Parlamentul Republicii Moldova nu a pregătit terenul pentru desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte consideră că, în pofida deficienţelor existe în legislaţia şi practicile electorale constatate de către organizaţiile naţionale şi internaţionale ca urmare a monitorizării alegerilor Parlamentare anticipate din 2010 şi a alegerilor locale generale din 2011, actuala legislatură a Parlamentului nu a reuşit să adopte măsuri concrete pentru depăşirea problemelor sistemice cu care se confruntă acest domeniu.
Având în vedere faptul că, până la sfârşitul sesiunii curente a legislativului au am mai rămas doar 5 zile, în contextul campaniei “Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale Guvernării: 7 zile — 7 priorităţi”, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte solicită Parlamentului Republicii Moldova să includă în ordinea de zi şi să adopte în regim de urgenţă următoarele proiecte de lege pentru a elimina riscul repetării acestor probleme în cadrul campaniei electorale pentru alegerile Parlamentare din 30 noiembrie 2014:
Proiectul de lege nr. 296 privind reformarea sistemului de finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale
Coaliţia consideră că, tergiversarea adoptării acestui proiect de lege nu este justificată ci denotă mai curând lipsa voinţei politice a partidelor politice aflate în Parlament. Perpetuarea acestei situaţii va afecta imaginea clasei politice şi va diminua din credibilitatea procesului electoral. Sunt îngrijorătoare în acest sens utilizarea de către unii actori politici a resurselor financiare în scopuri vădit electorale, chiar dacă startul oficial al campaniei electorale nu a fost dat.
Coaliţia reaminteşte Parlamentului că, proiectul de lege nr. 269 a parcurs multiple consultări publice la nivel naţional şi internaţional, are avizul Comisiei de la Veneţia şi ţine cont de recomandările Grupului de State contra Corupţiei (GRECO), oferind soluţii concrete pentru problemele existente în acest domeniu. Astfel, legea respectivă trebuie să reducă influenţă nedorită a banilor în politică prin diminuarea plafonului donaţiilor şi lărgirea bazei de donatori/diminuarea influenţei donatorilor mari, să ofere organelor competente atribuţii suficiente de control şi sancţionare a partidelor politice şi a concurenţilor electorali în cazul nerespectării regimului de finanţare precum şi să garanteze transparenţa finanţării acestora.
- Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative în vederea armonizării legislaţiei naţionale la prevederile Legii nr.5-XVI din 9 februarie 2006 cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.
Coaliţia consideră drept nejustificată tergiversarea adoptării acestui proiect de lege. Reamintim că, asigurarea egalităţii de gen reprezintă un angajament asumat la nivel naţional şi internaţional de către Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a Convenţiei ONU asupra eliminării tuturor formelor de discriminare faţă de femei şi asumarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, precum şi prin Programul de activitate al Guvernului pentru anii 2013-2014 „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare” şi Planul Naţional de acţiuni în Domeniul Drepturilor Omului 2011-2014.
- Proiectul de lege nr. 240 pentru modificarea şi completarea Codului Audiovizualului
Coaliţia solicită Parlamentului adoptarea în procedură de urgenţă a proiectului de lege pentru modificarea Codului Audiovizualului în scopul asigurării transparenţei proprietăţii radiodifuzorilor şi investirea Consiliului Coordonator al Audiovizualului cu atribuţii de control real privind declararea proprietăţii în mass-media şi cu responsabilităţi pentru limitarea concentrării proprietăţii în acest domeniu. Totodată, în contextul alegerilor Parlamentare din 30 noiembrie 2014 Coaliţia face apel către organizaţiile mass-media, indiferent de tipul şi de forma de proprietate a acestora, să conştientizeze rolul important pe care îl au în formarea opiniei publice şi să asigure o reflectare echitabilă, echilibrată şi imparţială a evenimentelor politice/electorale în corespundere cu bunele practici şi standardele internaţionale ale profesiei.
Consiliul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte