(Română) CALC recomandă deschiderea mai multor secții de votare peste hotare

This content is available only in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Numărul secțiilor de votare peste hotare urmează a fi suplimentat. Aceasta este concluzia Notei de poziție cu privire la constituirea secțiilor de votare din străinătate, ce urmează a fi deschise la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, expediată de către Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) în adresa Comisiei Electorale Centrale (CEC) și a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Potrivit autorilor notei1, în urma examinării datelor statistice disponibile privind cele trei criterii legale aplicate pentru constituirea secțiilor de votare în străinătate (1. informațiile privind numărul cetățenilor moldoveni aflați peste hotare obținute de către MAEIEI de la autoritățile țărilor de reședință; 2: rezultatul înregistrării prealabile și 3. prezența la vot la scrutinul electoral național precedent), 134 din cele 139 secții de votare deschise de autorități la alegerile prezidențiale din anul 2020, urmează a fi menținute și în cazul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În funcție de rezultatele finale ale înregistrării prealabile, care se încheie pe 26 mai 2021, se recomandă MAEIE și CEC să reevalueze oportunitatea menținerii a 5 secții de votare (una în Grecia și patru în Federația Rusă) și constituirea a 19 secții de votare noi: 6 – Italia, 3 – Marea Britanie, 2 – Franța, 2 – Germania, 2 – Statele Unite ale Americii, 1 – Irlanda, 1 – Portugalia, 1 – Luxemburg și 1 – Finlanda.

Analiza comparativă a cheltuielilor suportate de autorități la deschiderea secțiilor de votare din străinătate la scrutinele electorale precedente, a arătat că bugetul alocat nu a fost vreodată consumat integral. La scrutinul prezidențial din 2020 din cele 11,66 mln. lei alocate au fost consumate 82,55%. Excedentul de 2 mln. lei rămas după organizarea și desfășurarea votului peste hotare în cadrul alegerilor prezidențiale organizate în 2 tururi, arată că suma estimată de 11,28 mln. lei este una mai mult decât suficientă pentru organizarea și desfășurarea alegerilor în toate cele 150 de secții de votare din străinătate planificate a fi deschise de către CEC pentru scrutinul din 11 iulie.

În același timp, CALC reamintește autorităților despre importanța unui proces deschis și transparent de consultare și pregătire a procesului de constituire a secțiilor de votare în străinătate și vine cu mai multe recomandări în adresa MAEIE și CEC în acest sens.

Mai multe detalii puteți găsi în nota de poziție anexată.

CALC_Nota pozitie_SV in strainatate_alegeri parlamentare anticipate 2021 (4)