Promo-LEX: Ultimele constatări din ziua alegerilor
Potrivit observatorilor Promo-LEX până la ora 20:00 au fost constatate următoarele nereguli:
Amenajarea SV
La SV nr. 47 Congaz (UTAG), SV nr. 17 Ciadîr Lunga și SV nr. 12 Orhei, cabinele de vot au fost amplasate contrar prevederilor legale privind asigurarea votului secret.
SV nr. 35 Noroceni și SV nr. 77 Curchi, BESV au stat într-o încăpere iar cabinele de vot în altă încăpere având doar ușa deschisă. La SV nr. 26 Clișova nu a fost agent termic. La SV nr. 66 Seliște, SV nr. 77 Curchi și SV nr. 49 Morozeni (toate din Orhei) persoanele cu dezabilități nu au avut acces. Iar în SV nr. 36 și nr. 66 Svetlîi (UTAG) în două cabine de vot nu au fost pernuțe pentru ștampile.
În două SV au fost depistate probleme cu asigurarea curentului electric. Astfel, în fața SV nr. 215 (Chișinău) nu a fost lumină iar la SV nr. 12 Bravicea, în intervalul orei 17:45 – 18:13 votarea a fost suspendată din această cauză, fapt care a creat rând în afara secției.
Buletine de vot și fotografierea acestora
La SV nr. 128 Centru (Chișinău) o persoană cu dizabilități de vedere nu a putut vota. La SV nr. 8 și SV nr. 18 (Leova) au fost transmise cu 300 și respectiv 200 buletine de vot mai mult. La SV nr. 42 Leușeni (Hîncești) nu a fost aplicată ștampila ”Retras” în dreptul concurentul electoral exclus din cursă.
SV nr. 36 Sadova (Călărași), SV nr. 26 Mincenii de Sus (Rezina) și SV nr. 299 din Stăuceni (Chișinău) mai multe persoane și-au fotografiat buletinul de vot.
Neaplicarea ștampilei ”Alegeri 30.11.2014”
În SV nr.30 Crasnoarmeiscoe (Hîncești) o persoană a refuzat să i se aplice ștampila ”Alegeri 30.11.2014” dar totuși i s-a permis să voteze.
Votarea cu documente necorespunzătoare
În cel puțin 5 SV din Florești, 2 SV din Briceni, o SV din Rezina, SV nr. 39 Tribisauti (Briceni), SV nr.13 Bulboaca alegătorilor li s-a permis să voteze în baza pașaportelor.
La SV nr.10 Cinișeuți (Rezina) 4 persoane au votat fără fișă de însoțire.
Transportarea alegătorilor
În SV nr. 29 Păulești (Călărași), consilierul local C.I. a adus 3 persoane cu mașina proprie la secția de votare. SV nr. 7 Ciorna (Rezina), cetățeanul M.G. cu automobilul Opel RZ AG 663 în intervalul orei 10:00 și 11:00 a adus minim de 2 ori câte 4 persoane.
SV nr. 26 Mileştii Mici (Ialoveni), proprietarul automobilul Dacia Logan KVL162 a fost observat de 5-6 ori aducând câte 3-4 persoane la secția de votare. La SV nr. 29 Nimoreni și SV nr. 24 Malcoci (ambele din Ialoveni) un microbuz cu numere de înmatriculare IL BK 343 a fost observat aducând cetățeni la secțiile de votare.
La SV nr. 14 Buţeni (Hîncești) 3 automobile au adus persoane la secția de votare. Iar la SV nr. 44 Tănătarii Noi (Căușeni) mașina (BMW RMA027) a fost prezentă la fiecare 2 ore în apropierea SV.
Agitație electorală
Observatorii Promo-LEX au raportat mai multe cazuri de agitație electorală la SV nr. 38 Grozasca (Ungheni), SV nr. 49 Văsieni (Ialoveni), SV nr. 2 Drochia, SV nr. 292 din Cruzești, SV nr. 5 Strășeni, SV 18 Cîșla (Cantemir) și la SV nr. 13 Albina (Cimișlia).
