Analiză ADEPT: Jumătate din promisiunile electorale făcute de candidații la șefia statului, nu au nimic în comun cu atribuțiile Președintelui RM

9 noiembrie 2020

Din cele 34 de promisiuni electorale făcute de președintele Igor Dodon în alegerile prezidențiale din 2016, mai mult de jumătate nu au fost realizate, inclusiv din motiv că promisiunile nu țineau de competența președintelui sau depășeau atribuțiile constituționale și legale ale președintelui unui stat cu regim parlamentar.

Așa arată rezultatele unei analize făcute de Asociația pentru Democrației Participativă ”ADEPT”, făcută publică astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit autorilor, printre promisiunile pe care le-a făcut actualul președinte se număra neacceptarea numirii în funcție, care depinde de Preşedintele ţării, a persoanelor care dețin cetățenia altor state. Igor Dodon nu și-a respectat promisiunea, ba chiar a numit doi prim-miniștri – Maia Sandu și Ion Chicu, care au recunoscut public că dețin cetățenia României.

Printre promisiuni a figurat și constituirea unei comisii prezidențiale pentru anchetarea delapidării miliardelor de lei, din care vor face parte experți străini calificați, precum și neadmiterea ca datoriile de pe urma furtului miliardului să fie puse pe umerii cetățenilor. În consecință, comisia prezidențială nu a fost creată, în schimb, a fost constituită Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, care a activat în perioada 10 iunie – 17 octombrie 2019, publicându-și Raportul de activitate pe 8 octombrie 2019.

În 2016 actualul președinte promitea obținerea, în termene restrânse, a revenirii complete a producţiei moldoveneşti pe piaţa rusă însă, doar în ajunul campaniei electorale parlamentare din 2019, precum și a actualei campanii, Federația Rusă, la rugămintea Președintelui Igor Dodon, a practicat prelungirea temporară, pentru câteva luni, a regimului preferențial de livrare în Federația Rusă a unor categorii de mărfuri (fructe, legume, conserve și vinuri).

Au fost și promisiuni, pe care președintele Dodon le-a îndeplinit. Printre acestea păstrarea regimului fără vize pentru cetățenii Moldovei în UE şi în spațiul ţărilor CSI. O altă promisiune îndeplinită ține de respingerea  noului Cod al Serviciilor Audiovizuale, care prevedea interzicerea difuzării emisiunilor rusești. Președintele Igor Dodon a refuzat promulgarea Codul serviciilor media audiovizuale și alte patru legi conexe, însă prin decizia Curții Constituționale promulgarea a fost asigurată de președintele Parlamentului de atunci, Andrian Candu.

Analiza ADEPT mai cuprinde și promisiuni pe care le fac actualii candidați la funcția de președinte a țării, Igor Dodon și Maia Sandu, din perspectiva corespunderii promisiunii cu atribuțiile de președinte.

Dintre cei doi candidați, Maia Sandu este lider la promisiuni – 156 la număr. Mai mult de jumătate din acestea sunt conforme cu atribuțiile șefului statului. De exemplu Maia Sandu promite că dacă va ajunge președinte va insista pe curățarea sistemului judiciar prin evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, va numi și promova în funcții de judecători, procuror general, ambasadori și alți funcționari publici, conform atribuțiilor Președintelui, doar oameni profesioniști și integri.

În același timp, Igor Dodon a venit în fața alegătorilor cu 109 promisiuni, dintre care 21 conforme și 10 parțial conforme mandatului de președinte. Drept exemplu, candidatul își propune să prezinte Parlamentului o nouă  Strategie a securității naționale a țării, în care direcțiile prioritare vor fi: păstrarea statalității moldovenești, reîntregirea țării și garanțiile privind statutul de neutralitate a țării. La fel, actualul președinte promite trecerea la republica parlamentar-prezidențială în urma unui referendum național și inițierea adoptării unei legi cu privire la funcționarea limbilor, care să confere limbii ruse  statut de limbă de comunicare interetnică.

În același timp, ambii candidați au făcut mai multe  promisiuni care sunt depășesc atribuțiile instituției prezidențiale. În cazul lui Igor Dodon este vorba de 71 de promisiuni și a Maiei Sandu -51. Printre aceste promisiuni se numără majorarea pensiilor, alocațiilor sociale sau salariilor mai multor categorii de angajați sau acțiuni de modernizare a sistemului spitalicesc. Or, aceste atribuții revin altor autorități publice – Guvernului și Parlamentului.

Analiza detaliată a promisiunilor electorale versus atribuțiile președintelui, elaborată de ADEPT poate fi găsită pe portalul www.alegeri.md. Analiza promisiunilor electorale a fost realizată în baza platformelor electorale publicate pe paginile web ale candidaților Promisiunile au fost cuantificate și analizate în raport cu atribuțiile președintelui consemnate în Constituție și alte legi.

Documentul a fost realizat în cadrul Proiectului „Alegerile prezidențiale 2020: informăm alegătorul, sporim participarea conștientă”, cu suportul Fundației Soros Moldova.