Alianța INFONET a realizat 5 materiale video la subiectul accesibilității instituțiilor publice

Alianța INFONET, organizație membră CALC, a realizat o serie de interviuri la subiectul accesibilității instituțiilor publice, inclusiv a secțiilor de votare din Republica Moldova. Au fost filmate 5 episoade cu 10 invitați care au ce spune despre accesul egal pentru toți în secțiile de votare.

Nu există progres fără realizarea tuturor drepturilor, inclusiv a celor politice. De aceasta sunt convinse echipele Alianței INFONET și Asociației MOTIVAȚIE din Moldova, care în ultimii ani au realizat mai multe activități de sensibilizare a administrațiilor publice locale și centrale, dar și a societății în general despre necesitatea accesului egal pentru toți în spațiul public, cu suportul CEC, PNUD Moldova și USAID Moldova.

Subiectele episoadelor sunt după cum urmează:

Episodul 1. De vorbă cu primarii despre accesul egal pentru toți în secțiile de votare

În primul episod din seria „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”, Mariana Tibuleac vorbește cu primara or. Strășeni, Valentina Casian, și cu primarul or. Leova, Alexandru Bujorean, despre provocările accesibilizării spațiului public, exemple de bună practică și bugetarea corectă a cheltuielilor orașelor.

Episodul 2. Ian Feldman și Ludmila Iachim despre accesul egal în instituțiile publice

Cât de respectat este dreptul la acces fără bariere în instituțiile publice din Moldova? Despre acest subiect a discutat Victoria Boţan cu invitații săi, Ludmila Iachim, directoarea Asociației MOTIVAȚIE din Moldova și Ian Feldman, președintele Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității.

Episodul 3. Invitați: Dinu Țurcanu și Sergiu Tronciu de la Universitatea Tehnică din Moldova

Despre arhitectură și accesibilitate sau mai bine zis ce învață viitorii arhitecți, ingineri, proiectanți despre accesibilitatea infrastructurală? Or anume aceștia sunt cei de care depinde în mare parte accesul egal pentru toți în instituțiile publice, inclusiv în secțiile de votare. Despre acestea a discutat Mariana Țîbulac-Ciobanu cu Dinu Țurcanu, prorector al Universității Tehnice din Moldova și Sergiu Tronciu, doctor în arhitectură, Decan al Facultății de Textile și Poligrafie, UTM.

Episodul 4. Despre costurile accesibilității cu Natalia Codrean și Parascovia Munteanu

Cum trebuie planificat corect bugetul pentru a accesibiliza o instituție publică și cât de informate sunt autoritățile publice locale la acest subiect? Despre aceasta a discutat Victoria Boţan cu Natalia Codrean, asistentă în cadrul proiectului „Comunitate accesibilă o necesitate, nu un capriciu!” și Dr. Parascovia Munteanu, expertă în politici și servicii sociale.

Episodul 5. Victor Koroli și Tudor Onofrei explică ce înseamnă acces liber în spațiul public

Încheiem seria de interviuri despre accesul egal pentru toți în secțiile de votare cu invitații Marianei Țîbulac-Ciobanu – directorul executiv al Alianței INFONET, Victor Koroli și expertul în accesibilizarea spațiului public, Tudor Onofrei. Cei doi explică în limbaj simplu și prin exemple concrete cum trebuie executate corect lucrările de construcție sau reparație pentru a asigura accesul ușor pentru toată lumea, de la mic la mare, în școli, spitale, oficii poștale, primării, biblioteci etc.

Toate episoadele pot fi vizionate aici: https://www.infonet.md/?p=8257&fbclid=IwAR1bmf1NyNnqDxSSowDP8YyYQ_NEXJ3qTUkRMRhwmokb4YV9UGVZXA8tnk4