.

[1] (în ordine alfabetică): Actualitati.md, Agora.md, Aif.md, Gagauzinfo.md, Kp.md, Newsmaker.md, Noi.md, Realitatea.md, Sputnik.md, Timpul.md, Unimedia.info, Vedomosti.md