(Română) Dinamica etapelor procesului de pilotare și testare a votului prin internet în Republica Moldova, analizată în cadrul unui eveniment public la Universitatea de Stat din Moldova
Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală (CEC) și Universitatea de Stat din Moldova (USM), cu sprijinul Uniunii Europene, a organizat marți, 21 februarie, evenimentul public „Implementarea votului prin internet în Republica Moldova: etapele de pilotare și testare”. În cadrul evenimentului, au fost discutate și explicate publicului larg aspectele ce țin de activitatea grupului de lucru, responsabil de coordonarea procesului de pilotare și testare a votului prin internet în Republica Moldova. Evenimentul a oferit o platformă pentru prezentarea viziunii autorităților publice și societății civile privind dinamica procesului de implementare a votului prin internet, analizată din perspectiva provocărilor și oportunităților ce pot fi explorate în perioada următoare.
În prima parte a discuțiilor, președinta CEC, Angelica Caraman, a punctat principalii pași întreprinși în ultimii ani pentru a avansa procesul de implementare a votului prin internet, cât și rezultatele activității grupurilor interinstituționale responsabile de elaborarea conceptului, planului de acțiuni, dezvoltarea și testarea sistemului informational de vot prin internet. Reprezentantul Agenției de Guvernare Electronică (AGE), Artur Reaboi, arhitect principal sisteme informaționale, a explicat principalele provocări și bunele practici ce pot fi utilizate în dezvoltarea soluției tehnice a sistemului de vot prin internet. În același timp, Dan Nicorici, expert e-guvernare în cadrul Centrului de Politici și Reforme (CPR) și Victor Guzun, expert politici digitalizare în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), au menționat o serie de recomandări și priorități pentru buna gestionare a procesului de implementare a votului prin internet în Republica Moldova, inclusiv pe dimensiunea atragerii sprijinului politic pentru amendarea legislației electorale.
Intervențiile au fost urmate de o rundă de întrebări și răspunsuri, cu participarea studenților și profesorilor din cadrul Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) din cadrul USM. Mai multe detalii despre eveniment, cât și intervențiile detaliate ale vorbitorilor, pot fi urmărite aici.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Riscuri și oportunități: către o mai bună înțelegere a votului prin internet în Republica Moldova”, implementat în cadrul programului de burse al Facilității pentru Societatea Civilă din cadrul Parteneriatul Estic și finanțat de către Uniunea Europeană.