(Română) Alegerile pentru Adunarea Populară a UTA Găgăuzia în vizorul membrilor Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC)

Не найденно For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Alegerile pentru Adunarea Populară a UTA Găgăuzia vor avea loc pe 16 mai 2021. Procesul electoral din regiune în multitudinea aspectelor sale — activitatea organelor electorale și a Comisiei Electorale Centrale a UTA Găgăuzia (CEC UTAG), reflectarea alegerilor de către mass media regională, gestionarea listelor electorale, perfecționarea legislației electorale – se află în atenția Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC).

Trei organizații membre ale CALC, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația Presei Independente (API) și Piligrim-Demo vor desfășura o serie de activități în perioada electorală pentru alegerile în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, care au drept scop monitorizarea proceselor electorale și a comportamentului mass media, informarea și educația civică și electorală a alegătorilor din UTA Găgăuzia.

În particular, ADEPT va menține și va actualiza pagina dedicată alegerilor în Adunarea Populară a Găgăuziei din 2021 de pe portalul web www.alegeri.md, va desfășura o campanie de comunicare pentru a spori gradul de conștientizare și angajamentul locuitorilor din regiune cu privire la alegerile din 2021. La fel, pe pagina www.alegeri.md vor fi publicate rezultatele alegerilor și noua componență a Adunării Populare a Găgăuziei. Totodată, în vederea consolidării capacităților noii componențe a Adunării Populare a Găgăuziei în domeniul bunei guvernări și respectării drepturilor omului, ADEPT va face o evaluare a necesităților de instruire a deputaților și va oferi două instruiri corespunzătoare.

API va realiza și publica un ciclu de materiale/profiluri de integritate , inclusiv în limba rusă, despre candidații la alegerile în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia. Prin aceste materiale, API urmărește informarea cetățenilor privind eventuale probleme de integritate ale persoanelor care aspiră la funcții publice în forul legislativ al UTA Găgăuzia.

Piligrim-Demo va desfășura o campanie amplă de monitorizare a perioadei electorale, a procesului de votare din ziua alegerilor, precum și comportamentul mass media locale în perioada electorală.

Adunarea Populară a Găgăuziei este autoritatea reprezentativă şi legislativă a autonomiei, de competenţa căreia ţine adoptarea actelor normative în domenii prestabilite, a căror executare este obligatorie pe teritoriul UTA Găgăuzia, Forul legislativ local este format din 35 de deputați, aleși pentru un mandat de 4 ani, în circumscripții teritoriale uninominale prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Ultimele alegeri pentru Adunarea Populară a Găgăuziei au avut loc în noiembrie-decembrie 2016, când alegătorii din regiune au ales cea de-a șasea legislatură a Adunării Populare