Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi pe agenda electorală a partidelor politice

This content is available only in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

În septembrie 2014 Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte și Asociația Keystone Human Services International Moldova au invitat partidele politice și organizațiile social-politice, cu drept de a participa la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, să subsemneze și să includă în platformele electorale prevederile formulate în Carta de Principii și Angajamente în domeniul dizabilității. Carta reprezintă un document de recomandări de politici în domeniul dizabilității, care a fost elaborată cu eforturile conjugate ale organizațiilor societății civile din Republica Moldova, cu implicarea persoanelor cu dizabilități. Documentul a fost subsemnat de 52 de organizații ale societății civile și lansat la 5 septembrie 2014, în cadrul unei mese rotunde, la care au participat reprezentanți ai partidelor politice și ai societății civile din Republica Moldova. Ulterior, documentul a fost subsemnat de 6 concurenți electorali din 41 care au fost invitați să-l subsemneze.

Urmare a acestor acțiuni, Keystone Moldova a analizat conținutul platformelor electorale din perspectiva dizabilității ale 21 concurenți electorali din 26 admiși de către Comisia Electorală Centrală la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. 5 dintre concurenții electorali nu aveau disponibile platforme electorale la data de 17 noiembrie 2014.

Ionformația referitor la analiza platformelor electorale ale concurenților, dar și declarații referitor la accesibilitatea persoanelor cu dizabilităti la procesele electorale, au fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc pe data de 18 Noiembrie 2014 la agenția de presă Info-Prim Neo (IPN).

Persoanele cu hipoacuzie nu au acces la dezbaterile electorale televizate deoarece poturile TV nu asigură traducerea acestora în limbajul mimico-gestual. Persoanelor cu dizabilităţi mentale li se încalcă dreptul la vot, iar persoanele cu deficienţe de văz nu pot fi sigure că votul lor a mers către concurentul pe care îl preferă. La fel şi persoanele cu dizabilităţi locomotorii se confruntă cu probleme când vin la secţiile de votare, pentru că nu toate au rampe de acces sau uși suficient de largi pentru ca o persoană în cărucior să poată trece.
Directorul executiv al Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, Vitalie Meşter, a spus că societatea civilă încearcă să promoveze un proiect de lege pentru ca persoanele cu dizabilităţi să nu mai fie lipsite de drepturile lor juridice, electorale, ci să fie reprezentaţi de cineva la luarea deciziilor.

Igor Meriacre, preşedintele Asociaţiei „Motivaţie”, a subliniat că autorităţile trebuie să asigure accesibilitatea oamenilor cu dizabilităţi nu doar la secţiile de votare, ci şi la instituţiile publice, la cele de învăţământ şi de sănătate. Persoanele cu dizabilităţi ajung odată să-şi piardă susţinerea părinţilor, iar dacă nu au studii, nu au nici un loc de muncă ca să­-și asigure traiul.

Natalia Cojocaru, coordonator de proiect la Keystone Human Services International Moldova, a remarcat că societatea civilă, în comun cu Comisia Electorală Centrală, a elaborat un proiect de regulament privind asigurarea dreptului la vot pentru cetăţenii cu dezabilităţi, dar acest proiect nu a fost adoptat pe motiv că nu ar exista destule resurse financiare şi umane. Societatea civilă face apel la autoritatea electorală centrală să revină la examinarea şi adoptarea Regulamentului care să fie implementat cel târziu la alegerile locale de anul viitor.

comunicat de presa_18 noiembrie 2014
Filename : comunicat-de-presa_18-noiembrie-2014.doc (321 KB)
Caption :