Actorii politici continuă să fie prezentaţi inechitabil la unele posturi de televiziune, raport de monitorizare

Actorii politici continuă să fie prezentaţi inechitabil la unele posturi de televiziune, raport de monitorizare

Radiodifuzorul public Moldova 1 şi cei privaţi NIT, N4, Eu TV şi, pe unele segmente, Prime, în prima lună după alegerile parlamentare, au sacrificat dreptul cetăţeanului de a fi informat în numele unor interese de partid. Concluziile au fost inserate în primul raport de monitorizare postelectorală a prezenţei actorilor politici în programele a 9 posturi tv, realizat de Asociaţia Presei Electronice (APEL) în perioada 6-30 aprilie 2009. (INFO-PRIM-NEO)

„Pro TV, TV7, TVC 21, în frecvente cazuri, s-au ghidat de interesele informaţionale ale cetăţenilor. Comportamentul editorial al acestor operatori tv, deşi nu a fost exemplar, merită totuşi încurajare”, a remarcat, în cadrul unei conferinţe de prezentare a raportului marţi, 12 mai, Constantin Marin, monitor, decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova.

Potrivit lui, datele cantitative şi calitative ale monitorizării denotă că serviciile tv de referinţă au reeditat politicile editoriale aplicate în perioada campaniei electorale.

Raportul arată că după alegeri, Partidul Comuniştilor (PCRM) a fost cel mai mediatizat partid (în context pozitiv şi negativ) la toate posturile tv monitorizate, urmat de Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Liberal (PL), Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) şi de alte partide care nu au trecut pragul electoral.

În topul a 7 televiziuni, cel mai mediatizat actor politic a fost Vladimir Voronin. Cel mai des a fost plasat în context pozitiv la trei televiziuni: NIT, Moldova 1 şi N4. În acelaşi timp, cel mai mediatizat în context negativ actor personalizat este Vlad Filat, urmat de Vladimir Voronin şi de Serafim Urecheanu. Patru televiziuni – Moldova 1, N4, NIT şi Prime, au plasat în context negativ în exclusivitate reprezentanţi ai opoziţiei.

Victor Moraru, profesor universitar, expert APEL, a declarat în cadrul a celeiaşi conferinţe că televiziunile monitorizate, în dese rânduri, n-au rezistat tentaţiei de a privilegia anumiţi actori politici. „În cadrul emisiunilor difuzate la Eu TV, Moldova 1 şi NIT distriburea timpilor de antenă a fost inegală. S-a produs o supradimensionare a unor actori politici şi informarea insuficientă despre alţi actori politici, a menţionat Moraru.

Experţii consideră că menţinerea unui asemenea comportament, atestat, de altfel, şi în perioada campaniei electorale, riscă să conducă la aprofundarea disensiunilor şi polarizării în societate şi nu contribuie la dezvoltarea audiovizualului din R. Moldova pe principii democratice de funcţionare.

Proiectul „Monitorizarea prezenţei actorilor politici/electorali la principalele canale de televiziune în perioada preelectorală, electorală şi postelectorală a alegerilor parlamentare 2009” este finanţat de către Delegaţia Comisiei Europene în R. Moldova în cadrul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului şi se desfăşoară în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte – Coaliţia 2009. (IPN)