Promo-LEX: Primele ore ale votării marcate de căderea Registrului de Stat al Alegătorilor

Potrivit primelor constatări ale observatorilor Promo-LEX, până la ora 10:00 majoritatea secțiilor de votare au fost deschise conform rigorilor legale. Totuși, cu o întârziere de până la 55 minute au fost deschise SV nr. 31 Pelinia (Drochia) din cauza lipsei de curent electric și  SV nr. 5/9 Bașcalia (Basarabeasca), din cauza că membrii biroului nu au întocmit procesul verbal la deschidere.

SV nr. 42 Varnița, SV nr. 9 (Basarabeasca), SV nr. 42 Anenii Noi și SV nr. 6 Băneștii Noi  (Telenești) și-au început activitatea cu o întârziere de până la 20 minute din cauza deficiențelor de funcționare a Registrului de Stat al Alegătorilor.

De asemenea, au avut loc întârzieri la deschiderea SV nr. 147 (mun. Chișinău), SV nr. 60, Cărpineanca (Ialoveni), SV nr. 260 (Strășeni) și SV nr. 36 Valea Trestieni (Nisporeni) din cauza că nu a fost aplicată din timp ștampila retras în buletinele de vot în dreptul concurentului retras din cursa electorală, iar în SV nr. 6 (Florești) din cauza că membrii BESV nu au putut sigila urna.

Cu o întârziere de până la 10 minute au fost deschise SV nr.1 Strășeni (din motiv că s-a rupt sigiliul) și SV nr.16 Strășeni, SV nr. 58 Sarata Galbenă (Hîncești ), SV nr. 19 Cărpineni (Hîncești), SV nr. 91 (Strășeni), SV nr. 275 (Strășeni), SV nr.50 Chișinău, și SV nr. 20 Ciorești (Nisporeni) din cauza că a fost necesară schimbarea calculatoarelor.

Întârzieri de la 2 la 8 minute au fost depistate în SV nr. 291, Făurești, SV nr.19 Ciorești (Nisporeni), SV nr. 251 (Strășeni), SV nr. 43, (mun. Chișinău) și SV nr. 86 (Strășeni). SV nr. 256 (mun. Chișinău) a fost deschisă prematur la ora 06:55.

La deschiderea SV nr. 155 Chişinău în urna de vot nu a fost aruncat procesul verbal de pregătire a SV pentru alegeri. Totodată, menționăm că de la primele ore au fost depistatedeficiențe privind funcționarea Registrului de stat a Alegatorilor în următoarele secții de votare:

SV 46 Tocuz (Căușeni), SV nr 5 (Ialoveni), SV nr. 23, nr. 56, nr. 44, nr. 9, nr. 25 (Bălți), SV nr. 55 Valea Rusului (Fălești), SV nr. 13, nr. 43, nr. 151, nr. 135, nr. 119, nr. 115, nr. 256, nr. 141 (Chișinău), SV nr. 5 (Ialoveni), SV nr. 4  (Criuleni), SV nr. 29 Naslavcea (Ocnița), SV nr. 27 Ialpug (Cimișlia), SV nr. 14 și nr. 15 Sadaclia (Basarabeasca).

Totodată, în SV nr. 36 Mileştii Noi (Ialoveni) 10 persoane nu se regăsesc în Registrului de stat a Alegatorilor, deși sunt incluse în listele de bază a alegătorilor.

Amenajarea SV
Observatorii Promo-LEX au constatat în 2 localități SV nr. 13 Sloveanca și SV nr.37 Dobrogea Veche din Sîngerei SV au fost slab iluminate. Lipsa curentului electric s-a depistat la SV nr.31 Pelenia (Drochia) până la ora 07 00.

SV nr. 49 Valea Rădoaiei (Florești) nu a fost dotată cu safeu, iar documentația electorală a secției a fost păstrată în SV nr. 38 Iliciovaca (Florești). Lipsa agentului termic s-a depistat în SV nr.9 din r.Rîșcani și în SV nr.11 din Drochia.

Sigilarea urnelor
La SV nr. 9 (Basarabeasca), urna mobilă a crăpat, fiind ulterior lipită cu lipici la indicațiile CECE. La SV nr. 1 (Strășeni) și SV nr. 7 Alexandreni (Sângerei) s-a rupt sigiliul. Probleme cu sigilarea urnei de vot ( din cauză că nu încăpea sigiliul), s-a depistat și la SV nr. 291 Făurești, SV nr. 147, nr. 53 (ambele Chișinău) și SV 6 (Florești). La BESV 147 Chișinău, urna mobilă a fost sigilată cu surguci. SV nr.22 Gradiște (Cimișlia) a fost dotată cu un număr mai mic de sigilii, din 4 sigilii pentru o urnă s-a oferit 3, respectiv urna s-a sigilat cu 3. În SV nr. 147, nr. 134, nr. 154 (Chișinău) s-a rupt sigiliul ulterior fiind înlocuite.

Buletinele de vot
Conform informației prezentate de observatorii Promo-LEX, la CECE nr.5 Basarabeasca, au fost eliberate buletine de vot mai multe decât sunt alegători pe listele electorale la BESV nr.7 cu 249 buletine.

Eliberarea certificatelor de vot
Pentru CECE 14, Drochia au fost eliberate 600 Certificate cu drept de vot, care au fost repartizate la toate SV.

La BESV nr. 8 (Antoneuca), BESV nr. 33 (Pervomaiscoe), BESV nr. 20 (Hăsnăşenii Noi), BESV nr. 43 și nr.43 (Şuri) nu au fost suficiente certificate pentru alegători. Nu au fost suficiente Certificat cu drept de vot la SV nr. 8 din Soroca.

Înregistrarea observatorilor
Au fost probleme cu înregistrarea observatorilor OTS la BESV satul Mihăileni și satul Groznița (ambele Briceni) și nr.47 din Drochia.

Suplimentar găsiți în documentul anexat „Date statistice – ora 10:00” cantitative privind desfășurarea procesului de votare.

Efortul de Monitorizare se încadrează în activitățile desfășurate de societatea civilă sub egida Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Efortul de Monitorizare a Alegerilor Parlamentare din 30 noiembrie 2014 beneficiază de asistența tehnică din partea National Democratic Institute for International Affairs (NDI) și este susținut financiar de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), National Endowment for Democracy (NED), Consiliul Europei precum și Fundația Stefan Batory din resursele oferite de Fondul Solidaritate în cadrul Programului “Sprijin pentru Democrație” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să contactați:
Galina Sanduța, Ofițer de Presă Efort de Monitorizare Promo-LEX
Telefon: 069 95 82 89,  Email: galina.sanduta@promolex.md

grafice_deschiderea SV_
Filename : grafice_deschiderea-sv_.pdf (181 Ko)
Legendă :