CALC solicită consultări publice pe marginea proiectului de hotărâre privind constituirea secțiilor de votare în străinătate

Astăzi, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) a expediat un demers în adresa Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care solicită organizarea unor consultări publice pe marginea proiectului de hotărâre privind constituirea secțiilor de votare în străinătate.

Deschiderea secțiilor de votare în străinătate este unul dintre subiectele intens și pe larg dezbătute în ajunul fiecărui scrutin electoral. Acesta va fi de o importantă crescândă atât timp cât se va menține migrația cetățenilor din Republica Moldova și nu vor fi aplicate metode alternative (votarea pe parcursul a mai multe zile / votul prin internet / votul prin corespondență etc.) de exercitare a dreptului de vot.

CALC reamintește că Curtea Constituțională a constatat în una din cele șase adrese emise în 2016 despre necesitatea de modificare a mecanismului de votare în străinătate, precum și a introducerii unor criterii suplimentare referitoare la stabilirea numărului secțiilor de votare peste hotare și distribuirea lor geografică. Prin Legea nr.113/2019, CEC a fost desemnată responsabilă pentru constituirea secțiilor de votare peste hotare.

Demersul expediat de CALC în adresa CEC poate fi consultat aici: Demers CEC_SV peste hotare_08.09 (1).