Coruperea alegătorilor
În SV nr. 22 Lipceni un membru de partid i-a cumpărat cetățeanului N.T. diferite produse alimentare îndemnându-l să voteze pentru un anumit concurent electoral. La SV nr. 40 Țareuca (Rezina) șeful întreprinderii Rezina Gaz, la aproximativ 60 m de SV servea persoanele care mergeau la vot cu alcool.
Incidente
La SV nr. 67 Sinești (Ungheni) observatorii unor concurenți electorali au făcut gălăgie, au aruncat buletinele de vot pe jos, a fost necesară intervenția poliției. SV nr. 231 Chișinău un alegător a rupt buletinul de vot și l-a aruncat rupt în urna de vot.
SV nr. 111 Buiucani (Chișinău) un alegător la ridicarea buletinului de vot s-a pornit spre ușa de ieșire în fugă. Membrii BESV au reușit să-l oprească. La SV nr. 231 Chișinău o doamnă a dorit să voteze cu pașaportul sovietic din motiv că nu i s-a permis, a făcut scandal, iar ca urmare a fost chemată poliția.
Împiedicarea exercitării dreptului la vot al studenților
La SV nr. 54 Chișinău unui grup de 5 studenți nu li s-a permis să voteze, chiar dacă au prezentat carnetul de student și buletinul de identitate.
Rămânerea persoanelor în incinta SV
În SV nr. 3 Căușeni între orele 15:30-16:20 a fost prezent un activist al unui concurent electoral.
SV nr. 11 Bozieni, reprezentantul unui concurent electoral timp de 3 ore a intrat și a ieșit din SV, discutând cu alegătorii. Acesta nu a reacționat la sesizările repetate ale președintelui BESV, care a fost nevoit să sesizeze poliția, iar ulterior agitatorul a fost scos din SV.
Anularea buletinelor de vot
La 29 noiembrie 2014, cotrar prevederilor legale, BESV nr. 115 (mun. Chișinău) a anulat circa 1300 de buletine de vot, în dreptul concurentului electoral exclus din cursă fiind aplicată ștampila „anulat” în loc de „retras”. Această problemă a fost depistată în ziua alegerilor iar BESV a primit indicații de la CEC să elibereze certificate cu drept de vot alegătorilor pentru a vota în altă secție.
La SV nr. 42 Leușeni (Hîncești) nu a fost aplicată ștampila ”Retras” în dreptul concurentului electoral exclus din cursă. La SV nr.11 Cotiujenii Mari (Șoldănești), o persoană care a votat și-a fotografiat buletinul de vot, a fost observat, iar prin decizia biroului i s-a întocmit un proces verbal de retragere a buletinului.
Regiunea transnistreană
În jurul orei 14:20, la postul vamal din Varnița, membrii Biroului Electoral al SV nr. 42 care se deplasau spre Bender cu urna mobilă, au fost întorși înapoi de către miliția locală.
Asigurarea securității procesului de votare de către președintele BESV
În apropierea SV nr. 26 Micăuți (Strășeni) s-au făcut frigărui, unii alegători au fost serviți cu alcool.
În SV nr. 13 Bulboaca (Briceni) aproximativ 10 persoane neavând domiciliul și nici reședință în localitate, cu buletinul și în baza unei cereri în scris pe foaie A4 au votat la secția respectivă.
Listele electorale
La SV nr. 3, nr. 5, nr. 8 (Leova) aproximativ 70 de persoane nu au fost înscrise în liste, însă au fost identificate în listele alegătorilor persoane decedate.
Prestația observatorilor
La SV nr. 5 Taraclia, observatorul unui concurent electoral (E.B.) i-a arătat unui alegător unde să aplice ștampila.
Efortul de Monitorizare se încadrează în activitățile desfășurate de societatea civilă sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.
Efortul de Monitorizare a Alegerilor Parlamentare din 30 noiembrie 2014 beneficiază de asistența tehnică din partea National Democratic Institute for International Affairs (NDI) și este susținut financiar de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), National Endowment for Democracy (NED), Consiliul Europei precum și Fundația Stefan Batory din resursele oferite de Fondul Solidaritate în cadrul Programului “Sprijin pentru Democrație” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.
Pentru informații suplimentare vă rugăm să contactați:
Galina Sanduța, Ofițer de Presă Efort de Monitorizare Promo-LEX
Telefon: 069 95 82 89, Email: galina.sanduta@promolex.md