(Română) Secretariatul CALC a participat la un dialog electoral pe subiectul votului prin corespondență

This content is available only in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

În cadrul evenimentului, organizat de Comisia Electorală Centrală (CEC), a fost prezentat proiectul Regulamentului privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență la scrutinele naționale, elaborat ca urmare a adoptării de către Parlament a Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență.

Discuțiile s-au axat pe principalele prevederi din Regulament, aspecte tehnice și practice referitoare la organizarea votului prin corespondență, inclusiv termenele de transmitere/recepționare a plicurilor pentru votare, modalitatea de asigurare a secretului votului, procedura de înregistrare și votare, dar și procesul de numărare și totalizare a rezultatelor votării.

Participanții au formulat întrebări și au solicitat anumite precizări/detalii referitoare procesul de organizare a votului prin corespondență, și au venit cu unele propuneri pentru modificarea regulamentului. Aceștia au fost interesați în special de modalitatea prevenirii cumpărării votului, asigurarea securității procesului, realizarea activităților de informare/educare a alegătorilor, gradul de pregătire și capacitatea CEC pentru implementarea votului prin corespondență, asigurarea transparenței procesului de organizare a votării, modalitatea de pregătire și expediere a plicurilor etc.

La discuții au participat reprezentanți ai partidelor politice, ai autorităților publice centrale și ai societății civile.