Aleşii locali au un ghid de bune practici pentru activitatea lor în administraţia publică
Drept rezultat al unor activităţi de instruire a aleşilor locali, desfăşurate de Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a ONG-urilor din Moldova „Contact” a fost elaborat şi editat Ghidul alesului local „O sută de întrebări şi răspunsuri pentru o bună guvernare în Moldova”.
Conceput în formă de întrebări şi răspunsuri, ghidul oferă mai multe informaţii despre procedurile de constituire şi funcţionare a consiliilor locale, principiile, domeniile, competenţele şi atribuţiile administaraţiilor publice locale (APL). De asemenea despre modalităţile de asigurare a transparenţei administrative, de gestionare a finanţelor publice locale şi a patrimoniului din domeniul public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul I, de creare şi prestare a serviciilor publice locale, etc.
Pe lângă materialul teoretic, lucrarea mai prezintă diverse studii de caz din domeniile relevante de activitate practică a APL. Ghidul conţine şi câteva anexe cu material cognitiv şi aplicativ în ajutorul aleşilor locali şi a funcţionarilor publici din primării.
Autorul ghidului este Vasile Cioaric, coordonator de proiecte la Centrul „Contact”, consultat în procesul de elaborare de către Nelea Cazacu şi Vladimir Bogdan, colaboratori ai oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat.
Ghidul Alesului Local a fost editat într-un volum de 150 de pagini cu un tiraj de 800 exemplare şi a fost distribuit în 25 de localităţi beneficiare în cadrul proiectului „Monitorizarea alegerilor şi educaţia alegătorilor din Republica Moldova — consolidarea capacităţilor şi dezvoltarea reţelelor internaţionale”.
Proiectul este implementat de Centrul „Contact” în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte cu susţinerea financiară a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.
Ghidul este inserat mai jos în acest comunicat sau poate fi găsit și pe blogul campaniei de instruire a aleșilor locali https://alesullocal.wordpress.com/resurse/.