Ziua Tînărului Alegător
Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) salută decizia Comisiei Electorale Centrale de a organiza la 30 septembrie 2010 „Ziua Tânărului Alegător”. Asemenea activități de educație civică, realizate deopotrivă de instituții ale statului, precum CEC și de alte organizații ale societății civile contribuie în mod evident la cultivarea spiritului civic în rândul tinerilor din Republica Moldova.
Pentru a înrădăcina și mai mult această frumoasă tradiție chemăm Comisia Electorală Centrală să organizeze astfel de activități în mod regulat, de mai multe ori în an și pe întreg teritoriul țării. De asemenea, ținând cont de faptul că organizații ale societății civile, precum CNTM și altele dispun de o experiență vastă în domeniul educației civice / electorale a tinerilor, educației de la egal la egal, sugerăm Comisiei Electorale Centrale să examineze pe viitor posibilitatea organizării în parteneriat cu societatea civilă a unor acțiuni comune cu ocazia Zilei Tânărului Alegător. Pentru ca acest lucru să fie posibil, ar fi poate util ca data la care este organizată Ziua Tânărului Alegător să fie fixată mai exact în calendarul Comisiei Electorale Centrale astfel încât societatea civilă să se poată mobiliza din timp pentru a participa în astfel de acțiuni de educație civică/electorală pentru tineri.
Totodată, dat fiind faptul că suntem deja într-o nouă campanie electorală, CNTM ține să reamintească Comisiei Electorale Centrale ca pe lângă activitățile de educație civică derulate astăzi să mai asigure în cadrul acestui scrutin condiții favorabile pentru ca tinerii să poată participa activ la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010. În acest sens, solicităm Comisiei Electorale Centrale să acorde o mai mare atenție necesității de a informa activ și cât mai larg posibil cetățenii cu privire la posibilitatea de votare la locul aflării, o atenție deosebită necesitând a fi acordată familiarizării studenților cu privire la ultimele modificări ale Codului Electoral care le permit acestora să voteze în localitățile în care își fac studiile doar în baza buletinului de identitate, la prezentarea carnetului de student și semnarea unei declarații pe propria răspundere, fără a fi necesar un certificat cu drept de vot din localitatea în care își au domiciliul sau de depunerea în prealabil a unei declarații de votare la locul aflării.
CNTM își exprimă speranța că și în cadrul acestei campanii electorale ONG-urile active în domeniul educației civice vor avea în Comisia Electorală Centrală un partener care va oferi suportul necesar pentru realizarea cu succes a scopului nostru comun în cadrul alegerilor – promovarea activismului civic și participarea informată, conștientă la alegeri.
Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) este membru al Consiliului Coaliției Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, în cadrul căreia implementează din 2005, în parteneriat cu alte organizații ale societății civile, campanii de educaţie civică/electorală a tinerilor alegători.