Trei noi membri în componența Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC)

Pe 14 septembie 2020, Consiliul  Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) s-a întrunit în ședință online, la care au fost discutate  ultimele evoluții din domeniul electoral și au fost prezentate pe scurt principalele observații cu privire la procesul electoral, mass-media, incluziune și educație electorală. Suplimentar, au fost puse în discuție subiecte cu privire la aprobarea suspendrii calității de membru al Coaliției  la cerere pentru 5 organizații, aprobarea aderării de noi membri la Coaliție și alegerea noilor membri aderenți ai Consiliului CALC pentru noul ciclu electoral.

Consiliul Coaliției a aprobat unanim cererile de aderare la Coaliție a 3 organizații –  Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), A.O. Centrul pentru Comunicare Internațională și Drepturile Omului din or. Ialoveni (CCIDO) și Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare (LID-Moldova). De asemenea, au fost aprobați doi noi membri ai Consiliului Coaliției, din randul membrilor aderenți CALC,  Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Alianta INFONET, în baza dosarelor depuse. Calitatea de membru al Consiliului, cu excepția membrilor fondatori, expiră odată cu terminarea perioadei de observare a campaniei electorale și efectuarea bilanțului activității Coaliției pentru perioada respectivă.

În cadrul ședinței au fost prezentate și rezultatele cartării activităților membrilor Coaliției pe durata perioadei electorală pentru alegerile prezidențiale din toamna curentă. Mai multe organizații membre ale CALC au demarat deja proiecte în domeniul monitorizării procesului electoral și al comportamentului mass-media, educației civice și electorale, inclusiv legate de promovarea alegerilor incluzive.

La ședința Consiliului CALC au participat 6 dintre cei 8 membri ai Consiliului CALC, respectiv ședința a  fost una deliberativă. Componența actualizată a Coaliției este constituită din 34 organizații neguvernamentale din Republica Moldova care au subscris principiilor stipulate de Carta pentru Alegeri Libere și Corecte.