(Română) A fost prezentat public Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare”

Не найденно For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Prezentarea a avut loc în cadrul în cadrul unei videoconferințe organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală (CEC) și Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC).

Conceptul draft al sistemului de vot prin internet „e-Votare”, elaborat în cadrul Grupului de lucru pentru elaborarea conceptului de digitalizare a sistemului electoral, stabilește principiile creării și sarcinile sistemului de vot prin internet, delegarea atribuțiilor altor instituții ce vor avea competențe în organizarea întregului proces, aspectele tehnice cum sunt: descrierea sistemului și locul acestuia în arhitectura CEC și MCloud, identificarea alegătorilor și autentificarea acestora în sistem, securitatea cibernetică. Conceptul mai prezintă unele riscuri/dezavantaje ale votului prin internet, care pot aduce multe provocări și scoate la iveală probleme tehnice. Elaborarea și implementarea sistemului urmează a fi realizate în câteva etape, fiecare din ele având un plan de acțiuni aferent.


Prezentarea a fost urmată de o discuție panel, cu participarea reprezentanților autorităților publice și societății civile, cât și de și o sesiune de întrebări/răspunsuri. La eveniment au participat reprezentanți ai CEC, reprezentanții organizațiilor membre CALC, Agenției de Guvernare Electronică și alți experți în domeniu.

Conceptul draft al sistemului de vot prin internet „e-Votare” este disponibil spre consultare publică pe pagina web oficială a CEC, accesând https://bit.ly/3H98rU3. Recomandările asupra proiectului suspus consultării publice urmează a fi expediate până la data de 15 iunie 2022, la adresa electronică: info@cec.md.

Vă reamintim că în scopul digitalizării procesului electoral și oferirii posibilității alegătorilor de a participa la scrutine prin intermediul votului electronic, CEC a adoptat o hotărîre de creare a Grupului de lucru interinstituțional pentru elaborarea conceptului și planului de acțiuni privind digitalizarea procesului electoral și pilotarea votului electronic ca metodă alternativă de vot. CALC a fost una din entitățile invitate să desemneze reprezentanți în cadrul grupului de lucru. Consiliului CALC a selectat 2 persoane din rândul membrilor CALC în calitate de delegați principali în acest grup de lucru, care ulterior a elaborat Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare”.