(Română) ADEPT îşi propune să faciliteze mobilitatea alegătorilor din diasporă

Не найденно For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare pot găsi lista completă a secţiilor de votare din străinătate, pentru alegerile parlamentare din 11 iulie, cu adresele exacte, accesând linkul – alegeri.md/w/Diaspora. Prin acest instrument, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT îşi propune să faciliteze mobilitatea alegătorilor din diasporă în ziua alegerilor în scopul evitării situaţiilor posibile de aglomerare a unor secţii de votare din anumite localităţi.

La o conferinţă de presă, Elena Prohniţchi, manager de program la ADEPT, a remarcat un număr-record de cetăţeni moldoveni care s-au înregistrat în prealabil să voteze la 11 iulie în străinătate, cu 40 de mii mai mulţi faţă de alegerile prezidenţiale din 2020. În Portugalia s-au înregistrat cu 142 la sută mai mulţi cetăţeni moldoveni, care vor vota la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, faţă de ultimele alegeri prezidenţiale. În Germania – cu 120 la sută mai mulţi, în Spania – cu 87 la sută mai mulţi, în Italia – cu 81 la sută mai mulţi,  iar în Franţa – cu 78 la sută mai mulţi cetăţeni moldoveni s-au înregistrat ca să voteze peste hotare la anticipate.

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie peste hotarele Republicii Moldova au fost constituite 150 de secţii de votare în 36 de ţări. În comparaţie cu scrutinul prezidenţial din 2020, au fost deschise 11 secţii suplimentare, inclusiv în localităţile unde au fost epuizate buletinele de vot în turul doi. Totodată, s-a micşorat numărul de secţii în România (Oradea) şi Grecia (Atena) şi au fost reamplasate secţiile de votare din Rusia, acestea fiind concentrate în jurul Moscovei.

Pe site-ul alegeri.md cetăţenii pot vedea adresele celor 150 de secţii de votare pentru cetăţenii din diasporă, iar aceste date pot fi accesate inclusiv şi de pe telefonul mobil. Ca să găsească mai uşor adresele secţiilor de votare de peste hotare, cetăţenii vor trebuie să acceseze harta Google, a specificat Elena Prohniţchi. Accesând adresa secţiei de votare unde doresc să-şi exercite votul, alegătorii vor putea cu ajutorul aplicaţiei Google Maps să stabilească traseul spre locul secţiei de votare din apropiere sau alte secţii din vecinătate.

Experta a menţionat că a fost o provocare să verifice adresele secţiilor de votare din străinătate, toate acestea fiind verificate în mod minuţios de echipa ADEPT. Informaţia va fi actualizată, iar la 11 iulie vor fi plasate şi date privind prezenţa la vot şi rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate.

Igor Boţan, directorul executiv al ADEPT, a spus că alegătorii se pot înregistra ca să voteze peste hotare pe tot parcursul anului, cu excepţia ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. În cazul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, înregistrarea prealabilă s-a desfăşurat până pe 26 mai  inclusiv. Procedura depunerii cererilor – online sau în formă scrisă – pentru înregistrarea prealabilă în 2021 nu a fost modificată.