Declarație Coaliția 2009 – Limitarea dreptului de exprimare de către poliție

Не найденно For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

DECLARAŢIE PRIVIND PRACTICILE ABUZIVE DE LIMITARE A DREPTURILOR ŞI LIBERTĂŢILOR CONSTITUŢIONALE DE CĂTRE ORGANELE DE POLIŢIE

30 ianuarie 2009, Chișinău. Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte – „Coaliția 2009”, ca urmare a monitorizării activităţii organelor statului în perioada preelectorală, este profund îngrijorată de limitarea nejustificată a drepturilor şi libertăţilor politice ale cetăţenilor de către organele de poliţie şi îndeamnă repetat organele de poliţie la respectul legii.

La 29 ianuarie 2009, observatorii au constatat continuarea practicilor abuzive de curmare violentă de către organele de poliţie a unei pichetări paşnice. Anatol Mătăsaru, exercitând în mod paşnic o acţiune de protest în faţa Procuraturii Generale, a fost în mod public agresat de către colaboratori înarmaţi ai poliţiei, fiind luat cu forţa în custodia poliţiei, ca mai apoi să fie dus în faţa instanţei, care a amânat examinarea procesului de judecată.

Acţiunile disproporţionate ale colaboratorilor de poliţie desfăşurate în mod public au drept consecinţă intimidarea cetăţenilor şi determinarea acestora să renunţe la exercitarea drepturilor şi libertăţilor politice, în mod special a libertăţii de exprimare şi întrunire. Astfel, acţiunile ilegale ale poliţiştilor, care pot avea incidenţă penală, ştirbeşte din imaginea instituţiei pe care aceştia o reprezintă, exprimă lipsă de respect faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale garantate de Constituţie. Admiterea frecventă a abuzurilor din partea organelor de poliţie este incompatibilă cu principiile şi normele unui stat democratic. Acest caz ne demonstrează lipsa unor cunoştinţe temeinice a normelor constituţionale şi a legislaţiei cu privire la întruniri din partea unor colaboratori de poliţie, care în pofida multiplelor chemări la respectul legii de către societatea civilă continuă practica vicioasă de îngrădire a libertăţilor de exprimare şi manifestare.

Coaliţia reaminteşte autorităţilor că alegerile libere şi corecte nu înseamnă doar asigurarea procedurilor de vot, ci şi un ansamblu de drepturi conexe, inclusiv libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare, nediscriminarea, libertatea de asociere, dreptul de a alege şi de a fi ales, care, fiind realizate în ansamblu, asigură sufragii libere şi corecte. Prin urmare, Coaliţia 2009 reiterează recomandările sale referitoare la necesitatea asigurării respectării drepturilor şi libertăţilor politice ale cetăţenilor din Republica Moldova şi îşi exprimă regretul faţă de continuarea practicilor abuzive de limitare a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor de către organele de poliţie.

Descarca PDF