Ultimele informații după închiderea secțiilor de vot

Asociația Promo-LEX, prezintă ultimele constatări, de la 17:00 și până la închiderea secțiilor procesul de vota s-a desfășurat în regim obișnuit, totuși observatorii au continuat să raporteze abateri în ceea ce privește agitația electorală, calitatea listelor electorale, de asemenea au fost înregistrate cazuri de sustragere a buletinului de vot și fotografierea acestora în cabina de vot.

Majoritatea secţiilor de votare s-au închis în termen la orele 21:00. Abateri de la aceste prevederi au fost înregistrate în cel puţin 4 secţii de votare unde procesul a fost prelungit cu 30 minute. Trei din ele în circumscripţia Chişinău şi s. Bulboci din r. Soroca.
Au continuat să fie înregistrate cazuri noi de incompatibilitate a funcțiilor cum ar fi cele din s. Izvoară, rl Sângerei, s. Corjova rl Dubăsati, Valea Norocului rl Bălți.

Ziua scrutinului a început cu un număr mare de cazuri raportate de observatorii Promo-LEX de agitaţie electorală. Misiunea de observare continuă să înregistreze noi cazuri de agitaţie electorală, până la momentul de faţă fiind înregistrate alte 10 cazuri de agitaţie electorală.

Încă cel puțin un caz de tentativă de sustragere a buletinelor de vot a fost înregistrat la SV 255 Durlesti, Chișinău, unde la intervenția Președintelui BESV buletinul a fost totuși aruncat în urmă. La fel încă o situație de comercializare a băuturilor alcoolice a fost înregistrat în secţiei de votare nr. 30 Lingura r-ul Cantemir.

În ceea ce privește instruirea insuficientă a membrilor organelor electorale în ultima perioadă a zilei au fost înregistrate încă cel puțin 5 astfel de situații.
Refuzul eliberării buletinului de vot şi limitarea dreptului la vot a fost costata în secțiile de vot nr.15/2 Cocieri, nr.53 s. Moscovei din r. Cahul, și sat. Micăuţi din r-nul Străşeni.

Au fost constatate și noi cazuri de transportate a alegătorilor la secțiile de votare în s. Zgordeşti r-ul Teleneşti, s. Zubreşti r-ul Străşeni, s. Chirca r-ul Anenii Noi, s. Fîrlădeni r-ul Căuşeni, or. Criuleni, or. Taraclia, s. Izbişte r-ul Criuleni, sat. Borogani r-ul Leova.

Mai grav, la secţia de votare nr.11 din or. Comrat, membrii BESV copiau datele alegătorilor care nu s-au prezentat la votare şi le transmiteau în afara sediilor biroului persoanelor necunoscute.
Observatorii Promo-LEX, au continuat să înregistreze cazuri în care listele electorale au fost întocmite cu abateri, astfel de situați fiind cel puțin 7.

În mun. Bălţi secţia de votare Nr. 39 un alegător a poze în interiorul cabinei de vot. Şeful secţie de votare a observat şi l-a atenționa, iar alegatorul a şters fotografiile.
De asemenea observatorii au constatat cel puţin două situaţii conflictuale la secţiile de votare nr.26/37 Soloncei r-ul Rezina şi secţia de votare nr.9 Başcalia r-ul Basarabeasca.

Varianta extinsă a comunicatului cu constatări este disponibilă mai jos.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Carolina Bondarciuc, Ofiţer de relaţii cu publicul
Tel: (22) 450024, GSM: 069637849, e-mail: pr@promolex.md

Comunicat Promo-LEX_05.06 - 3 eng
Filename : comunicat-promo-lex_05-06-3-eng.pdf (155 Ko)
Legendă :
Comunicat Promo-LEX_05.06 - 3
Filename : comunicat-promo-lex_05-06-3.pdf (435 Ko)
Legendă :