(Română) Asociația Promo-LEX solicită Comisiei Electorale Centrale să urgenteze implementarea unor acțiuni necesare pentru buna pregătire și organizare a iminentelor alegeri parlamentare anticipate

Не найденно For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

APEL PUBLIC

Pornind de la Avizul Curții Constituționale din 15 aprilie 2021 prin care a fost constatată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a imposibilitatea formării Guvernului, în conformitate cu prevederile articolului 85 alineatele (1) și (2) din Constituție;

Având în vedere caracterul iminent al alegerilor parlamentare anticipateîn condițiile de drept și de fapt constituite;

Asociația Promo-LEX face apel către Comisia Electorală Centrală să manifeste un caracter proactiv în realizarea atribuțiilor sale legale privind pregătirea și organizarea alegerilor. În acest sens, îndemnăm autoritatea electorală în regim de urgență:

  • să estimeze realist cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate. În cazul în care aceste cheltuieli sunt deja calculate, este important ca ele să fie făcute publice de către CEC și înaintate pentru informare și aprobare Parlamentului, Guvernului și Președintelui Republicii Moldova, urgentând în acest fel procesul decizional aferent organizării alegerilor anticipate.
  • să amplifice eforturile de informare activă privind necesitatea și importanța înregistrării prealabile, care este unul din criteriile importante ce va sta la baza deciziei CEC privind deschiderea secțiilor de votare pentru cetățenii Republicii Moldova care în ziua alegerilor se care se vor afla în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stângă Nistrului (Transnistria). Subliniem că alegătorii se pot înregistra prealabil, pe tot parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. Respectiv, în condițiile unui scrutin parlamentar anticipat, importanța unei campanii de informare efectuată la timp poate fi decisivă pentru asigurarea accesului la vot pentru aceste categorii de alegători.
  • să propună un plan de acțiuni și să formuleze demersurile relevante în adresa Guvernului și a Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP) privind vaccinarea în regim de prioritate a funcționarilor și/sau potențialilor funcționari electorali și a persoanelor autorizate să asiste la operațiile electorale. Reiterăm în acest fel importanța desfășurării unor alegeri în condiții de siguranță pandemică. În calitate de bază de date inițială pentru vaccinarea potențialilor membri ai organelor electorale poate servi Registrul Funcționarilor Electorali (RFE) al CEC (spre exemplu, în alegerile Prezidențiale din 2020 cca. 25% din membrii organelor electorale au fost recrutați din cadrul RFE), iar ulterior, conform calendarului electoral, ar putea fi oferită posibilitatea de vaccinare membrilor efectivi ai organelor electorale și persoanelor autorizate să asiste la operațiile electorale.

Subliniem că implementarea acestor activități de către CEC ar facilita buna organizare, în condiții restrânse de timp, a unui scrutin electoral anticipat. În opinia Promo-LEX, acțiunile recomandate mai sus se încadrează în limita atribuțiilor legale ale CEC privind organizarea alegerilor și nu necesită eforturi financiare suplimentare din partea instituției.

Pentru mai multe informații, puteți accesa pagina Asociației Promo-LEX aici:https://promolex.md/20162-apel-public-asociatia-promo-lex-solicita-comisiei-electorale-centrale-sa-urgenteze-implementarea-unor-actiuni-necesare-pentru-buna-pregatire-si-organizare-a-iminentelor-alegeri-parlamentare-antici/?fbclid=IwAR0XYbk2D2TqskJBP3bslwBeyNKfo-LuqONWAthFueuzDSTeZ-3KhmY8k08&lang=ro