Asociația pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova (APCJM): Procesul de vot la alegerile başcanului UTA „Gagauz Yeri”a început într-o atmosferă calmă, dar marcată de nereguli

Не найденно For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Asociația pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova (APCJM) monitorizează alegerile pentru başcanul UTA „Gagauz Yeri”. În timp ce majoritatea secţiilor de votare din UTA „Gagauz Yeri”şi-au început activitatea în mod regulamentar, observatorii APCJM au semnalat mai multe nereguli la secţiile de votare din regiune. Atmosfera de la Comisia Electorală de la Comrat este încordată. Deşi reprezentaţii CEC-ului de la Comrat au anunţat într-o conferinţă de presă că până la această oră nu au fost înregistrate nereguli, observatorii APCJM au semnalat următoarele încălcări:

Secţia Nr.32 din Beşghioz s-a deschis cu întârziere, la ora 7.10.
Membrii biroului electoral al secţiei Nr.11 din Comrat au aplicat, din timp, pe toate buletinele de vot ştampila secţiei. Conform legislaţiei electorale din regiune ştampila se aplică la eliberarea buletinului de vot alegătorului.

În secţia Nr 25 din Vulcăneşti, până la ora 9.00 nu era energie electrică.

La secţiile Nr.9 din Comrat şi Nr.32 din Beşghioz, a fost încălcată procedura de sigilare a urnei de vot. Urna de vot a fost sigilată fără să fie introdus procesul-verbal.

În apropierea secţiei de votare Nr.59 din Ferapontievka alegătorilor li se oferă băuturi alcoolice.

Agitaţia electorală a continuat şi în ziua alegerilor. Astfel, în preajma secţiei de votare Nr.3 din Comrat a fost observat afişaj electoral. Presa afiliată Partidului Comuniştilor, în special postul TV NIT a transmis azi dimineaţă, în reluare, mesajul candidatului din partea PCRM, Irina Vlah.

APCJM a instruit 73 observatori, care sunt detaşaţi la fiecare secţie din UTA Gagauz Yeri, unde vor urmări procesul de votare şi vor efectua numărarea paralelă a voturilor. Experţi ai APCJM supraveghează mersul procesului electoral în regiunea găgăuză şi colectează date privind eventuale încălcări ale legislaţiei electorale, date care ulterior vor fi făcute publice.

Proiectul de Observare a alegerilor Adunării Populare în UTA „Gagauz- Yeri” este parte integră a programului de promovare a alegerilor libere şi corecte în Republica Moldova în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte. APCJM este susţinută în ideea de promovare a unor alegeri libere şi corecte în regiunea găgăuză de Fundaţia Est- Eupeană.

* Lista neregulilor nu este exhaustivă. Următorul comunicat al APCJM va fi distribuit în jurul orei 19:00. Persoana de contact: Rima Placinta –Condratchi, e-mail:rplacinta@yahoo.com, tel:(+373) 69569999.