UE ŞI SUEDIA SPRIJINĂ PARTICIPAREA FEMEILOR, MINORITĂȚILOR ETNICE ȘI PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI ÎN PROCESUL ELECTORAL
Seminarul cu genericul “Legislația electorală din Republica Moldova, regulamentele şi practicile partidelor politice din perspectiva incluziunii: constatări şi provocări” a avut loc la 12 septembrie curent în orașul Chișinău.
La eveniment au participat reprezentanți ai unui șir de partide politice parlamentare şi extra-parlamentare, ai Comisiei Electorale Centrale, Comisiei Electorale Centrale din UTA „Gagauz Yeri”, reprezentanți ai unor organizații internaționale şi misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, experți independenți, organizații membre ale Coaliției Civice pentru alegeri libere şi corecte, mass-media.
Organizatorii și-au propus ca prin această inițiativă să ofere partidelor şi autorităților recomandări bazate pe dovezi pentru a spori reprezentarea femeilor, persoanelor de etnie romă şi a altor minorități etnice, persoanelor cu dizabilități în viața politică a Republicii Moldova.
Prezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat că respectarea valorilor democratice şi a statului de drept se află la temelia relaţiilor Uniunii Europene cu Republica Moldova, a Acordului dintre UE și RM care urmărește asocierea politică și integrarea economică.
”Rămâne crucial să monitorizăm temeinic consecințele noului sistem electoral în timpul alegerilor parlamentare care urmează, inclusiv în timpul campaniei, în ziua alegerilor și în perioada de după alegeri. Voința cetățenilor trebuie să fie respectată. Condițiile politice rămân principalul instrument în mâinile noastre și ele vor fi utilizate cu scopul de a inversa o tendință pe care o vedem periculoasă pentru democraţie şi statul de drept în Republica Moldova. Acesta este primul şi cel mai important lucru pe care cetăţenii moldoveni îl aşteaptă şi îl merită, indiferent de gen, vârstă, identitate etnică, limbă, religie, nivel de trai sau categorie profesională. Obiectivul politicii noastre faţă de Republica Moldova rămâne acela de a aduce îmbunătățiri tangibile în viaţa tuturor cetăţenilor săi, îmbunătățiri care pot avea loc pe deplin doar în condițiile respectării libertăților și drepturilor lor, inclusiv a celor politice”.
Președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a spus în cadrul aceluiași eveniment că obligația CEC este de a crea condiții absolut egale pentru toți alegătorii.
„Când vorbim de accesibilitatea persoanelor cu dizabilități în procesul electoral, respectarea drepturilor femeilor, implicarea minorităților etnice, obligația noastră este să le creăm condiții absolut egale. Noi utilizăm mai multe platforme de informare civică și sensibilizăm și aceste aspecte”, a mai declarat Alina Russu.
Evenimentul a fost organizat de Fundația Est-Europeană în cadrul Proiectului „Pledoaria societății civile pentru alegeri incluzive şi corecte în Republica Moldova, în conformitate cu recomandările UE şi OSCE/ODIHR şi angajamentele în domeniul drepturilor omului”, implementat în parteneriat cu Piligrim Demo, Tarna Rom şi Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD).
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană şi cofinanțat de Guvernului Suediei.
Sursa: EEF.MD