CALC: Ședința de coordonare cu partenerii de dezvoltare în contextul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional 2024
Miercuri, 12 iunie 2024, Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) a organizat o ședință de coordonare cu partenerii de dezvoltare, cu scopul de a discuta contextul pre-electoral și de a identifica resursele și sprijinul necesar pentru proiectele planificate pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din acest an.
Polina Panainte, Secretarul CALC, a deschis sesiunea accentuând importanța întâlnirii în vederea identificării sprijinului necesar pentru inițiativele organizațiilor membre CALC. Ea a remarcat că, înainte de acest eveniment, s-au desfășurat numeroase întâlniri cu diferite instituții pentru a dezbate provocările legate de alegerile prezidențiale și referendumul constituțional. În urma acestor discuții, organizațiile membre au dezvoltat o serie inițiative și propuneri de proiecte.
Potrivit lui Sorin Mereacre, Președintele Fundației Est-Europene (FEE), ”este esențial să identificăm proiectele care nu au fost încă finanțate și să propunem inițiative noi. În această ordine de idei, secretariatul CALC urmează să pregătească o matrice a proiectelor în derulare, care caută parteneri de dezvoltare pentru a fi susținute.”
La rândul sau Nicolae Panfil, de la Asociația Promo-LEX, a abordat principalele provocări identificate în procesul monitorizării alegerilor, printre care finanțarea ilegală a partidelor și abuzul resurselor administrative. Petru Macovei, din partea Asociației Presei Independente (API), a subliniat îngrijorările legate de corupție și dezinformare în spațiul informațional. „Avem nevoie de suport pentru a combate aceste fenomene și pentru a asigura un spațiu informațional sănătos și transparent,” a spus Macovei.
Având în vedere provocările actuale, Serghei Neicovcen, reprezentantul Centrului Contact, a evidențiat nevoia unui program dedicat creșterii capacității organizațiilor locale în mobilizarea alegătorilor și gestionarea granturilor. Centrul Contact a creat un concept care include acordarea de mini-granturi și sesiuni de instruire pentru aceste organizații.
Victor Koroli de la INFONET a a dus în discuție problema accesibilității secțiilor de vot, menționând că ”doar 1% dintre acestea sunt complet accesibile pentru persoanele cu dizabilități”. El a insistat pe necesitatea soluțiilor pentru a implica persoanele cu diverse dizabilități în procesul electoral.
Pentru a încuraja participarea tinerilor la vot, Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM), reprezentat de Roman Banari, a anunțat că perioada imediat următoare vor fi organizate dezbateri și campanii de informare în 36 de localități. Pe lângă acestea, CNTM va desfășura dezbateri în universități și va pregăti traineri pentru a disemina valorile europene la nivel local.
Partenerii de dezvoltare au salutat inițiativa CALC de a organiza astfel de ședințe de informare, subliniind impactul pozitiv al acestora în crearea unei viziuni complete asupra procesului electoral din Republica Moldova. Ei au evidențiat că alegerile libere, transparente și corecte sunt cruciale pentru asigurarea responsabilității guvernelor și pentru menținerea legitimității democrației. Prin angajamentul și sprijinul lor continuu, partenerii au confirmat dorința lor de a contribui activ la progres și au manifestat interesul pentru o colaborare și susținere a procesului electoral democratic din țara noastră.